Στις 9 Δεκεμβρίου 2011 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς στην 37η συνεδρίαση του. Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η «Αποδοχή χρεωστικού ανοίγματος πρώην Δήμου Λειβαθούς».

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με αριθμό απόφασης 521/2011 (ΑΔΑ: ΒΛΕΖΩΕ5-ΔΙΙ).

Εισηγητής του θέματος ο κ. Θ. Μαντζουράτος, λογιστής υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δ. Κεφαλονιάς.

Την εισήγηση ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της παράταξης του Μάρκου Κοτσιλίνη εκτός της Κατερίνας Κουταλά, που ψήφισε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης (Γκισγκίνης, Κουρούκλης, Γρηγορόπουλος) η οποία έλεγε πως «Επειδή τα οφειλόμενα του κράτους προς το Δήμο Κεφαλονιάς είναι πολύ περισσότερα θα πρέπει το χρέος αυτό να συμψηφιστεί χωρίς να σταματήσει βέβαια ο διαχειριστικός έλεγχος».

Οι σύμβουλοι Βασίλης Ρουχωτάς και Παναγής Ρασσιάς ψήφισαν κατά και των δύο προτάσεων.

Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε την απόφαση και …οποία έκπληξη.

Ο τότε και σήμερα αντιδήμαρχος Σπύρος Ματιάτος …«την κοπάνησε» κατά τη συζήτηση του θέματος, διαλέγοντας την ασφαλή μέθοδο του …«τσάμπα μάγκα», αφού στα πρακτικά φέρεται ως «απών στην 521 απόφαση» και στην επομένη !

Και λέμε «τσάμπα μάγκας», γιατί ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης εμφανιζόταν ως διαφωνών με το δανεισμό την ώρα της ψηφοφορία …«την κοπάνησε»!

Επίσης οι δύο σημερινοί κατηγορούμενοι Μιχαλάτος και Κεκάτος υπερψήφισαν φυσικά την εισήγηση για τη λήψη του δανείου!

Γιατί τα λέμε όλα αυτά;

Πρώτον, γιατί αυτό το διάστημα έγινε με εισαγγελικό βούλευμα η παραπομπή για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία 22 αιρετών, εκ των οποίων τρεις πρώην δήμαρχοι ανάμεσα στους οποίους και ο σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, δύο σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι του Παρίση οι Κεκάτος και Κουρκουμέλης και 4 υπάλληλοι της ΔΟΥ, εκ των οποίων ο ένας διευθυντής την επίμαχη περίοδο, που με υπεραναλήψεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δημιουργήθηκε το περιβόητο χρεωστικό άνοιγμα στο Δήμο Λειβαθούς.

Και, δεύτερον, γιατί ένα χρόνο μετά από τη λήψη της σχετικής απόφασης, στις 21 Δεκεμβρίου 2012 τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τα Χριστούγεννα, στις 14.01’ από το fax του αντιδημάρχου Σπύρου Ματιάτου 2671022832, ο οποίος …όλως συμπτωματικώς είχε αποχωρήσει κατά τη συζήτηση της απόφασης 521/ 2011 «Αποδοχή χρεωστικού ανοίγματος πρώην Δήμου Λειβαθούς» και έτσι δεν πήρε θέση ούτε υπέρ…ούτε κατά, φεύγουν τρία έγγραφα προς τις αρμόδιες αρχές: Μία καταγγελία για «κατάχρηση €4.000.000» που υπογραφόταν από…τον ανύπαρκτο «Γεράσιμο Μενεγάτο» και δύο έγγραφα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς την ΔΟΥ Αργοστολίου. Με αφορμή την καταγγελία γίνανε ανακρίσεις και έλεγχοι και καταλήξαμε στην γνωστή παραπομπή ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ομως το γεγονός της αποστολής της καταγγελίας από το fax και το γραφείο ενός στελέχους της Δημοτικής Αρχής Παρίση έμεινε επτασφράγιστο μυστικό από τους πάντες για …5 ½ χρόνια, μέχρι που την προπερασμένη Τρίτη 17/7 ο Θεόφιλος Μιχαλάτος εν τη ρύμη του λόγου σε συνέντευξη σε δικό του ραδιοφωνικό σταθμό και αφού ανακοίνωσε …τη νέα (τρίτη κατά σειρά…) υποψηφιότητά του για το Δήμο Κεφαλονιάς φυσικά με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος δεν θα διασπαστεί (αν και έχει ανακοινωθεί επίσημα η διάσπαση του οπότε και …άγνωσται αι βουλαί του Μιχαλάτου) ανάφερε (προσέχτε, ποτέ δεν είπε ότι καταγγέλλει το γεγονός!) και την αποστολή της καταγγελίας για το Δήμο Λειβαθούς από το γραφείο του Ματιάτου!

Και τρίτον, γιατί ο αντιδήμαρχος Σπύρος Ματιάτος αναδεικνύεται μέσα από τα γεγονότα το κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής πλευράς του σκανδάλου με τις υπεραναλήψεις του Δήμου Λειβαθούς και του τελικού χρεωστικού ανοίγματος των 3,1 εκατ. ευρώ που σήμερα πληρώνουν οι Κεφαλονίτες.

Ο «Η» ήταν και είναι υπέρ του ότι οι πολίτες ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ 3,1 εκατ. ευρώ της «τρύπας» του πρώην Δήμου Λειβαθούς και στο σκεπτικό αυτό ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με τον κ. Ματιάτο.

Ομως διαφωνούμε με τις μεθοδους Ματιάτου και τις περίεργες συμπτώσεις που τις συνοδεύουν…

«Κοπάνα» από τη συνεδρίαση που πήρε την απόφαση αποδοχής του «χρεωστικού ανοίγματος» και στη συνέχεια εντελώς …συμπτωματικά ψευδώνυμες καταγγελίες από το υπηρεσιακό του fax περιλαμβάνοντας ακόμα και …τον δήμαρχο Παρίση …και από πάνω σήμερα να δηλώνεται άγνοια!

Τα όποια συμπεράσματα δικά σας από την προηγούμενη παράθεση των γεγονότων αλλά και τα αλλεπάλληλα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Η» το τελευταίο διάστημα.

Απλά θα θυμίσουμε ότι «το δεξί χέρι» του Παρίση και πρωταγωνιστής του παράπλευρου του οικονομικού σκανδάλου πολιτικού σκανδάλου XENIA GATE αντιδήμαρχος Σπύρος Ματιάτος, θεωρώντας προφανώς ηλιθίους του Κεφαλονίτες αντί να πάρει ντρίτα και αντρίκια την ευθύνη του για την αποστολή της καταγγελίας από το γραφείο και το fax του δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ το αξεπέραστο και μαζί αμίμητο «Δεν γνωρίζω τίποτα, δεν ασχολούμαι με προεκλογικά τερτίπια»!

Κατά την άποψη του κυρίου Ματιάτου και προφανώς του δημάρχου Παρίση που τον ΚΑΛΥΠΤΕΙ …είναι ανάξιο λόγου να ασχοληθεί κάποιος με το ότι από το γραφείο του στάλθηκε η καταγγελία με ψευδώνυμο που οδήγησε 26 αιρετούς και υπαλλήλους στο σκαμνί με βαριές κατηγορίες!

Και για να ξαναγυρίσουμε στην απόφαση 521/2011 (που την «κοπάνησε» ο Ματιάτος για να μην ξεχνιόμαστε…) ο εισηγητής κ. Μαντζουράτος ανάφερε:

«Ο πρώην Δήμος Λειβαθούς ο οποίος καταργήθηκε σύμφωνα με το Ν. 3852/ 2010 και ενσωματώθηκε μαζί με τους Δήμους Αργοστολίου, Σάμης, Πυλαρέων, Παλικής, Ελειού – Πρόνων, Ερίσου και την κοινότητα Ομαλών, στο Δήμο Κεφαλονιάς, παρουσιάζει χρεωστικό άνοιγμα έως την 31-12-2010 προς το Τ.Π. και Δανείων ύψους 3.104.077,71 σύμφωνα με τις καταστάσεις που έχουν υποβληθεί με τα λογιστικά στοιχεία του Γραφείου Παρακαταθηκών».

Και αμέσως στη συνέχεια αναφέρει τα εξής αποκαλυπτικά:

«Ο διαχειριστικός – οικονομικός έλεγχος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3943 άρθρο 49 παρ.1γ και το έγγραφο του Τ.Π.Δ. αριθ. Πρωτ. 45306 30/5/11 τα χρεωστικά ανοίγματα των δήμων και πρώην κοινοτήτων πρέπει να ρυθμιστούν άπαξ με συνομολόγηση ισόποσων δανείων από το Τ.Π.Δ., εντός αποκλειστικής προθεσμίας 31-12-2011, κατόπιν αιτήσεων των δήμων.

Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της παραπάνω ημερομηνίας, τα χρεωστικά ανοίγματα, όπως εμφανίζονται στα βιβλία του Τ.Π.Δ. βεβαιώνονται στην κεντρική Υπηρεσία του Τ.Π.Δ. με βάση τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει, κατά του οικείου δήμου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.»

Εν ολίγοις ο Δήμος ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να πάρει ισόποσο δάνειο του βεβαιωμένου χρεωστικού ανοίγματος του Δήμου Λειβαθούς ύψους 3.104.077,71!

Και στην περίπτωση που δεν το ζητούσε μέχρι 31/12/ 2011 το εν λόγω χρεωστικό άνοιγμα θα βεβαιωνόταν στην κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα αποπληρωνόταν με κρατήσεις από τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις στο Δήμο!

Το δάνειο τελικά πάρθηκε και όπως εύστοχα έγραψε (24/7) ο Ιβάν, «Ποιοί πληρώνουν το δάνειο αυτό; Μα ποιοί άλλοι; Εμείς τα …κορόιδα, οι πολίτες!» ή για να το πούμε ακόμα πιο κατανοητά …οι Κεφαλονίτες όλοι πληρώνουμε τώρα «τα κερατιάτικα» στον πρώην Δήμο Λειβαθούς!

Αυτό πάντως που μένει να διευκρινιστεί είναι ότι στην εισήγηση αναφέρεται (θυμίζουμε στις 9/12/2011) ότι «ο διαχειριστικός – οικονομικός έλεγχος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».

Τώρα λοιπόν που ξαναήλθε στην επικαιρότητα το θέμα ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ το πόρισμα του ελέγχου. Αν δεν το πράξει είναι προφανές ότι κάτι θέλει να κρύψει…

Και κλείνουμε με μία ακόμη αποκάλυψη.

Τρεις ημέρες μετά την επίμαχη απόφαση στις 12/12/ 2011 ο ήδη ανεξαρτητοποιηθείς από την παράταξη Παρίση δημοτικός σύμβουλός Βασίλης Ρουχωτάς έβγαλε δελτίο Τύπου με το ποίο κατάγγειλε φοβερά και τρομερά πράγματα τα οποία …ποτέ δεν απαντήθηκαν και από καμία πλευρά. Ούτε του δημάρχου, ούτε του Μιχαλάτου… Βέβαια θα θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο το πολιτικό ειδύλλιο Παρίση – Μιχαλάτου ήταν στο απόγειο της δόξας του με τον δεύτερο να είναι στέλεχος της παράταξης Παρίση και πρόεδρος της ΔΕΥΑ!

Το τι είπε λοιπόν ο Ρουχωτάς στο δελτίο Τύπου του δεν λέγεται…

Σταχυολογούμαι:

«Δάνειο 3 εκατ. ευρώ για να “νομιμοποιηθούν” οι παρατυπίες του πρ. Δήμου Λειβαθούς»!

«Η περίπτωση του χρεωστικού ανοίγματος του τέως Δήμου Λειβαθούς δεν είναι όπως οι οφειλές των υπολοίπων Δήμων»!

«Δεν υπήρξε συντεταγμένος δανεισμός του Δήμου Λειβαθούς για το χρεωστικό άνοιγμα  των 3.100.000.

Υπήρξε ανεξέλεγκτη και παράτυπη λήψη χρημάτων του Δήμου Λειβαθούς απο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων»!

«Στο επίπεδο του Δήμου, είχαμε το δικαίωμα αλλά και τη δυνατότητα να μάθουμε πώς, από ποίους, και γιατί, δημιουργήθηκε αυτή η άθλια κατάσταση»!

«Δεν έγινε το ίδιο σε όλους τους Δήμους όπως μερικοί ισχυρίζονται για να δικαιολογηθούν.

Μόνο δεκαεννέα (19) Δήμοι από τους 1000 και πλέον ΟΤΑ της Ελλάδας έχουν αυτό το πρόβλημα».

Aλ. Παρίσης
Θ. Μιχαλάτος
Σπ. Ματιάτος

2 νεα ερωτηματα


Για την οικονομία της συζήτησης να δεχθούμε ως βάσιμο τον ισχυρισμό του Σπύρου Ματιάτου ότι «δεν γνωρίζει τίποτα», εννοώντας για το πότε και ποιός χρησιμοποίησε εν αγνοία του, προφανώς παραβιάζοντας το γραφείο του, το υπηρεσιακό fax του αντιδημάρχου. Σε αυτή την περίπτωση όμως δημιουργούνται αναπόφευκτα τα εξής ερωτήματα:

❶ Πότε κατάγγειλε στην αστυνομία το γεγονός και πότε στον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση; Και για να μην συνεχίζει να υπάρχει σκιά στο πρόσωπό του οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τις δύο αναφορές.

❷ Μετά την παραβίαση της εξωτερικής πόρτας του ΞΕΝΙΑ και του  γραφείου του προφανώς θα άλλαξε τις κλειδαριές. Πότε έγινε η αλλαγή;