Περιπλανώμενοι δρομικά, γνωρίζουμε με νοσταλγία και ευαισθησία άγνωστες πτυχές του τόπου μας. Με πλοηγό τον ψυχαγωγικό αθλητισμό και πυξίδα το μεράκι και την αγάπη μας για το νησί σαλπάρουμε κάθε φορά, σε ρότες αλαργινές, στον χώρο και στον χρόνο.
Τόσο μακριά, τόσο παλιά μα τόσο Κεφαλλονίτικα, τόσο δικά μας αυτά τα μέρη, αυτές οι ιστορίες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι!!!!!
Οι Φωκάδες του Δουνάβεως, της Κωσταντινουπόλεως, της Αμερικής, της Πελοποννήσου, οι πολυπράγμονες συμπατριώτες μας, θαλασσοπόροι, πολυτεχνίτες, επιστήμονες καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων «έκτισαν και ονομάτισαν» τα Φωκάτα, το καλαίσθητο, τούτο μικρό χωριό που αποτυπώνει και εκπέμπει διακριτικά, με σεβασμό, κάτι από την αίγλη τους. Η δυνατή, δημιουργική ψυχή των κατοίκων υπήρξε πάντα δεκτική, πάντα φιλόξενη και ευγενής ακόμη και στην προσέγγιση του κατακτητή.
Αυτή η προσέγγιση γέννησε ένα ειδύλλιο γνώριμο για πολλούς, εκεί στα σοκάκια του χωριού. Το ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, στο διάβα της παιδικής διαδρομής του αγώνα, ανασύρει τις μνήμες της ερωτικής «ντόλτσε βίτα», του σχεδόν κινηματογραφικού «κλεψίματος» του Ιταλού στρατιώτη που αντί να κυριαρχήσει στο νησί, κυριάρχησε στην καρδιά μίας εντυπωσιακής Φωκά!
Από την όμορφη σχέση της «Ντόλτσε βίτα» του χτες ή δική μας «ντολτσε βίτα, ανταμώνει με το σήμερα, στο σπίτι της Μαρίας Φωκά της προσφιλέστατης γιαγιάς της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, μίας ηθοποιού που δεν ξεχώρισε μόνο ερμηνευτικά. Διακρίθηκε για την μαχητικότητα και την πολιτική της δράση σε δύσκολα χρόνια.
Επί της κεντρικής οδού, κόσμημα το παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη Ζωοδότη των Φωκάτων, προσκαλεί τους περαστικούς έστω για μια προσευχή: « Είθε να μας πάνε όλα καλά!».
Κάπου κει στην ρότα του δρόμου, μένει απλά να μας θυμίζει το ζοφερό παρελθόν, ο χώρος των πεσόντων Ιταλών. Ένας χώρος οδύνης που ενισχύει τις αξίες της συμφιλίωσης, της συνεργασίας, της ειρήνης μεταξύ των λαών.
Ακόμη και αυτής της ρομαντικής εκεχειρίας, που επιτυγχάνεται με τον αθλητισμό.
Προσεγμένοι κήποι με ολάνθιστα λουλούδια συνοδοιπορούν μαζί μας σχεδόν σε κάθε διασκελισμό. Ξεμακραίνοντας από τα σπίτια, το χωμάτινο τμήμα της διαδρομής και οι αγροί ολοτρίγυρα δίνουν την αίσθηση της απομόνωσης στην αγκαλιά του φυσικού στοιχείου.
Κι όμως εκεί στην φαινομενική απομόνωση κρύβεται επιμελώς ένας μεγάλος πολιτισμός. Οι Μυκηναϊκοί τάφοι, περιβαλλόμενοι από την πλούσια γηγενή βλάστηση, μαρτυρούν την ύπαρξή του και προσφέρουν μια νότα μυστηρίου στους ιχνηλάτες της ιστορίας.
Η Εκκλησία του Αϊ Γιάννη αφετηρία και τερματισμός όλων των αγωνιστικών δρώμενων του αγώνα καθρεφτίζει την αγάπη των κατοίκων, γενικά και ειδικά των μελών του ΑΟ ΦΩΚΑΤΩΝ για το χωριό τους. Με την φροντίδα του επιτρόπου και των χωριανών μελών και μη του αθλητικού ομίλου παραμένει πεντακάθαρη, φροντισμένη έτοιμη να υποδεχθεί κάθε στιγμή λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Άλλωστε οι «Φωκάδες», άνθρωποι μπριόζοι και εξωστρεφείς, εγγυούνται την διασκέδαση σε όποιον συμμετέχει σε αυτές. Με την δέσμευση αυτή και την πεποίθηση ότι θα έχετε πραγματικά μία αξέχαστη αθλητική και ψυχαγωγική εμπειρία σας προσκαλούμε και στον αγώνα των ΦΩΚΑΤΩΝ τις 9 Ιουλίου φέτος.
Ακόμη το σκέπτεσθαι;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΩΚΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΟΛΗ