Κανείς δεν ξέρει επ’ ακριβώς τι έχει γίνει με την πολύκροτη πλέον Κληρονομιά του επιχειρηματία Γεωργίου Βουτσινά από το Ληξούρι, που άφησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ληξουρίου και, κατ’ επέκταση, στους Δήμους Ληξουρίου, Παλικής και Κεφαλονιάς.

Σήμερα ο «Η» φέρνει στο φως κι’ άλλα χειρόγραφα της Διαθήκης Βουτσινά, αλλά και φωτογραφίες των πολυκατοικιών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα στην οδό Λουλουδιών στο Γουδί (Δήμος Αθηναίων) και του ακινήτου στην οδό Καυκάσου στην Κυψέλη.

Επίσης -βοηθώντας την έρευνα που εξήγγειλε ο μέχρι τώρα …κοιμώμενος Δήμος Κεφαλονιάς- αποκαλύπτουμε ότι το οικόπεδο που άφησε ο διαθέτης στο Περιστέρι έχει …εξαφανισθεί! Από τα 150 τ.μ. που άφησε ο Γ. Βουτσινάς στο Δήμο, σήμερα υπάρχουν περίπου μόνο …25 τ.μ.!

Οι όροι της διαθήκης Βουτσινά για τη διάθεση των ακινήτων

Με τη διαθήκη του ο Γεώργιος Βουτσινάς άφησε το 1992 στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ληξουρίου:

❶ Ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία υπόγειου χώρου πολυκατοικίας επιφανείας 20,60 τ.μ. στη οδό Λουλουδιών 34 του Δήμου Αθηναίων (Γουδί).

❷ Ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία υπόγειου χώρου πολυκατοικίας επιφάνειας 25,50 τ.μ. στη οδό Λουλουδιών 34 του Δήμου Αθηναίων (Γουδί).

❸ Ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) ισογείου ορόφου πολυκατοικίας επιφάνειας 61,60 τ.μ. που ευρίσκεται στη οδό Καυκάσου 106 τοποθεσία Κυψέλη του Δήμου Αθηναίων.

❹ Οικόπεδο στη θέση ΦΛΕΒΑ οικισμού Μπουρνάζι Δήμου Περιστερίου Αττικής (Ο.Τ.473) επί της οδού Κύπρου 146 έκτασης 149,75 τ.μ.

Οι όροι που έθεσε ο Βουτσινάς είναι οι εξής:

«Κάθε δύο χρόνια να κατοικούν δια το πρώτο και δεύτερον έτος ανά εις φοιτητής Α.Ε.Ι. εις Αθήνας εις τα διαμερίσματα που έχουν εν δωμάτιον, εις δε το διαμέρισμα που έχει δύο δωμάτια να κατοικούν δύο φοιτητές, με την προϋπόθεση ότι θα κρίνονται για εγκατάσταση στην κατοικία που κρίνονται από την επιτροπή οικονομικώς ασθενέστεροι και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι επιτυχόντες στην Αθήνα στα ΑΕΙ από τέσσερεις, θα προτιμηθούν οι πρώτοι τέσσερεις με τον ανώτερο βαθμό επιτυχίας στους πίνακες επιτυχίας της περιοχής Ληξουρίου και των χωρίων αυτού. Εις περίπτωσιν που δεν εισαχθούν τουλάχιστον τέσσερεις φοιτητές εις ΑΕΙ Αθηνών να καλύπτεται ο αριθμός από φοιτητάς των ΤΕΙ Αθηνών και με τους ίδιους όρους των φοιτητών ΑΕΙ.

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από τον εκάστοτε Λυκειάρχη, από τον εκάστοτε Δήμαρχο Ληξουρίου και από έναν νομικό τον αρχαιότερο εν υπηρεσία στο Ληξούρι.

Το οικόπεδο να πουληθεί και τα χρήματα να κατατεθούν εις μία τράπεζα ώστε με τους τόκους να γίνεται σχετική συντήρησις εις τα διαμερίσματα όπου θα κατοικούν οι φοιτητές.

Εάν δεν καλύπτεται η συντήρησις με τους τόκους τότε θα συμπληρώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές που θα κατοικούν. Κατά την παράδοση δε ο ένας προς τον άλλον θα πρέπει να το παραλαμβάνει εις αρίστην κατάσταση καθαρό και άνευ ζημιών, άλλως αν παρατηρηθούν αδικαιολόγητες φθορές τότε υποχρεούται ο προκάτοχος να τις αντικαταστήσει.

Σε καμίαν περίπτωση δεν είναι δυνατόν να παρθούν χρήματα εκ του κεφαλαίου διά την συντήρησιν των κατοικιών».

Η …υπολοιπόμενη λωρίδα από το …εξαφανισμένο οικόπεδο επί της οδού Κύπρου 146 στο Μπουρνάζι, στο Δήμο Περιστερίου.
Η είσοδος για το διαμέρισμα στην οδό Καυκάσου 106 στην Κυψέλη.
Η είσοδος για τα δύο διαμερίσματα που βρίσκονται στην οδό Λουλουδιών 34 στο Γουδί

Είναι στα χέρια μας!  Τα χειρόγραφα της Διαθήκης του Γεωργίου Βουτσινά


Τα χειρόγραφα της Διαθήκης του Γεωργίου Βουτσινά είναι ήδη όλα στη διάθεση του «Η»