Η διαφορά στα δύο άρθρα του Φόρτε και του Μινέτου για την επισκευή της παραλίας Αργοστολίου θα μπορούσε να ήταν στην ονομασία που χρησιμοποιείται από τους δύο.

«Γουλόστρωτο» το αποκαλεί ο πρώην δήμαρχος όπως είναι στη λαϊκή ορολογία εδώ και τέσσερεις δεκαετίες δείχνοντας ότι γνωρίζει την ιστορία της πόλης άρα και τα προβλήματά της και …«βοτσαλόστρωτο» το ονομάζει ο Μινέτος αδόκιμα και ατυχέστατα προσδιορίζοντας ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα περί τα αυτοδιοικητικά.

Όμως η διαφορά στα δύο άρθρα είναι βαθύτερη και σημαντικότερη από τη σημειολογία της ονομασίας ενός εμβληματικού στοιχείου της πόλης.

Πρώτα απ’όλα. Για ένα τέτοιο θέμα, μείζονος σημασίας για την ιστορία και την ταυτότητα της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, θα περίμενε κανείς να τοποθετηθεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και εκ νέου υποψήφιος Θεόφιλος Μιχαλάτος και όχι ένα στέλεχος της παράταξής του που σύμφωνα με τον ίδιο «μαθαίνει ακόμα» και «αποκτά εμπειρίες».

Και βέβαια ευθύς εξ αρχής πρέπει να πούμε ότι το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα από …τον ΗΜΕΡΗΣΙΟ. Μας πρόλαβε ο Φόρτες και «δεν βλογάμε τα γένια μας» σήμερα κάνοντας σαφή αναφορά για το πώς ήλθε στην επικαιρότητα το θέμα μετά τη συνέντευξη του εργολάβου του έργου Κυριάκου Χαϊδεμένου στον Χρήστο Παπαδάτο (φύλλο 15/11/2018), κάτι που ο Μινέτος θεώρησε …περιττό να το αναφέρει.

Θυμίζουμε λοιπόν ότι μεταξύ των άλλων ερωτήσεων στην τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδάτου με Χαϊδεμένο τέθηκαν δύο ερωτήματα:

Το πρώτο ήταν: «Επειδή η αποκατάσταση περιλαμβάνει και το «νότιο κρηπίδωμα», δηλαδή από την Λαχαναγορά μέχρι τη Γέφυρα, θα γίνουν αυτά που προβλέπει η μελέτη;»

Και η απάντηση Χαϊδεμένου: «Κοίταξε. Από το Υπουργείο έχω, μέχρι στιγμής, εντολή, να μην πειραχθεί τίποτα στο κομμάτι από τη Λαχαναγορά μέχρι τη Γέφυρα. Δε ξέρω αν θα προκύψει κάτι άλλο».

Το δεύτερο ερώτημα που προκάλεσε και το άρθρο τουλάχιστον του Φόρτε, όπως ευθαρσώς αναφέρει, ήταν: «Το γουλόστρωτο από το Rock Cafe μέχρι το Λιμεναρχείο θα ξηλωθεί;»

Και η απάντηση Χαϊδεμένου ήλθε «κατακέφαλα»: «Ναι. Θα ξηλωθεί και θα πέσει βιομηχανικό υλικό, το ίδιο που είναι από την Αγορά μέχρι τη Γέφυρα».

Η διαφορά λοιπόν μεταξύ των δύο άρθρων είναι ότι ο μεν Φόρτες με στοιχεία από επίσημα έγγραφα (μελέτη και διακήρυξη του έργου) αποδεικνύει ότι η μελέτη περιλαμβάνει και την επισκευή του γουλόστρωτου με την ίδια τεχνική που κατασκευάστηκε και βεβαίως στην ίδια μορφή και ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά περί «βιομηχανικού υλικού» όπως ισχυρίστηκε ο Χαϊδεμένος!

Ο Μινέτος, από την δικιά του πλευρά, με λίγα λόγια ισχυρίζεται το αντίθετο …ότι δηλαδή η μελέτη δεν περιλαμβάνει πως θα επισκευαστεί «το βοτσαλόστρωτο» όπως το αποκαλεί ενώ αντίθετα, όπως ισχυρίζεται, «καθαιρείται στο σύνολό του και αντικαθίσταται από δάπεδο βιομηχανικών βοτσάλων ευτελούς αισθητικής και ποιότητας». Από πού προκύπτει η χρησιμοποίηση των «βιομηχανικών βοτσάλων» δεν το αναφέρει ο Μινέτος. Σίγουρα κάνει μια επίθεση πρωτοφανή για τα δεδομένα της παράταξης Μιχαλάτου στη Δημοτική Αρχή, αλλά και πάλι …ατύχησε. Ό,τι και να συμβαίνει αρμόδιος και υπεύθυνος είναι το Υπουργείο και όχι ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο. Βεβαίως και ο Δήμος όπως και το Λιμενικό Ταμείο «είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα προβλεπόμενα στη μελέτη» όπως σωστά λέει ο Μινέτος, αλλά μήπως και ο ίδιος και η παράταξή του και ο φυσικά ο επικεφαλής της Θ. Μιχαλάτος δεν γνώριζαν τι προβλέπεται στη μελέτη ή θα έπρεπε να γνωρίζουν όταν αυτή είχε γίνει αποδεκτή από το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου εδώ και …1 ½ χρόνο από τον Ιούλιο 2017 και περί αυτής είχαν υπάρξει πλήθος δημοσιευμάτων από τον «Η» (ενδεικτικά 25/7/2017, 13/2/2017, 14/2/2017) και άλλα τοπικά μέσα επικοινωνίας.

Τελικά μέσα από το πρόβλημα όπως είναι της αλλοίωσης της ταυτότητας της πόλης του Αργοστολίου (όπως πολύ πως πολύ σωστά το αναφέρει ο πρώην Δήμαρχος) αναδεικνύεται αυτό που επανειλημμένα έχουμε αναφέρει. Η ανεπάρκεια της παράταξης Θεόφιλου Μιχαλάτου και της παράταξής του!

Επί της ουσίας τώρα: Μετά τις αποκαλύψεις Φόρτε το Υπουργείο αλλά και η Δημοτική Αρχή και μαζί το Λιμενικό Ταμείο ως άμεσα ενδιαφερόμενοι πρέπει να δουν τι θα κάνουν. Και τα ενδεχόμενα που υπάρχουν είναι …το εξής ένα!

Να απαιτηθεί η εφαρμογή της μελέτης με την επισκευή του γουλόστρωτου (ένα είναι το γουλόστρωτο για τους Αργοστολιώτες, τους Κεφαλονίτες και τους φίλους του νησιού μας) στη μορφή που αυτό φτιάχτηκε πριν από 34 χρόνια!

Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει καμία έκπτωση παρά μόνο …η έκπτωση Χαϊδεμένου στην εργολαβία με 48,76 %!

Και καλά θα κάνει ο Δ. Μινέτος και συνολικά η παράταξη του Θ. Μιχαλάτου αν έχουν συγκεκριμένα ενοχοποιητικά στοιχεία γι’αυτό που αναφέρεται στο άρθρο τους να τα καταθέσουν όπου πρέπει, αλλά δεν μπορεί να αιωρείται η κατηγορία ότι «η πλήρης αποξήλωση του βοτσαλωτού δαπέδου βοηθάει στο να «φουσκώσει» ο προϋπολογισμός του έργου».

Και ακόμη, αν η μελέτη της ΧΩΡΟΔΟΜΗΣ δεν τηρήθηκε στο πρώτο τμήμα της παραλιακής ζώνης από Γέφυρα μέχρι Λαχαναγορά ενοχοποιεί όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή αλλά …και την αντιπολίτευση με κυρίαρχη φυσικά την ευθύνη του Θ. Μιχαλάτου ως επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο «Η» το είχε αποκαλύψει τότε με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στις 23, 26 και 29/8/2017 όπως και στις 13/10/2017 και με δηλώσεις μάλιστα του εργολάβου που ομολογούσε (με τις δικές του βεβαίως εξηγήσεις) τη μη τήρηση της μελέτης, όσον αφορά την αντικατάσταση των προβλεπομένων φοινίκων από κοκκοφοίνικες και του προβλεπόμενου βότσαλου με «πιστοποιημένο υλικό».

Και γιαυτό το θέμα νομίζουμε ότι η πρόταση Φόρτε είναι επιβαλλόμενη.

Η έκπτωση Χαϊδεμένου είναι αρκετά μεγάλη (πάνω από 2.000.000 ευρώ όφελος) έτσι ώστε να καλύψει το κόστος του ξηλώματος και της τοποθέτησης νέου γουλόστρωτου στο τμήμα από Γέφυρα μέχρι Λαχαναγορά ίδιου με αυτό του τμήματος από Λιμεναρχείο μέχρι το Rock Cafe και έτσι να αποκτήσει όλο το παραλιακό μέτωπο ενιαία αισθητική.

Όσον αφορά το θέμα των εργασιών που προβλέπονται να γίνουν από την εργολαβία στο τμήμα Γέφυρα-Λαχαναγορά πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις από το Υπουργείο. Έγιναν από την εργολαβία του Δήμου οπότε και δεν χρειάζεται να ξαναγίνουν και κακώς κάκιστα μπήκαν στη νέα εργολαβία άρα και θα πρέπει να αφαιρεθούν και μαζί το κόστος τους ή δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν;

Κατά πως δείχνουν τα πράγματα το θέμα ανεξαρτήτως των εξελίξεων θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα πολύ περισσότερο αφού έρχεται προεκλογική περίοδος.

Πάντως ό,τι και να γίνει δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξηλωθεί το γουλόστρωτο και να βάλουν στη θέση του αυτή την αηδία που έβαλαν στο άλλο τμήμα!

M. Φόρτες
Δ. Μινέτος