⦿ Στο Θιάκι είχαμε κι’ ένα μεγάλο μυστήριο.

⦿ Καθώς ο Θόδωρος και ο Δρακουλόγκωνας έλαμψαν διά της απουσίας τους από το πρωθυπουργικό σόου και τα σχόλια έδωσαν και πήραν….

⦿ Μήπως αυτές οι απουσίες σημαίνουν κάτι;

⦿ Πάντως ο Σπύρος Γαλιατσάτος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι Τσίπρας και Θόδωρος τηλεφωνήθηκαν (Βλ. σελ. 14).

⦿ Αν και αυτό δείχνει …ψύχρα…


Θερμή υποδοχή, αλλά και …πένθιμες καμπάνες… Από …αλώνι μύλου της Ιθάκης το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την έξοδο απ’ τα μνημόνια


Από ένα …αλώνι μύλου απηύθυνε χθες από την Ιθάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το διάγγελμά του για την έξοδο της Χώρας από τα μνημόνια, ενώ σε κάποια χωριά του νησιού οι καμπάνες χτυπήσανε πένθιμα, για την πολιτική της Κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Ιθάκη γύρω στις 10.45’ το πρωί με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο της Ανωγής.

Αργότερα συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τη βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, το δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, τον έπαρχο Ιθάκης Σπύρο Τσιντήλα και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρο Γαλιατσάτο, ενώ στη συζήτηση παρααβρέθηκε και ο τ. δήμαρχος Ιθάκης Σπύρος Αρσένης.

Ελαμψαν με την απουσία τους από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ και δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Κατά το διάγγελμά του (που μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ) ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή ημέρα, λόγω της εξόδου από τα μνημόνια.

Τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν, η χώρα μας ανακτά τα δικαίωμά της να ορίσει τις τύχες και το μέλλον της, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς και άλλους εκβιασμούς, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι μαύρες Συμπληγάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με απόσπασμα από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη. «Αυτές τις συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας», πρόσθεσε. Γιατί η Ελλάδα είναι η ιστορία της, τα επιτεύγματα της και όσα καθόρισαν την πορεία της, που δεν ήταν ποτέ εύκολη αλλά είχε πάντα προορισμό.

«Η Ελλάδα βίωσε από το 2010 τη σύγχρονη Οδύσσειά της, μέσα σε 5 χρόνια συνέβησαν πρωτοφάνη πράγματα, χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου, 3 στους 10 έμειναν άνεργοι, 6 στους 10 νέους το ίδιο. Η βία και η καταστολή έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας, η δημοκρατία ευτελίστηκε, τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί τραπεζίτες. Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά κι ένα λαός που έγραψε νέες σελίδες αντίστασης. Αυτός ο λαός πριν από 3,5 χρόνια πήρε μια σημαντική απόφαση, κι εμείς αναλάβαμε αυτή την ευθύνη με αποφασιστικότητα αλλά και με σεβασμό. Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες παρά μόνο με μία, να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας».

Περάσαμε από πολλά, το πλήρωμα άλλαξε, άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι αποφάσισαν να τα δαμάσουν, συνέχισε.

Σήμερα είναι μία μέρα λύτρωσης για τον ελληνικό λαό, αλλά και η αφετηρία μιας νέας εποχής, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μετά τη σύσκεψη στο Βαθύ ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τον δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρο Γαλιατσάτο και άλλους παράγοντες περπάτησε στους δρόμους της πόλης όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ απευθύνει το διάγγελμα για το τέλος των μνημονίων
Με το δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα
Ο πρωθυπουργός ενώ διαβαίνει δρόμους στο Βαθύ
Σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και τον αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Γαλιατσάτο

Κυριάκος: «Ψεύτικος ο συμβολισμός της Ιθάκης, δεν φτάσαμε στο τέρμα…»


Σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το διάγγελμα από την Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «διχάζει τους Έλληνες», ενώ σημειώνει ότι:

«Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας».

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Η νέα σημερινή παράσταση του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες.

Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι.

Ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία, έστω από ντροπή ή φιλότιμο. Ό,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία.

Γι’ αυτό, σε μια μόνο φράση μπορώ να συμφωνήσω μαζί του. Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας.

Έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια. Αντ’ αυτού, υπέγραψε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που μας στοίχισε πάνω από 100 δις. Και τώρα αρχίζει το τέταρτο άτυπο μνημόνιο. Με λιτότητα διαρκείας. Νέες μειώσεις συντάξεων. Αυξήσεις φόρων και εισφορών. Εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και πολύ αυστηρή επιτήρηση.

Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η ανακούφιση κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει και νέες δεσμεύσεις χωρίς όμως να ζητάει άλλα δανεικά. Το πρόβλημα πλέον είναι μόνον δικό μας και όχι δικό τους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, όσο υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση που επιμένει δογματικά στο παράλογο μείγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών.

Και δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων αν δεν αποκτήσουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανταγωνιστική παιδεία και ασφάλεια για όλους.

Ποιος πιστεύει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει η σημερινή παρέα του Μαξίμου; Κανείς. Εξαπάτησαν, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο.

Αξίζουμε καλύτερα. Ενωμένοι, με αλληλεγγύη, με τη δύναμη της αλήθειας και αφήνοντας πίσω τα ψέματα, μπορούμε να πάμε επιτέλους την πατρίδα μας μπροστά».

  •  Eπιθέσεις δέχθηκε ο πρωθυπουργός από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αλλά και από τους πρώην συντρόφους του όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που είπε ότι μπήκαμε σε 4ο μνημόνιο χωρίς χρήματα αλλά και ο Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος επεσήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε στο χώρο της μυθοπλασίας για να πλαισιώσει συμβολικά το αφήγημα της Εξόδου από τα Μνημόνια».