Με τίτλο «Αμετανόητοι μέχρι τέλους» εκδόθηκε από τη Ν.Ε. Σύριζα η ακόλουθη ανακοίνωση:

Είναι γεγονός ότι με την ανάδειξη της δοτής ηγεσίας στην τοπική ΝΟΔΕ υπό την εποπτεία της Δημοτικής Αρχής, ο πολιτικός και ηθικός κατήφορος δεν έχει τέλος για την εκπροσώπηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα νησιά μας. Με αμηχανία, ομολογουμένως, παρακολουθούμε την ακολουθία-κατακρήμνιση των θεσμικών εκτροπών εκ μέρους της ΝΟΔΕ που δεν έχουν τέλος! Το πολιτικό θράσος όμως και η ιταμότητα έχουν τα όριά τους. Όρια που η δοτή ηγεσία και η επικεφαλής της ΝΟΔΕ δείχνει να αγνοεί παντελώς και γι’ αυτό πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα.

Όλοι οι Θιακοκεφαλονίτες «μούδιασαν» με την πρωτοφανή επίθεση από την τοπική ΝΟΔΕ απέναντι στο θεσμό του Πρωθυπουργού όταν ο τελευταίος επέλεξε τη δική μας Ιθάκη για να εξαγγείλει το τέλος των μνημονίων. Της περιπέτειας δηλαδή στην οποία μας οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε… Στη συνέχεια η δοτή ηγεσία της τοπικής ΝΟΔΕ έφτασε μέχρι στο κατάντημα, με αφορμή ένα τοπικό μεμονωμένο περιστατικό βίας στην Άσσο, να υπονοεί ευθέως και απροκάλυπτα ότι η σημερινή κυβέρνηση αφήνει τους ηλικιωμένους στη βορά των εγκληματιών προκειμένου να έχουν όφελος τα ασφαλιστικά ταμεία! Σε αυτό το σημείο έφθασε η τοπική ΝΔ με την δοτή ηγεσία της!

Και για να μη μακρηγορούμε καθώς τα ατοπήματα και οι θεσμικές εκτροπές δεν έχουν τέλος, φτάσαμε στην πρόσφατη οργανωμένη προβοκάτσια που ξεκάθαρα υποκινήθηκε από τη δοτή ηγεσία της τοπικής ΝΔ και το «Μέγαρο».

Δεν υπάρχει Κεφαλονίτης που να μην έχει καταλάβει, ότι επιχειρήθηκε από κάποιους να καπηλευτούν το ειλικρινές ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής της Θηνιάς, προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά συμφέροντα, άσχετα με το ζήτημα που θα πάει η Θηνιά με το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου. Σε αυτήν την «οργανωμένη παράσταση» ενέπλεξαν και συμπολίτες μας οι οποίοι ήρθαν να εκφράσουν τη θέση τους και την αγωνία τους προς τη Βουλευτή, και αντί αυτού παρακολούθησαν ένα θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστές δύο αδελφούς, στελέχη της παράταξης Παρίση, (ο ένας δημοτικός σύμβουλος και έμμισθος ως διευθύνων σύμβουλος δημοτικής επιχείρησης και ο άλλος πρόεδρος τοπικής κοινότητας), με την ευγενική χορηγία επικοινωνίας της προέδρου της ΝΟΔΕ, υπό το μανδύα της δημοσιογραφικής της ιδιότητας, και του ετέρου δημοσιογραφικού εξαπτέρυγου του Μεγάρου.

Ακόμη και ο πλέον ανυποψίαστος συμπολίτης μας καταλαβαίνει τα πραγματικά ελατήρια και τις προθέσεις αυτού του σκηνικού που στήθηκε παραμονή των εορτών, ειδικά τη στιγμή που είχε προηγηθεί θεσμική συνάντηση της Βουλευτή και πραγματική ενημέρωση προς τους προέδρους των χωριών της περιοχής. Είναι πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία το γεγονός ότι επιδιώχθηκε, από στελέχη της Δημοτικής Αρχής και τη δοτή ηγεσία της ΝΟΔΕ, μία επιτηδευμένη ένταση για την εξυπηρέτηση αδιαφανών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό τεκμηριώνεται και μόνο από το γεγονός της επιλεκτικής πρόσκλησης των τοπικών ΜΜΕ και της επίσης επιλεκτικής ενημέρωσης που έγινε σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας («Πρώτο Θέμα», «Σκάι», «Μακελειό» κ.ά.), με αναφορά σε όποιο άλλο ζήτημα πέραν του αιτήματος των κατοίκων της Θηνιάς, δίχως να επιδειχθεί κανένα ενδιαφέρον για το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης.

Από τον τρόπο και μόνο που διοχετεύτηκαν τα γεγονότα στα αθηναϊκά ΜΜΕ και τη μη προβολή του θέματος που απασχολεί τους Θηνιάτες, αποδεικνύεται πως άλλος ήταν ο στόχος όσων υποκίνησαν τα γεγονότα με την καθοδήγηση των στελεχών της παράταξης Παρίση και της δοτής ηγεσίας της ΝΟΔΕ.

Και σα να μην έφτανε ο εμπαιγμός των κατοίκων της Θηνιάς και εξ αυτού ο διχασμός της κοινωνία μας, οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του αποτρόπαιου σχεδίου, λίγο πριν τη γιορτή της Αγάπης και της Αποδοχής, τα Χριστούγεννα, βγήκαν και πέταξαν λάσπη στη Βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου με ένα χείμαρρο αμετροεπειών, αγένειας και φανατισμού. Αλήθεια, πόσο πιο χαμηλά μπορεί κάποιοι λίγοι εμπαθείς και φανατισμένοι να ρίξουν μια παράταξη που κατά τα άλλα διεκδικεί την εξουσία; Δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι όλοι σαν κι αυτούς, ότι οι απλές και λαϊκές οικογένειες της συντηρητικής παράταξης τους έχουν γυρίσει την πλάτη γιατί πλέον είναι ανεκδιήγητοι; Δε βλέπουν ότι έχουν καταντήσει τη συντηρητική παράταξη στην Κεφαλονιά, με τη σφραγίδα της δοτής εξουσίας που διαθέτουν υπό την σκέπη της Δημοτικής Αρχής, μία ακραία φωνή διαμαρτυρίας; Που ζουν αλήθεια ;

Πάντως για το αν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός της προέδρου της ΝΟΔΕ ότι …«δεν δέχεται υποδείξεις», η απάντηση δείχνει απλή αφού είναι ίσως η μόνη πρόεδρος ΝΟΔΕ σε όλη τη χώρα που είναι δοτή με μηχανορραφίες από γνωστά κέντρα και ως εκ τούτου… «ο κόσμος τόχει βούκινο κι αυτή κρυφό καμάρι» αν δέχεται (και από πού…) ή όχι υποδείξεις.

Και με την ευκαιρία κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει τι δουλειά έχει η πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ και με ποια ιδιότητα κάθεται κατά τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων, στα έδρανα της συμπολίτευσης;;; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία ακόμη θεσμική εκτροπή ανάμεσα στις αναρίθμητες πλέον που δεν απαντώνται αλλά είναι …αυτονόητες!

Αλλά επειδή υπάρχει και η γραφικότητα όταν γίνεται λόγος σε ένα επίσημο δελτίο τύπου κόμματός περί «βρωμικών γραφείων» (sic) ενός άλλου κόμματος, ας πούμε κάποιες αλήθειες: Πρώτα απ’ όλα οι τελευταίοι που θα πρέπει να μιλάνε για «βρωμιά» είναι οι άνθρωποι της σημερινής Δημοτικής Αρχής που κατάντησε την Κεφαλονιά «το πιο βρώμικο νησί», όταν ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα ως «το καθαρότερο νησί». Τα «βρώμικα γραφεία», με όλες τις έννοιες που μπορεί να έχει η λέξη «βρώμικα», πρέπει να ψαχτούν αλλού, εκεί που οι επιθεωρητές της διαφθοράς έχουν βρει «κάθε είδους βρωμιές» και για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η απόδοση ευθυνών δικαστικά και πειθαρχικά.

Και μπορεί τα γραφεία μας να μην έχουν την πολυτέλεια άλλων κομματικών γραφείων… Όμως σε αυτά τα γραφεία, δε φιλοξενήθηκαν ποτέ πολιτικά στελέχη που είναι υπόδικα για συμμετοχή σε κυκλώματα κακοποίησης ανηλίκων… Δεν ανήκουν σε βουλευτές που διώκονται για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος… Δεν είναι ενός κόμματος που έπαιρνε θαλασσοδάνεια δανεικά και αγύριστα στις πλάτες του ελληνικού λαού… Δεν είναι των συνεργατών τύπου «Παπασταύρου», που ο αντιπρόεδρός του κόμματος αυτών που μας κατηγορούν θα ήθελε πολλούς, και που γύρισαν εθελοντικά στο ελληνικό δημόσιο μερικά από τα εκατομμύρια που είχαν αποκρύψει… Και σίγουρα στα γραφεία μας δεν έχουμε τηλεφωνικά συστήματα Ζήμενς των 100 και πλέον χιλιάδων ευρώ σαν αυτά που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρός του κόμματος αυτών που μας κατηγορούν όταν ήταν Υπουργός και ενώ διατηρούσε 51 συνεργάτες… Τέλος, δε θα βρουν, αυτοί που μίλησαν για «βρωμιές» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδες τύπου «Κήρυκα Χανίων» με κόκκινα δάνεια απλήρωτα επί χρόνια…

Οπότε ναι, μπορεί να έχουμε ακατάστατα τα γραφεία μας αλλά βρωμιά δεν έχουμε! Τη βρωμιά θα πρέπει να την αναζητήσετε γύρω και δίπλα σας…

Η ανακοίνωση της δοτής ηγεσίας της ΝΟΔΕ πάντως δίνει «λαβή» για πάρα πολλά πράγματα που οφείλει ο κόσμος και να ξέρει αλλά και να θυμάται, αλλά στον δημόσιο πολιτικό διάλογο οφείλουμε όλοι να ασχοληθούμε με πολιτικούς (και όχι πεζοδρομιακούς) όρους και επιχειρηματολογία. Όπως για παράδειγμα η συμφωνία των Πρεσπών.

Εδώ κι αν επεδείχθη πολιτικά απύθμενο θράσος από τη ΝΟΔΕ! Να «ξύνεται μία πληγή» που ο πρώην Πρωθυπουργός άνοιξε, ο κ. Σαμαράς, ως Υπουργός τότε Εξωτερικών, επί της κυβερνήσεως του πατέρα του σημερινού τους προέδρου, την οποία εμείς πάμε να κλείσουμε με πολύ καλύτερο τρόπο απ’ αυτόν με τον οποίο αποπειράθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή, και μας ζητάνε και τα ρέστα από πάνω! Και έχουν το θράσος να μιλάνε για ντροπή! Μεγαλύτερη πολιτική υποκρισία δε θυμόμαστε στα πράγματα του τόπου μας όσο και αν τα ανατρέξαμε! Ύστερα μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Μπακογιάννη, αδελφή του προέδρου τους και Υπουργού Εξωτερικών επί Καραμανλή, να τους εξηγήσει του λόγου το αληθές… Ή μήπως θέλουν να τους θυμίσουμε πως, από ποιόν και για ποιο λόγο έπεσε η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη το 1993;

Θα θέλαμε όμως να γυρίσουμε το ερώτημα μιας και το θέτουν. Εμείς απαντάμε ότι ναι, θα επιδιώξουμε να θεραπεύσουμε αυτό το εθνικό πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε, με ευρεία κοινοβουλευτική και κοινωνική πλειοψηφία. Αυτοί γιατί άλλαξαν θέση από το Βουκουρέστι μέχρι σήμερα; Γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τις τοποθετήσεις των πρώην Πρωθυπουργών τους, Κων. Μητσοτάκη και Κων. Καραμανλή, που αμφότεροι είχαν τοποθετηθεί υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό και με επιλογές πολύ χειρότερες απ’ αυτές που παρουσιάζουν σήμερα στον ελληνικό λαό οι Πρέσπες; Τόσο πια τους έχει κερδίσει η ποιότητα του κ. Γεωργιάδη; Τόσο ελκυστικές βρίσκουν τις θεωρίες του κ. Βορίδη; Κάνουν και εξακολουθούν να κάνουν ζημιά στον τόπο… το χειρότερο όμως είναι ότι είναι αμετανόητοι και το μόνο που τους νοιάζει είναι το όφελος της παράταξής τους, και άρα δεν έχει κανείς να περιμένει τίποτα από αυτούς!

Και πάμε στο ζήτημα της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς που ήταν η αφορμή για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα.

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί και λύνει στην αυτοδιοίκηση προβλήματα και στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις αυτών που σήμερα με θράσος μας κατηγορούν.

Για παράδειγμα, είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου δεν έχουν ενεργήσει μικροπολιτικά και μισαλλόδοξα απέναντι στην Δημοτική Αρχή που έχει εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ και αποτελεί τον καθοδηγητή της δοτής ηγεσίας της ΝΟΔΕ.

Τα λεφτά που έχει πάρει από κρατικές επιχορηγήσεις, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ο Δήμος Κεφαλονιάς από το 2015 μέχρι σήμερα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έπαιρνε επί ΝΔ! Θα ήταν δε ενδιαφέρον η λαλίστατη κατά τα άλλα ΝΟΔΕ να δώσει αυτή τα αναλυτικά στοιχεία από το 2011 μέχρι σήμερα των κρατικών επιχορηγήσεων στο Δήμο Κεφαλονιάς για να δουν οι συμπολίτες πόσο ισχύουν οι ισχυρισμοί των τοπικών στελεχών της Δημοτικής Αρχής ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει ευρώ στο Δήμο».

Στο κατεξοχήν θεσμικό ζήτημα και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κεφαλονιάς που η ισοπεδωτική λογική του Καλλικράτη «κάθε νησί και Δήμος» ήλθε στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, και σε συνδυασμό με την ανικανότητα της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής, να δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση απαξίωσης του θεσμού και εγκατάλειψης του νησιού. Έτσι, έφτασε να γίνει λαϊκό το αίτημα της διάσπασης του Δήμου ήδη από το 2013 και επί κυβερνήσεως Σαμαρά.. Τότε που με Υπουργό Εσωτερικών τον καταδικασμένο εν τω μεταξύ για δωροδοκία (5.000 ευρώ!) Γιάννη Μιχελάκη, προωθείτο ένα μοντέλο έκτρωμα για γέλια και για κλάματα με τρεις Δήμους. Πρώην Δήμο Αργοστολίου, πρώην Δήμο Παλικής και τρίτο Δήμο …όλη την υπόλοιπη Κεφαλονιά!

Τότε που οι μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Σαμαρά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εγκαταλείφτηκαν (ευτυχώς για την Κεφαλονιά, ευτυχώς για την αυτοδιοίκηση) μόλις …δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2014 έτσι που σήμερα να μπορεί να κριθεί το μέγεθος της σοβαρότητας της τοπικής ηγεσίας της ΝΔ και μαζί όσων την ανέδειξαν με μηχανορραφίες, όταν υποστηρίζει ότι «έχει καταντήσει αστείο πια λίγους μήνες πριν τις εκλογές να μην γνωρίζει η κοινωνία της Κεφαλονιάς αν θα «σπάσει» ή όχι ο Δήμος Κεφαλονιάς!!!

Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός, μιλώντας με πολιτικά επιχειρήματα, δίνοντας λύσεις και αφήνοντας τις κραυγές στο περιθώριο. Αν η τοπική ΝΔ τις προτιμάει, δικαίωμά της να τις ακολουθήσει.

Δεν είναι όμως δικαίωμά της στην πλάτη της Κεφαλονιάς και των προβλημάτων που απασχολούν τους Κεφαλονίτες να στήνει θεατρικές παραστάσεις για να συμβάλλει στην μικροπολιτική πρακτική και στην επικοινωνιακή πολιτική της Πειραιώς!

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να λέει πως ενδιαφέρεται για το σπάσιμο του Δήμου και το τι θα γίνει με τη Θηνιά, και την ίδια ώρα η δικιά της Δημοτική Αρχή να υπονομεύει με αθέμιτα μέσα, όπως η παραποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το σπάσιμο του Δήμου, και η δοτή πρόεδρος της ΝΟΔΕ μαζί με μηχανισμούς και στελέχη πρώτης γραμμής της παράταξης Παρίση να στήνουν πολιτικές προβοκάτσιες εναντίον της Βουλευτού και του ΣΥΡΙΖΑ για να τις διοχετεύσουν στη συνέχεια σε πανελλαδικής εμβέλειας (και αποκλειστικά ημέτερα) ΜΜΕ με μοναδικό θέμα τη Μακεδονία και καμία αναφορά…στη Θηνιά.

Από ποιόν αλήθεια και από πού διοχετεύτηκε το επίμαχο βίντεο στα δακτυλοδεικτούμενα ΜΜΕ επιρροής της ΝΔ; Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να δούμε τι είναι πραγματικά … βρώμικο !

Εμείς σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσουμε τις ευρείες εκείνες κοινωνικές επιταγές υπέρ των μη προνομιούχων συμπολιτών μας με των οποίων τη στήριξη διαχειριζόμαστε τα πράγματα και σε αυτούς λογοδοτούμε. Η δοτή ηγεσία της ΝΟΔΕ ας λογοδοτήσει σε αυτούς που την ανέδειξαν και που στηρίζουν τις πρακτικές της.

Αυτή είναι η διαφορά μας και η κοινωνία την γνωρίζει.

Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κεφαλονιάς-Ιθάκης

A. Θεοπεφτάτου
Γ. Κουλουμπή