Σε συνέχεια της συνάντησης και του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29-7-2018 μεταξύ της βουλευτού κας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης και εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων, εστάλησαν στη βουλευτή οι προτάσεις μας για τα ακόλουθα ζητήματα, που αφορούν όλους τους επαγγελματίες των νησιών μας:

❶ Εργασιακά: Η πρόταση μας αναφορικά με το μείζων ζήτημα των ρεπό των    εργαζομένων στις εποχικές επιχειρήσεις τουρισμού, είναι η εξής:

Επειδή:

α) πολλοί εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις  ζητούν οι ίδιοι να εργάζονται χωρίς  ρεπό

β) για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών εποχικών επιχειρήσεων δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα με τα ρεπό των εργαζομένων

γ) σε επικείμενο έλεγχο τα πρόστιμα είναι βαρύτατα προς την επιχείρηση όταν παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα, και

δ) πρόθεσή μας και σκοπός είναι η λειτουργία των επιχειρήσεων σε νόμιμα πλαίσια,

προτείνουμε οι εποχικοί εργαζόμενοι του καλοκαιριού σε μικρές επιχειρήσεις να δουλεύουν τα ρεπό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής εργασίας τους και να πάρουν τα ρεπό τους μαζεμένα στο τέλος της δουλειάς τους τον Οκτώβριο, με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Η επιχείρηση να απασχολεί μέχρι 20 εργαζομένους

β) Να υπάρχει οπωσδήποτε συναίνεση του εργαζομένου

γ) Τις ημέρες των ρεπό που δουλεύει, να αμείβεται με επιπλέον 50% του μισθού του.

Η πρότασή μας αυτή ήδη εφαρμόζεται σε υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα και ειδικά σε σώματα ασφαλείας και νοσοκομεία, εκεί που υπάρχει έλλειψη προσωπικού και οι ανάγκες είναι αυξημένες!

❷ Ζητάμε αφορολόγητο όριο των ελεύθερων επαγγελματιών στις 12.000€ συν 1.500€ προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος, όπως άλλωστε ήταν η δέσμευση του Πρωθυπουργού προεκλογικά.

❸ Επενδύσεις: Για την προσέλκυση επενδύσεων στον Πρωτογενή τομέα και στον τομέα της Μεταποίησης οι οποίες θα υπερβαίνουν το 1.000.000 € και για επενδύσεις στον Τουρισμό οι οποίες θα υπερβαίνουν τα 5.000.000 €, επενδύσεις που θα συνεισφέρουν άμεσα χρήματα στην Ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις που θα παράγουν συνεχώς έσοδα στο Κράτος, ζητάμε να ισχύσει:

flat φορολογικό καθεστώς της τάξης του 20% για 10 χρόνια

εφαρμογή διαδικασιών fasttrack, με σεβασμό στο περιβάλλον

❹ Νησιωτικό ΦΠΑ: Εφαρμογή πιλοτικά στο Ιόνιο ΦΠΑ 6,5%, όπως ισχύει σε ανταγωνιστικές τουριστικές περιοχές της Ευρώπης (Ισπανία). Η πιλοτική εφαρμογή θα αναδείξει την ορθότητα του μέτρου τόσο ως προς τα έσοδα του Κράτους, όσο και ως την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας.

❺ Μείωση της φορολογίας των ατομικών επιχειρήσεων στο 15%, και εισαγωγή κλίμακας φορολογίας με αντικειμενικά κριτήρια ανά επάγγελμα και ανά περιοχή δραστηριοποίησης. Παραδείγματος χάριν, ένας Πολιτικός Μηχανικός στην Κεφαλονιά θα πληρώνει κάθε έτος φορολογία το ελάχιστο 1.500€  ώστε να ασκεί το επάγγελμά του. Αν τα έσοδά του μετά το αφορολόγητο όριο, με τη φορολογία του 15%, είναι υψηλά, τότε θα φορολογείται τη διαφορά. Πχ. Μηχανικός με δύο παιδιά και με δηλωθέν εισόδημα 45.000€, θα πληρώνει συνολικό φόρο 4.500€. Αντίστοιχα υδραυλικός με δηλωθέν εισόδημα 12.000€, θα πληρώσει 1.200€, ποσό που αντιστοιχεί στα αντικειμενικά κριτήρια άσκησης του επαγγέλματος.

❻ Έλεγχοι στα επαγγελματικά αυτοκίνητα. Κατά τον έλεγχο αυτών, οι ελεγκτές να δικαιολογούν την εύρεση μικροϋλικών αξίας έως 1.000€, διότι σε κάθε τεχνικό επάγγελμα, για την απρόσκοπτη αντιμετώπιση βλαβών και για τις εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη η ύπαρξη πολλών και διαφόρων μικροϋλικών.

❼ Είμαστε υπέρ των ελέγχων στις επιχειρήσεις, με σεβασμό προς τον ελεύθερο επαγγελματία. Θεωρούμε ορθότερη την εφαρμογή ποινής σε περίπτωση παραβάσεων παρά το κλείσιμο των καταστημάτων. Ζητούμε διαφάνεια στους ελέγχους και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών ανά περιοχή και είδος επιχείρησης. Ζητούμε ο έλεγχος να γίνεται επίσης σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής