Πάνω από 1000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέχρι χθες το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή Πάστρα-Ρατζακλί-Κατελειό-Κρεμμύδι, που πλήγηκε από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το πρωϊ στην Πάστρα.

Σχεδόν όλες οι Πυροσβεστικές δυνάμεις του Νησιού, Εθελοντικές Ομάδες, κάτοικοι και εναέρια μέσα, ρίχτηκαν στη μάχη της πυρόσβεσης δύο μέρες, μέρα-νύχτα, για να δαμάσουν τις πύρινες φλόγες, που είχαν σύμμαχο το δυνατό αέρα που πνέει στην περιοχή.

Χθες νωρίς το πρωϊ επιχείρησαν μαζί με το Ericsson που είχε έρθει προχθές από Αθήνα και δύο Canader, (τα δύο PZL που βρίσκονται στις Μηνιές δεν μπόρεσαν να σηκωθούν λόγω ανέμων) και σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις, κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά.

Με μεγάλη προσπάθεια, γλύτωσαν οικίες και δεν κινδύνεψε κανένας κάτοικος των Χωριών μας, ενώ μία μεγάλη και ξαφνική αναζωπύρωση που έγινε χθες το μεσημέρι (περίπου στις 4.30 μ.μ.) στο Κρεμμύδι, η Πυροσβεστική κατάφερε να την κατασβέσει άμεσα και η φωτιά δεν πρόλαβε να ανέβει πάνω από τον κεντρικό δρόμο του Χωριού και να «τραβήξει» προς το βουνό.

Η φωτιά μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη και 10 πυροσβεστικά οχήματα με 28 άνδρες της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλη μέρα, με τη συνδρομή Εθελοντών και κατοίκων.

Υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου, αλλά και ιδιωτών, συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης.

Συντονιστής όλης της επιχείρησης ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Ράπτης, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες χθες στην φωτιά παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ Βαγγέλης Ανδρεάτος, καθώς και αστυνομικές δυνάμεις.

Στην περιοχή παρέμειναν χθες όλη τη νύχτα πυροσβεστικές δυνάμεις για κατάσβεση και επιτήρηση τυχόν αναζωπυρώσεις.

◼ Η φωτιά στα Ζόλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας άφησε πίσω της πάνω από 30 στρέμματα στάχτες.

◼ Ο οδηγός του πυροσβεστικού οχήματος που ντελαπάρισε προχθές το πρωϊ στον Κόμβο Βαλλιανάτου στην Κρανιά, παρέμεινε νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο προληπτικά και χθες.