Σε καλή κατεύθυνση βρίσκεται η απόφαση της ΚΤΥΠ ΑΕ 15156/7-11-2018με (ΑΔΑ: Ω49ΣΟΞΧΔ-ΞΨΡ) σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου: «Αποκατάσταση βλαβών από σεισμούς, ενισχύσεις στο 2ο & 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου Κεφαλονιάς- Οικοδομικές εργασίες & Η/Μ εγκαταστάσεις» που είχε καθοριστεί για τις 10/12/2018.

Και λέω σε καλή κατεύθυνση γιατί ένα προσεκτικό διάβασμα της απόφασης της ΚΤΥΠ Α.Ε. δείχνει ότι αυτό έγινε όχι γιατί το κτίριο είναι ακατάλληλο όπως ζητάει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα(καθηγητές ΕΛΜΕΚΙ, γονείς και μαθητές) αλλά γιατί όπως αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίση στο υπ’ αρ. πρωτ. 30427/05.11.2018 έγγραφο του στην 75/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς, με την οποία έγινε προσωρινή παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος της χρήσης σχολικών μονάδων προς την ΚτΥπ Α.Ε., «δεν συμπεριλήφθηκε το οικόπεδο του σεισμόπληκτου σχολείου «2ο & 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου», το οποίο ανήκει κατά 1/3 στο Δήμο και κατά 2/3 στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα».

Δηλαδή ο Δήμαρχος μετά από οκτώ μήνες ανακαλύπτει ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου …ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗ καν το οικόπεδο του 2ου & 3ουΓυμνασίου και πολύ περισσότερο η συνιδιοκτησία σε αυτό και η ΚΤΥΠ Α.Ε. επίσης …δεν πήρε χαμπάρι πως δημοπρατεί ένα έργο εξ ονόματος ενός Δήμου που δεν του έχει γίνει προσωρινή παραχώρηση του οικοπέδου!

Από την ίδια απόφαση της ΚΤΥΠ ΑΕ προκύπτει επίσης ότι το έργο πρόκειται να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ επειδή προέκυψε η συνιδιοκτησία στο οικόπεδο, γεγονός που φαίνεται από σχετικό έγγραφο του προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων και συνεννόηση που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο και ότι αναμένεται «επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το Κοργιαλένειο Ίδρυμα ώστε να κλείσουμε και τυπικά το θέμα»!

Εν ολίγοις από τα παραπάνω έγγραφα αυτό που προκύπτει είναι ότι …ξαφνικά ο Δήμος κατάλαβε ότι δεν έχει αναφερθεί στη σχετική απόφαση του ΔΣ (75/2018) η προσωρινή παραχώρηση  το οικόπεδο του 2ου& 3ουΓυμνασίου στην ΚΤΥΠΑ Α.Ε. και η συνιδιοκτησία στο οικόπεδο του σχολείου.

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη και αυτός την αρμόδια υπηρεσία για το ΕΣΠΑ και αναμένεται «επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το Κοργιαλένειο Ίδρυμα ώστε να κλείσει και τυπικά το θέμα της απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ».

Η Περιφέρεια ενημέρωσε για τα παραπάνω την ΚΤΥΠ Α.Ε. όπως επίσης και ο Δήμαρχος ενημέρωσε την εταιρεία για την συνιδιοκτησία στο οικόπεδο και την παράλειψη της αναφοράς της στην απόφαση του ΔΣ., δίχως πουθενά και σε κανένα έγγραφο να υπάρχει αναφορά για την ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.

Συνεπώς το πλέον σαφές όλων είναι ότι: Η ακύρωση του διαγωνισμού ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ όπως ζητούν ΕΛΜΕΚΙ, γονείς και μαθητές!

Και βέβαια θα θυμίσω, και το λέω με λύπη, ότι το συνιδιοκτησιακό καθεστώς στο οικόπεδο του κτιρίου του 2ουκαι 3ουΓυμνασίου το έχω κατ’επανάληψη αναφέρεισε κείμενά μου, αλλά φαίνεται ότι δεν τα διαβάζουν αυτοί που πρέπει και αρκούνται μόνο στην εκδήλωση της ενόχλησή τους ότι δημοσιοποιώ επώνυμα τις απόψεις μου.

Έτσι λοιπόν αν είχαν διαβάσει  στις 8/3/2018 το κείμενό μου με τον τίτλο «Με το βλέμμα στο Αργοστόλι του μέλλοντος!» σχετικά με την αναγκαιότητα επικαιροποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Αργοστολίου σε συνάρτηση με την εξεύρεση χώρων για την ανέγερση δύο νέων κτιρίων για τα δύο Γυμνάσιατου ενός στη Νότια πλευρά της πόλης όπως άλλωστε προβλέπεται στο ΓΠΣ (1Αβ3) σε οικόπεδο είτε από τα υπάρχοντα στην ιδιοκτησία του Δήμου στο νέο σχέδιο είτε από αγορά και ένα στην Βόρεια στο ΟΤ 257 (ΞΕΝΙΑ) και δύο νέων κτιρίων προσχολικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί) τα οποία μπορεί να γίνουν στα καθορισμένα από το ΓΠΣ οικοδομικά τετράγωνα 257 (ΞΕΝΙΑ) και 57 (παλιού παιδικού νοσοκομείου πάνω από την πλατεία)θα ενημερωνόταν ότι στο κτίριο, άρα και στο οικόπεδο, του 2ουκαι 3ουΓυμνασίου υπάρχει συνιδιοκτησία του Δήμου με το Κοργιαλένειο Ίδρυμα!

Με κείνα και με τ’άλλα χάθηκαν άδικα …οκτώ μήνες γιατί απ’ότι φαίνεται ούτε ο Δήμαρχος, ούτε κανένας εκ των συνεργατών του (πολιτικών και υπηρεσιακών) αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση …εντάξει δεν το ήξεραν, αλλά δεν πρόσεξαν έστω ότι ένας πρώην Δήμαρχος δημοσιοποιεί ότι υπάρχει συνιδιοκτησία στο οικόπεδο!

Το ανακάλυψαν τώρα όλοι!

Τώρα τι γίνεται;

Απλά …ο αγώνας συνεχίζεται,για να θυμηθώ το παλιό σύνθημα της μεταπολίτευσης.

Πρέπει να αναγερθούν δύο νέα κτίρια αντίστοιχα για τα δύο Γυμνάσια.

Το ένα στη Νότια πλευρά στην επέκταση της πόλης (πάνω από το Νοσοκομείο προς τη ΒΙΠΕ) και ένα στην αντίθετη Βόρεια πλευρά.

Και μάλιστα κατ’επανάληψη έχω αναφέρει ότι το υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αργοστολίου ρητά προβλέπει στο σημείο 1Αβ3 «τη μεταφορά ενός Γυμνασίου σε νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή επέκτασης»!

Το οικόπεδο μπορεί να είναι είτε από τα υπάρχοντα στην ιδιοκτησία του Δήμου στο νέο σχέδιο αν επαρκούν στην επιφάνεια είτε από αγορά.

Το δεύτερο Γυμνάσιο να γίνει στη Βόρεια πλευρά της πόλης στο ΟΤ 257 (ΞΕΝΙΑ) στο οποίο έτσι κι αλλιώς προβλέπεται σχολική χρήση.

Στην ίδια Βόρεια πλευρά υπάρχουν και οικόπεδα ιδιοκτησίας του δημοσίου στα Υπαλληλικά.

Για όλα αυτά απαιτείται πρώτα η πολιτική βούληση, η οποία προς το παρόν είναι συγκεχυμένη, και δεύτερο η εξεύρεση των χώρων με σαφή άποψη και όχι «να βγει από πάνω μας η υποχρέωση» όπως έγινε με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για την εξεύρεση χώρων για σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης που επέλεξε …το χώρο δίπλα στο Νάπιερ του παλιού Επαγγελματικού και δεν πήρε υπόψη της τα σημερινά πολεοδομικά δεδομένα και πρώτα απ’όλα τον κορεσμό της περιοχής και ότι σε ακτίνα 100 μέτρων υπάρχουν τρία σχολεία (1οΓυμνάσιο, 1οκαι 2οΔημοτικό)!

Επίσης για το σημερινό κτίριο του 2ουκαι 3ουΓυμνασίου έχω ήδη καταθέσει την πρότασή μου και την επαναλαμβάνω:

«Να κατεδαφιστεί και το οικόπεδο (ΟΤ 87) να γίνει κοινόχρηστος χώρος-κήπος με υπόγειο πάρκινγκ» το οποίο φυσικά και θα ανήκει κατά τα 2/3 στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα και κατά το 1/3 στο Δήμο.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση όλων αυτών.

Ήδη υπάρχουν τα 1.750.000 ευρώαπό τον ακυρωθέντα διαγωνισμό.

Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα άλλα τέσσερα σχολεία είναι 4.779.406,51 ευρώ. Με έκπτωση τουλάχιστον 45% (το μικρότερο ποσοστό έκπτωσης στα δημόσια έργα τα τελευταία χρόνια) εξοικονομούνται περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με 4 εκατομμύρια στο χέρι, εκτιμώ ότι ο  Θόδωρος ο Γαλιατσάτος θα βρει οπωσδήποτε το υπόλοιπο ποσό για να κτιστούν τα δύο νέα σχολεία, πολύ περισσότερο αφού ο Άξονας 4 του ΠΕΠ (Υγεία-Πρόνοια, Εκπαίδευση) που εντάσσονται τα σχολεία έχει την ευχέρεια κάλυψης του υπόλοιπου ποσού.

Επισημαίνω με επιφύλαξη γιατί δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι στο σημερινό ΕΣΠΑ, αλλά η δαπάνη για την αγορά (ή απαλλοτρίωση) οικοπέδου για την ανέγερση νέου σχολείου είναι (ήταν τουλάχιστον) επιλέξιμη δηλαδή πληρώνεται από το πρόγραμμα!

Θα θυμίσω τέλος ότι το συγκρότημα του 1ου& 2ου12/θεσίων Λυκείων στο Φαραώ έκλεισε στα 6,179,010.65 ευρώκαι το 6οΔημοτικό στα 2,638,547.48 ευρώ.Όσον αφορά τις μελέτες ας γίνει ό,τι έγινε με τις μελέτες του 5ουΔημοτικού και του 6ουΔημοτικού, προσαρμόζοντας στα δεδομένα της Κεφαλονιάς υπάρχουσες πρότυπες μελέτες στην ΚΤΥΠ Α.Ε.

Ως επίλογος:

Τώρα είναι η ώρα να φανεί η πολιτική βούληση όσων εμπλέκονται στη σχολική στέγη για δύο νέα κτίρια 2ουκαι 3ουΓυμνασίου και μάλιστα με λύση φιλική προς την πόλη και τα σημερινά πολεοδομικά δεδομένα της πόλης!

Ιδού η λύση ιδού και …η πρόκληση για πολιτική βούληση!

Υ.Γ.Ξέρω ότι κάποιοι θα ξινίσουν τα μούτρα τους επειδή κάνει την πρόταση ο Φόρτες…

Όμως θα τους συμβούλευα αντί να ανοίξουν ανεμιστήρες λάσπης και οχετούς ύβρεων, καλλίτερο θα ήταν να κατατεθεί η διαφορετική, ολοκληρωμένη και εφικτή πρόταση και να παρθεί η σωστή απόφαση! Γρήγορα όμως!

Προσωπικά έτσι κι αλλιώς τους κατανοώ, πολύ περισσότερο αφού σε αυτή τη συγκυρία καλό μου κάνουν…

Όμως μιλάμε για σχολεία και παιδιά, οπότε και ας επικρατήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα…

Μ. Φόρτες