Στην Κεφαλονιά φθάνει σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπου θα κηρύξει την έναρξη του ετήσιου Συνεδρίου των Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων και θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τ. υπουργού Γεράσιμου Δ. Αρσένη.

O Πρ. Παυλόπουλος θα μεταβεί σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος», όπου θα κηρύξει (6.30 μ.μ.) την έναρξη των εργασιών της 19ης ετήσιας Συνάντησης των Απόδημων, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Δημήτριος, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης. Επίσης η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο «Μεγάλοι Κεφαλλήνες της διασποράς ανά τους αιώνες».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ομιλία του δρ Σωτήρη Μουσούρη, τ. αναπληρωτή γ.γ. ΟΗΕ και προέδρου του ΙΝΕΡΠΟΣΤ με τίτλο «Γεράσιμος Δ. Αρσένης: Εξέχων Κεφαλλήν της διασποράς».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στον προαύλειο χώρο του Διοικητηρίου -στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας- όπου θα απευθύνει χαιρετισμό και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα τού Γεράσιμου Δ. Αρσένη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας τη Δημοκρατίας στο εξής δεν θα αποδίδονται τιμές προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από σήμερα στο νησί μας. Δεν θα υπάρχει ούτε άγημα, ούτε φιλαρμονική, λόγω του πένθους για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Επιπροσθέτως, σε κάθε δημόσια εμφάνιση του ΠτΔ θα πραγματοποιείται αναφορά στην εθνική τραγωδία.

Ο ανδριάντας του Γεράσιμου Αρσένη, έργο του Κεφαλονίτη γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, έχει στηθεί έξω από το Διοικητήριο, πρώην Νομαρχία.

Ο ανδριάντας του Γεράσιμου Αρσένη έξω από το Διοικητήριο
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλος
Ο γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος που φιλοτέχνησε το άγαλμα

Ο «Η» έκανε την πρόταση για το άγαλμα


Ο «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» στο φύλλο της 7 Ιουνίου 2017 (αρ.φ. 6581) είχε κάνει την πρόταση να στηθεί το άγαλμα του Γεράσιμου Αρσένη έξω από το Διοικητήριο. Γράφαμε τότε, μεταξύ άλλων: «…Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φίλοι του Γεράσιμου Αρσένη συγκεντρώνουν χρήματα, ώστε να φιλοτεχνηθεί και να στηθεί η προτομή του υπουργού, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ο χώρος. Πρόταση της εφημερίδας μας είναι εφ’ όσον ευωδοθούν τα σχέδια της φιλοτέχνησης της προτομής, αυτή να στηθεί έξω από το Διοικητήριο, ώστε να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στον αείμνηστο υπουργό. Και υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω να αποδοθεί αυτή η τιμή, αφού τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος Κεφαλονιάς, παρά τις αποφάσεις τους, για να δοθεί το όνομα του Γεράσιμου Αρσένη στο ΤΕΙ κάτι τέτοιο δεν έγινε».