Στο …πουθενά κατέληξαν τελικά οι 3ήμερες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) που …ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιού, σχετικά με την ακτοπλοϊκή γραμμή της Ιθάκης-Σάμης-Πάτρας, αφού από σήμερα η γραμμή μένει χωρίς πλοίο!

Η γραμμή, από σήμερα είναι …«ορφανή», το «Νήσος Κεφαλονιά» αποχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι της Σάμης και αναμένεται ποια έκβαση θα έχει η χρηματοδοτούμενη  πλέον δημοπράτησή της, (περίπου με 1.000.000 Ε, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, παρότι στη σύσκεψη έγιναν αναφορές ότι για να είναι βιώσιμη η γραμμή πρέπει να επιχορηγηθεί τουλάχιστον με 2.000.000 Ε).

Η δημοπράτηση της γραμμής, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον κ. Σαντορινιό αύριο Παρασκευή.

Η δημοπρασία θα αφορά ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, από την οποία θα προκύψει (εάν προκύψει!)η Ναυτιλιακή Εταιρεία που θα πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια στη γραμμή, έως στις 31/10/2019!

Για άλλη μία φορά, μετά την αποχώρηση της Strintzis Lines, η …πολύπαθη γραμμή της Σάμης είναι στον …«αέρα» και η Κεφαλονιά και η Ιθάκη «μένουν στα κρύα του λουτρού», παρά τις υποσχέσεις και εξαγγελίες της Kefalonian Lines πέρυσι την Ανοιξη για 5ετή δρομολόγηση πλοίου της στη γραμμή.

Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις,το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς για σήμερα θα εκτελέσει τα παρακάτω δρομολόγια για Αθήνα,για την εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού προς Πόρο-Κυλλήνη-Πάτρα-Αθήνα:

8.30 π.μ.:Ληξούρι-Σάμη-Πόρος-Κυλλήνη-Αθήνα

9.15 π.μ.:Αργοστόλι-Πόρος-Κυλλήνη-Πάτρα-Αθήνα

2.00 μ.μ.:Αργοστόλι-Πόρος-Κυλλήνη-Πάτρα-Αθήνα

9.00 π.μ.:Αθήνα-Κυλλήνη-Πόρος-Ληξούρι

9.10 π.μ.:Αθήνα-Κυλλήνη-Πόρος-Αργοστόλι

4.15 μ.μ.:Αθήνα-Κυλλήνη-Πόρος-Αργοστόλι

Τα δρομολόγια της IONIAN GROUP:

Δευτέρα έως Κυριακή:

Από Κυλλήνη:06.00 – 09.45 – 13.30 – 17.15

Από Πόρο:07.45 – 11.45 – 15.15 – 19.00

Το Σάββατο δεν θα εκτελείται το δρομολόγιο 19.00 από Πόρο για Κυλλήνη και Κυριακή δεν θα εκτελείται το δρομολόγιο 06.00 από Κυλλήνη για Πόρο.


Tι γράφει σήμερα ο «Η» για τη γραμμή της Σάμης


– 2 εκ. Ε η χρηματοδότηση στη γραμμή της Σάμης!

– Μέχρι αργά χθες βράδι το αλαλούμ με τη γραμμή της Σάμης συνεχιζόταν στο Υπ. Ναυτιλίας

Σε …μαραθώνιο εξελίχθηκαν χθες όλη μέρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας και εκπροσώπων των Ναυτιλιακών Εταιρειών Kefalonian Lines και Ionian Group, σχετικά με την διαμόρφωση των δρομολογίων στις ακτοπλοϊκές μας γραμμές, με αιχμή του δόρατος τη γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα, που η δρομολόγησή της «έληξε» χθες!

Νωρίς το πρωϊ, η …διαπραγμάτευση έλαβε χώρα στην 3η μέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), όπου ομόφωνα το Συμβούλιο αποφάσισε και κοινοποίησε στις εταιρείες προς προσωρινή υλοποίηση πρόγραμμα δρομολογίων που καθόρισε η Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών για τη γραμμή Πόρος-Κυλλήνη της επόμενης περιόδου, αφού υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα Νησιά μας.

Από νωρίς το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδι (και μετά την εκτύπωση του «Η»), οι διαπραγματεύσεις συνεχιζόταν στο γραφείο του υφυπουργού κ. Κωνσταντίνου Σαντορινιού, ο οποίος όπως είπε στο ΣΑΣ, το Υπουργείο ζητά από την Kefalonian Lines παράταση λίγων ημερών στην εκτέλεση του δρομολογίου της Σάμης,  μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση της γραμμής, της οποίας η «τύχη» βρίσκεται «στα χέρια» του Υπουργείου Οικονομικών που επεξεργάζεται το ύψος της χρηματοδότησης, ενώ κύκλοι του Υπ. Ναυτιλίας, αναφέρουν ότι μπορεί να φθάσει και τα δύο εκατομμύρια ευρώ!

Στο χθεσινό ΣΑΣ, αλλά και στη σύσκεψη με τον κ. Σαντορινιό, συμμετείχε και ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση στο ΣΑΣ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook: «Συνεχίστηκαν και σήμερα στο Υπ. Ναυτιλίας οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την λειτουργεία της γραμμής Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα. Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Ιθάκης προς τον Αν. Υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό αποφασίστηκε η συνέχιση των δρομολογίων ως έχουν έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της δημοπράτησης της γραμμής».

Στο μεταξύ, μέχρι αργά χθες  βράδι και το τοπικό ΚΤΕΛ δεν είχε επίσημη ενημέρωση για το αν θα εκτελεσθεί το σημερινό δρομολόγιο της Σάμης για Πάτρα, ενώ επικρατούσε μεγάλη ανησυχία, τόσο στους επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα, αλλά και γενικότερο στον κόσμο των Νησιών μας, για την τύχη της γραμμής.

Κατά τα άλλα, τα γνωστά δρομολόγια στα Νησιά μας θα ισχύουν από σήμερα έως και την 31.10.2019, όπως περίπου τα γνωρίζουμε, ενώ από 1.5.2019 έως 31.10.2019 πρόκειται να δρομολογηθεί το φέρι «Ιθάκη Νταϊαμοντ» στις γραμμές Σάμη-Αστακός, Φρίκες-Νυδρί, Φισκάρδο-Νυδρί και Φισκάρδο-Φρίκες.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινίος