Αφού ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα δεν ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα των Ιταλών σε βάρος της Χώρας μας και της Κεφαλονιάς, είμαστε υποχρεωμένοι, εκ δημοσιογραφικού καθίκοντος να δημοσιεύσουμε σήμερα το άρθρο του αείμνηστου αρθρογράφου μας Ηλία Κοσμάτου (Λαϊκός Αρθρογράφος), που δημοσιεύθηκε στον «Η» της 3ης Μαρτίου 2001, το οποίο αναφέρεται στη δράση των Ιταλών στην Κεφαλονιά.

Τότε είχε έρθει στο νησί μας για να τιμήσει τους συμπατριώτες του της Μεραρχίας Aqui, o τότε Ιταλός πρόεδρος Αντζέλιο Τσιάμπι, τον οποίο συνόδευσε ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Ιδού τι έγραφε στο άρθρο του ο Ηλίας Κοσμάτος, υπό τον τίτλο «Ο εγκληματίας γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος»:

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ήρθε στην Κεφαλονιά για να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των 15.000 Ιταλών στρατιωτών που εκτελέσθηκαν από τους συμμάχους τους, τότε, Γερμανούς.

Σε αυτή τη στήλη θα τεθούν πολλά και καυτά ερωτήματα, πατριωτικά:

 1. Γιατί γιορτάζουμε το ιστορικό «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά;
 2. Μας επιτεθήκανε οι Ιταλοί την 28η Οκτωβρίου το 1940;
 3. Μας τορπιλίσανε το αντιτορπιλικό, το «Ελλη», το 1939 στην Τήνο;
 4. Στις 3 το χάραμα στις 28 Οκτωβρίου 1940 παραβιάσανε τα σύνορά μας;
 5. Οι ένδοξες Ενοπλες Ελληνικές Δυνάμεις τους αναχαιτίσανε και μπήκανε στο Αλβανικό έδαφος νικηφόρες;
 6. Ο Ελληνικός Στρατός αιχμαλώτησε τις ορδές των χιλιάδων Ιταλικών στραυτευμάτων και τις πήγανε μέχρι τον Αυλώνα;
 7. Σε αυτήν την άδικη Ιταλική επίθεση εναντίον των εδαφών μας ο Ελληνικός Στρατός είχε θύματα; Ναί ή όχι;
 8. Είναι θαμένοι στην Αλβανία Ελληνες παλικάρια στρατιώτες;
 9. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πήγε ποτέ στην Αλβανία και να τον υποδεχθούνε με τιμές για να καταθέσει στεφάνι στον Τάφο, στο Μνημείο, εάν υπάρχει, των Ελλήνων στρατιωτών, όπως εμείς στην Κεφαλονιά υποδεχθήκαμε τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας; Ρωτάμε.
 10. Τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής στην Κεφαλονιά. Μπορεί ο Κεφαλονίτης να ξεχάσει το ξύλο, την κλοπή και τα άλλα από αυτούς;
 11. Υπάρχει Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στο Σαραντάπορο και είναι και γραμμένο επάνω στο Μνημείο δύο με το όνομα Γουρλαίος, από το χωριό Σπαθί της Κεφαλονιάς. Αυτό το έχει δει ποτέ ο κ. Στεφανόπουλος, πρόεδρος, στην κεντροπρωθυπουργική Δημοκρατία των Ελλήνων σήμερα;

12.Θα έπρεπε στην Κεφαλονιά τότε οι 15.000 Ιταλοί στρατιώτες να παραδοθούν στους 1.500 Γερμανούς στρατιώτες και να τους εκτελέσουν κατά εκατοντάδες μπροστά στα μάτια μας; Ετσι θα έκανε ο Ελληνικός Στρατός εάν του τύχαινε, ή για 24 ώρες θα ήτανε οι Γερμανοί αιχμάλωτοι από τα Ελληνικά στρατεύματα;

Εγώ προσωπικά ήμουνα τότε 18 χρονών και έχω παίξει και το ξύλο με κάποιο φαντάρο Ιταλό, διότι μου έκλεψε 4 κατσίκια γεννημένα 4 ωρών, άπλερα και όμως τα τρώγανε, όπως και τις γάτες μας.

Δεν είμαι ρατσιστής, ούτε φιλοπόλεμος και μοβόρος. Είμαι Ελληνας και Κεφαλονίτης, που θυμάται τα πάντα και για μένα μόνο οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων, Ιταλών στρατιωτών, θα μπορούσαν να έρχονται, ή να πάρουν τα κοκκαλά τους ή να καταθέσουν στεφάνια.

Να λείψουνε αυτές οι υποδοχές και να χαλάει το Κράτος εκατομμύρια δραχμές και σήμερα που είναι η πρώτη του Μάρτη, πήρανε σύνταξη 40.000.

Για ποιά Ελλάδα για τους Ελληνες μας έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και για ποιά περήφανα γηρατειά, που σήμερα ακριβώς επ’ έξω από τις Τράπεζες οι συνταξιούχοι παίζουν ξύλο μεταξύ τους για να πάρουνε τη σύνταξή τους.

Κύριοι Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ μπορείτε να πάρετε συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό και να παραιτηθείτε, διότι βυθιζόμαστε.

Σαν αγράμματος που είμαι με γνώσεις Β’ Δημοτικού, εγώ θα γράψω όμως ποιά ήτανε η Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τι κάνανε οι Μεγάλοι και ποιός είναι ο ένδοξος πάντοτε Ελληνικός Στρατός.

Ολα αυτά επειδή πετάξαμε το άγαλμα του Μεταξά στα σκουπίδια και βαράτε εμβατήρια στον εχθρό μας!

Ηλίας Κοσμάτος


Γιατί οι Ιταλοί …«σφυρίζουν αδιάφορα»; Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τη «συγνώμη» του Σταϊνμάγιερ


Στη «συγγνώμη» του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τις φρικαλεότητες των Ναζί σε βάρος των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Κατοχής, αλλά και στις αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις εστιάζει την κάλυψη της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

«Ο Σταϊνμάιερ ζητάει συγγνώμη για τα εγκλήματα των Ναζί», είναι ο τίτλος του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα απαιτεί αποζημιώσεις ύψους τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, τις οποίες απορρίπτει η Γερμανία. «Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ μνημονεύει τα θύματα», γράφει το περιοδικό.

«Υποκλινόμαστε στα θύματα», είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του γερμανού Προέδρου στο Χαϊδάρι και στις δηλώσεις του για την «ιστορική» και «ηθική» ευθύνη των Γερμανών. Το Πρακτορείο παραθέτει ακόμη απόσπασμα από την αντιφώνηση του κ. Σταϊνμάιερ στο επίσημο δείπνο: «Δεν λάβατε από την Γερμανία πάντοτε την υποστήριξη που επιθυμούσατε (…). Παλιές προκαταλήψεις έδωσαν το στίγμα τους σε έντονες συζητήσεις», δήλωσε, για να τονίσει ότι μπορεί να μην είναι «περασμένα ξεχασμένα», αλλά ο κ. Σταϊνμάιερ καθώς και ο κ. Παυλόπουλος «βρίσκουν τρόπο να βγουν από αυτόν τον διμερή αρνητισμό προς ένα – επίσης ευαίσθητο – κοινό εγχείρημα για το ευρωπαϊκό μέλλον».

Το dpa, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρει ακόμη στο τηλεγράφημά του από την Αθήνα ότι στον ελληνικό Τύπο δεν υπήρχε ούτε ένα αρνητικό σχόλιο για την επίσκεψη, αλλά και καμία διαδήλωση, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί με τις επισκέψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με την επίσκεψή του είχε προκαλέσει χάος στους δρόμους, ή της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, που απεικονιζόταν με στολή Ναζί. «Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Ο τότε επαναστάτης και σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρείται στο μεταξύ παράγων σταθερότητας. Και μαζί και οι γερμανοελληνικές σχέσεις μπαίνουν, παρά το ζήτημα των επανορθώσεων, σε μια φυσιολογική φάση, στην οποία οι δύο χώρες συμπεριφέρονται ως πραγματικοί εταίροι στην ΕΕ», προστίθεται.

«Ο Σταϊνμάιερ μνημονεύει τα θύματα της Κατοχής», γράφει στον τίτλο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το θέμα των επανορθώσεων βαραίνει στις γερμανοελληνικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες και σημειώνει ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι το ζήτημα έχει νομικά κλείσει με την Συμφωνία του 1960 και με την Συμφωνία 2+4 κατά την επανένωση της Γερμανίας.

«Οι σκιές του παρελθόντος βρίσκουν τον Σταϊνμάιερ στο ταξίδι του στην Αθήνα», είναι ο τίτλος της Handelsblatt. «Ο Πρόεδρος θέλει με την επίσκεψή του στην Ελλάδα να κοιτάξει προς τα εμπρός. Αλλά η ιστορία προλαβαίνει ξανά και ξανά τον γερμανό επισκέπτη», γράφει η οικονομική εφημερίδα, επισημαίνει ο συντάκτης, ωστόσο σημειώνει ότι οι γερμανοελληνικές σχέσεις έχουν ανακάμψει από το ναδίρ τους, αλλά παραμένουν τεταμένες, διότι υπάρχει ένα άλλο, πανίσχυρο παρελθόν. «Πάνω από κάθε επίσκεψη γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα βρίσκεται η σκοτεινή σκιά της Ιστορίας. Ακόμη και σε μια φωτεινή, σχεδόν καλοκαιρινή μέρα όπως αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ότι οι αξιώσεις για επανορθώσεις είναι νομικά ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, αναφέρεται στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η εφημερίδα Bild. «O Έλληνας πρόεδρος ζητεί αποζημιώσεις – θα προσφύγει η Ελλάδα κατά της Γερμανίας;», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ η Die Welt αναδεικνύει τη φράση του κ. Παυλόπουλου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «παραμένει η καλύτερη δυνατή απάντηση σε εθνικούς εγωισμούς, πόλωση και απομονωτισμό».

Η Tageszeitung αναφέρει ότι η συζήτηση για το μέλλον επισκιάζεται από το θέμα των αποζημιώσεων, «το οποίο υποτίθεται ότι έχει διευθετηθεί, αλλά επανεμφανίζεται διαρκώς». Για την γερμανική πλευρά, σημειώνει η εφημερίδα, «μοιάζει περίεργο να διεκδικεί κανείς αποζημιώσεις εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Το θέμα της συγγνώμης του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμαγιερ στην HuffPost Greece