Μπάχαλο έγινε για μια ακόμη φορά το πολύπαθο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς το περασμένο Σάββατο, όπου μέσα σε μιά «οχλαγωγία» δεν συζητήθηκε το θέμα του Πλατύ Γιαλού για τις φορολογικές παραβάσεις που εντόπισε πρόσφατα το ΣΔΟΕ.

Η αντιπολίτευση που προσήλθε στη συνεδρίαση «οπλισμένη» με τα στοιχεία των Ράμπο του ΣΔΟΕ και όχι μόνον, δεν μπόρεσε μέσα σ’ αυτό το «άγριο τοπίο» να κάμει έλεγχο των συμβάντων στη δημοτική παραλία, καθώς προσέκρουσε στις προτάσεις -μέσα σε μιά έντονη αντιπαράθεση- του Νίκου Ανουσάκη (έθεσε το ζήτημα να αλλάξει ο εισηγητής Γιώργος Τζωρτζάτος γιατί -όπως ανέφερε- «υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων» επειδή ο γιός του Γ. Τζωρτζάτου είναι ιδιοκτήτης καντίνας στον Μακρύ Γιαλό), αλλά και στην θέση του μέχρι πρότινος δ. συμβούλου της Αν. Ενωμένης Κεφαλονιάς Θόδωρου Φλωράτου, ο οποίος μιλώντας ως παλιός προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, πρότεινε το θέμα να πάρει αναβολή και να ξανάρθει στο Δ.Σ. αφού εκδικαστεί η ένσταση για τον Πλατύ Γιαλό που έχει καταθέσει ο Δήμος.

Η πρόταση Φλωράτου υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία που την καταχεροκρότησε και ακολούθως όλες οι παρατάξεις -πλην ΚΚΕ- αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, ενώ την ίδια μέρα ο επικεφαλής της Δημοτικής Αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος διέγραψε από την Παράταξή του τον κ. Φλωράτο.

Κατά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης ο δ.σ. της «Ενωμένης Τετράπολης» Νίκος Σκλάβος δήλωσε ότι παραιτήτε από γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ προηγουμένως ο δ.σ. της ίδιας παράταξης Σπύρος Σαμούρης υποστήριξε -απαντώντας στον κ. Ανουσάκη- ότι ο κ. Τζωρτζάτος αν όντως είχε σύγκρουση «συμφερόντων» με τον Πλατύ Γιαλό θα προσπαθούσε να τον κρατήσει κλειστό και όχι να πηγαίνει κόντρα στο κλείσιμό του λόγω φορολογικών παραβάσεων.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση o επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος υπογράμμισε τα εξής: «Οκτώ χρόνια κάνουμε αντιπολίτευση με γνώμονα μόνο το συμφέρον της Κεφαλονιάς. Εμείς εδώ και οκτώ χρόνια σας λέμε ότι οι παραλίες του Δήμου Κεφαλονιάς μπαίνουν μέσα. Συμβαίνει λοιπόν το εξής οξύμωρο. Οι παραλίες των ιδιωτών βγάζουν και οι παραλίες του Δήμου Κεφαλονιάς, όπως ο Μύρτος και ο Πλατύς μπαίνουν μέσα… Εμείς λέγαμε πάντα ότι κάτι συμβαίνει με αυτές τις παραλίες… Ο δήμαρχος έχει υπογράψει μιά σύμβαση με έναν ιδιώτη που βάζει 2 άτομα για κάνει αυτή τη δουλειά. Οφειλε η αντιδήμαρχος οικονομικών να έχει ορίσει άτομο να επιβλέπει την διαδικασία των χρημάτων… Υπάρχει μιά διαδικασία της παραλίας η οποία δεν είναι σύμφωνα με τον νόμο. Ο κώδικας προβλέπει ότι μιά παραλία λειτουργεί 9 με 9 με το που κάθεται κάποιος εκδίδεται απόδειξη. Θεωρώ λοιπόν, ότι δεν εφαρμόστηκε ο κώδικας».

Και πρόσθεσε: «Απέχουμε από τη διαδικασία, ήρθαμε εδώ να ακούσουμε και δεν ακούσαμε. Ηρθαμε να ακούσουμε και να πάρουμε εξηγήσεις. Με ό,τι ποσοστό μπορούμε να διαφυλάξουμε τον Δήμο θα το κάνουμε», ήταν η δήλωση αποχώρησης από την συνεδρίαση της παράταξης του κ. Μιχαλάτου.

Θεόφιλος-Φλωράτος δίπλα-δίπλα στο Δ.Σ. του Σαββάτου. Δεν θα τους ξαναδείτε στη θέση αυτή…
Μετά την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Φλωράτος έμεινε μόνος…

Θεόφιλος: Καλή Σταδιοδρομία κ. Φλωράτε!


Από την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλόνιά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την αποπομπή του Θ. Φλωράτου:

Εδώ και πολύ καιρό ο κ. Φλωράτος φαίνεται ότι έχει χαράξει το δικό του πολιτικό μονόδρομο ακολουθώντας προσωπικές φιλίες και επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτές τις επιλογές του βρίσκεται διαμετρικά αντίθετα από την παράταξη της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ξεκάθαρα ότι η θέση του βρίσκεται στα έδρανα της ομάδας Παρίση.

Μοιραία λοιπόν έθεσεν εαυτόν εκτός της παράταξής μας. Του ευχόμαστε απλά Καλή Σταδιοδρομία.

  • Επίσης από την Αν. Εν. Κεφαλονιά εδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το κλείσιμο της δημοτικής παραλίας του Πλατύ Γιαλού για φορολογικές παραβάσεις αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου, καταδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο αυτά που συνεχώς 8 χρόνια τώρα επισημαίνουμε για τον τρόπο λειτουργίας αυτής της χωρίς αμφιβολίας επικίνδυνης Δημοτικής Αρχής:

Προχειρότητα – Ασυνεννοησία – Επιπολαιότητα – Αδιαφάνεια –Έπαρση- Υποκρισία – Ανικανότητα

Ζητάμε από το Δήμαρχο Κεφαλονιάς τόσο για λόγους προσωπικής ευθιξίας και αξιοπρέπειας όσο και για λόγους πολιτικής αξιοπιστίας να υποβάλλει άμεσα την παραίτηση του.

Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, αν πραγματικά θέλει να προσφέρει στην ευημερία του νησιού μας.

  •  Γ. Τζωρτζάτος: «Ανήθικη η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής»

Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Πλατύ Γιαλό, ο ανεξάρτητος δ.σ. Γιώργος Τζωρτζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στη σημερινή (1/9) συνεδρίαση του Δ.Σ., οι δημοκρατικοί θεσμοί δέχθηκαν άλλο ένα πλήγμα, εξαιτίας της ανήθικης συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής, με την «εμμονή» της να μη συζητηθεί ένα ζήτημα υψίστης σπουδαιότητας, που δικαιολογημένα ενδιαφέρει την κοινή γνώμη.

Η προσπάθεια συγκάλυψης των φορολογικών παραβάσεων στη δημοτική παραλία του Πλατύ Γιαλού καταδεικνύουν το μέγεθος της ενοχής ορισμένων.

Ειλικρινά θλίβομαι για το «περί δικαίου αίσθημα», που διακρίνει τη συμπολίτευση, αλλά, επίσης, χαίρομαι που η θητεία της σύντομα ολοκληρώνεται…

Γιώργος Τζωρτζάτος

Η εισήγηση του Γιώργου Τζωρτζάτου για τον Πλατύ Γιαλό


Η Εισήγηση για το τακτικό Δ.Σ. της 1ης Σεπτεμβρίου 2018 με θέμα το 48ωρο κλείσιμο του Πλατύ Γιαλού από το ΣΔΟΕ λόγω φορολογικών παραβάσεων, από τον Γιώργο Τζωρτζάτο:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Εισηγούμαι στο σημερινό τακτικό Δ.Σ. για ένα μείζον ζήτημα που ανέκυψε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για την αναστολή λειτουργίας της δημοτικής παραλίας του Πλατύ Γιαλού από την ΑΑΔΕ, κατά την 24η και 25η Αυγούστου, λόγω φορολογικών παραβάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 13α του του ν. 2523/1997.

Η δημοτική επιχείρηση ελέγχθηκε επισταμένα από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Αθηνών στο πλαίσιο γενικότερων ελέγχων που είθισται να διενεργούνται κατά την τουριστική περίοδο. Το εύρημα που οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας ήταν η μη έκδοση ικανού αριθμού αποδείξεων (25 σε σύνολο 70), με συνέπεια να προκληθεί ζημία ύψους 160 ευρώ (πρόκειται για 20 σετ επί 7 ευρώ ήτοι 140 ευρώ και 5 σετ επί 4 ευρώ ήτοι 20 ευρώ). Συνολική αξία 160 ευρώ. Σαφέστατα, το μέγεθος της ζημίας που έχει προκληθεί από αυτήν την πρακτική δεν αντικατοπτρίζεται στο ποσό των 160 ευρώ, το οποίο αποτυπώθηκε κατά το χρονικό σημείο διενέργειας του ελέγχου (το σημείωμα ελέγχου εκδόθηκε στις 22/8 και ώρα 13.45’ μ.μ. ), αλλά είναι πολλαπλάσιο αυτού. Φθάνει μόνο να πολλαπλασιάσει κανείς το ενδεικτικό ποσό των 160 ευρώ με το σύνολο των ημερών της θερινής περιόδου, για να καταλήξει ενδεικτικά στην επελθούσα ζημία. Στο ποσό αυτό αυτό θα πρέπει να προσθέσει το πρόστιμο των 500 ευρώ συν τις χαμένες εισπράξεις των 2 ημερών συν τα δικαστικά έξοδα.

Η ζημία διογκώνεται ακόμα περισσότερο εάν αναλογισθούμε ότι ο Δήμος μίσθωνε την παραλία από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, αφήνοντάς την κλειστή τα δύο προηγούμενα έτη. Το μίσθωμα που κατέβαλε ήταν 25.000 ευρώ για το 2017 και 12.500 για το 2016.

Η παράβαση κρίνεται σοβαρή και καθιστά υπόλογη τη δημοτική αρχή για όσα έπραξε ή για όσα παρέλειψε να πράξει πριν και μετά το διενεργούμενο έλεγχο!!

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η ανακοίνωση-δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής ουδόλως παρέχει επαρκείς εξηγήσεις για το συμβάν. Αντίθετα, υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, καθώς αναφέρει ότι η αναστολή λειτουργίας ήταν απότοκος της διαφωνίας μεταξύ δημοτικής αρχής και ΑΑΔΕ ως προς τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής παραλίας. Σημειώνει δε ότι το σχετικό ζήτημα θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη, καθώς έχει ασκηθεί προσφυγή, επισημαίνοντας ότι η εκκρεμοδικία επί της προσφυγής δεν αναστέλλει τη διήμερη αναστολή λειτουργίας της παραλίας. Οι δικαιολογίες αυτές κρίνονται φαιδρές, καθώς εάν όντως η δημοτική αρχή μπορούσε να προβάλλει πρόδηλα βάσιμους λόγους προσφυγής, θα ασκούσε παράλληλα αίτηση αναστολής, προκειμένου να αποφευχθεί το 48ωρο κλείσιμο του Πλατύ Γιαλού.

Εάν η Δημοτική Αρχή είχε πράξει τα δέοντα, θα έθετε στη δημοσιότητα τη σύμβαση που έχει συνάψει με την ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης στον Πλατύ Γιαλό, ώστε να κριθεί εάν αυτή είναι όντως επωφελής για το Δήμο και εάν καλύπτονται επαρκώς όλες οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας αυτής της φημισμένης δημοτικής παραλίας.

Συναφώς, θα φρόντιζε να υπάρχει επαρκές υπαλληλικό προσωπικό, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της παραλίας, αλλά και το οικονομικό συμφέρον του Δήμου. Εάν δεν ήταν σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση της παραλίας, έπρεπε να το δηλώσει ευθαρσώς, προκειμένου να ληφθούν άλλα μέτρα.

Το σημαντικότερο δε όλων είναι ότι η Δημοτική Αρχή υποχρεούται να ορίζει υπάλληλο των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία της ορθής λειτουργίας της ιδιωτικής επιχείρησης, καθώς και με την είσπραξη των σχετικών εσόδων.

Εύλογα γεννώνται υποψίες σε όλους μας όταν μαθαίνουμε ότι ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τον υπάλληλο της καθαριότητας, κ. Μιχαήλ Αγγούρια και όχι από υπάλληλο των οικονομικών υπηρεσιών…!! Με απόφαση δημάρχου ανατίθεται στον κ. Μιχαήλ Αγγούρια η καθαριότητα της παραλίας και ουδόλως αναφέρεται η είσπραξη των εσόδων, η οποία τελικά πραγματοποιήτο. Ο υπάλληλος ενεργούσε αυτοβούλως ή κατόπιν εντολής;;

Οι αρχικές υποψίες επιβεβαιώθηκαν από την παράλειψη της Δημοτικής Αρχής να διατάξει ΕΔΕ σε έκτακτη συνεδρίαση ΔΣ και την προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του σοβαρού γεγονότος.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του νόμου 3852/ 2010 (νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ): «Ο πρόεδρος καλεί επίσης το Συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει …το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Συμβουλίου ή το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας». Στην προκειμένη περίπτωση της αίτησης των 14 συμβούλων, που αντιστοιχούν στο 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Συμβουλίου (41) του Δήμου Κεφαλλονιάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. συγκαλεί το Συμβούλιο σε …τακτική συνεδρίαση (!) μαζί με ακόμη άλλα …τρία θέματα, για να υποβιβάσει τη σπουδαιότητα του συμβάντος.