Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Νησιά μας, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο Κτίριο του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Αργηγείο Λιμενικού Σώματος) στην αίθουσα 577, και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, διαφαίνεται ότι κινδυνεύει με παύση η ιστορική γραμμή της Σάμης!

Ειδικότερα, στο σημερινό ΣΑΣ, εκτός από τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης που αφορούν τις ακτοπλοϊκές μας γραμμές, θα συζητηθεί και η προκήρυξη του επαναληπτικού ανοικτού δημόσιου διεθνή μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/10/ 2019, για τις οποίες δεν εκφράστηκε κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον κατά τον διαγωνισμό της 6ης Αυγούστου 2018.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, αφορούσε και την ακτοπλοϊκή γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα, για την οποία καμία Ναυτιλιακή Εταιρεία δεν κατάθεσε φάκελλο, και ελοχεύει ο κίνδυνος να μείνει «ορφανή»!

Να σημειωθεί ότι στο σημερινό ΣΑΣ δεν υπάρχει κανένα αίτημα στην Ημερήσια Διάταξη, από καμία από τις δύο Ναυτιλιακές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Νησιά μας, Kefalonian Lines και Ionian Group για τη γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα!

Στα θέματα Ημερήσιας Διάταξης θα συζητηθούν τα παρακάτω αιτήματα που αφορούν τις τοπικές μας ακτοπλοϊκές γραμμές:

Αιτήματα δρομολογίων τρέχουσας δρομολογιακής περιόδου (έως 31-10-2018)

  •  Περικοπή Δρομολογίων του «Βικέντιος Δαμωδός» από 1-10-2018 έως 31-10-2018 στη γραμμή Ληξούρι-Αργοστόλι.
  •  Τροποποίηση ωρών αφιξοαναχωρήσεων προγράμματος δρομολογίων του «Νήσος Κεφαλονιά» και του «Αλεξάνδρα Λ» στη γραμμή Πόρου-Κυλλήνης.

Αιτήματα δρομολογίων επόμενης δρομολογιακής περιόδου (από 1-11-2018 έως 31-14-2019).

  •  Ανακοίνωση δηλώσεων δρομολόγησης πλοίων στις δρομολογιακές γραμμές Κεφαλονιά-Ιθάκη, Κεφαλονιά-Αστακός, Ιθάκη-Αστακός, Ιθάκη-Λευκάδα, Κεφαλονιά-Λευκάδα, Νυδρί-Μεγανήσι και Νυδρί-Φρίκες-Ιθάκη.
  •  Ετήσια δρομολόγηση του «SEA BUS» από 1-11-2018 έως 31-10-2019 στη γραμμή Ληξούρι-Αργοστόλι.
  •  Καθορισμός δρομολογίων στη δρομολογιακή γραμμή Ληξούρι-Αργοστόλι περιόδου 2018-2019.
  •  Καθορισμός δρομολογίων δρομολογιακών γραμμών Κυλλήνη-Ζακύνθου και Κυλλήνης Πόρου Κεφαλονιάς περιόδου 2018-2019.