Δεν ξέρουμε αν έχει εκλογικά κίνητρα η κίνηση του περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το Ανοιχτό Θέατρο, για ένα έργο που φέρνει τη σφραγίδα του Μάκη Φόρτε ως δημάρχου Αργοστολίου, αλλά σίγουρα είναι στα συν του και του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί επιτέλους παίρνει το δρόμο του ένα έργο τεράστιας σημασίας όχι μόνο για το Αργοστόλι αλλά και την Κεφαλονιά ολόκληρη.

Μπράβο λοιπόν στο Θόδωρο για την χρηματοδότηση του Ανοιχτού Θεάτρου Αργοστολίου στο Άλσος Λαυράγκα στα Ραζάτα, αλλά η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται αλλού.

Και βρίσκεται, στο ότι 4 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου, αναδεικνύεται το χάος που χωρίζει τις ικανότητες του Μάκη Φόρτε με την ανεπάρκεια του βασικού του αντίπαλου Θεόφιλου Μιχαλάτου όπως άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε ο ίδιος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνοντας με νόημα ότι στις επόμενες εκλογές «ή αυτός θα είναι δήμαρχος ή ο Φόρτες»!

Από τη μια μεριά, λοιπόν, είναι ο Μάκης Φόρτες, ο οποίος 13 χρόνια μετά την οικιοθελή του αποχώρηση το 2006 από τα δημοτικά πράγματα (για να μην ξεχνιόμαστε ότι αποχώρησε επειδή το ήθελε ο ίδιος…) βρίσκεται στην επικαιρότητα για την υλοποίηση των δικών του οραμάτων όπως τώρα το Ανοιχτό Θέατρο και το άλλο μεγάλο και ταλαίπωρο έργο του νέου Γηροκομείου Αργοστολίου («10 χρόνια φτιάχνετε αλλά είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει» το επίκαιρο χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Η»).

Και για να μην ξεχνιόμαστε και τα έργα προμετωπίδα της σημερινής Δημοτικής Αρχής αυτά της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας όπως και της διπλανής οδού Παν. Βαλλιάνου στο Αργοστόλι έγιναν με μελέτες που είχαν ξεκινήσει επί Δημαρχίας του Μάκη Φόρτε, άσχετα αν αυτές άλλαξαν σύμφωνα με τα γούστα και την αισθητική της σημερινής δημοτικής αρχής (κοκκοφοίνικες κ.λ.π.).

Και φυσικά ένας ατελείωτος κατάλογος έργων και πρωτοβουλιών που άλλαξαν το Αργοστόλι και τα γύρω χωριά και που είναι άλλης στιγμής αντικείμενο.

Θ. Mιχαλάτος

Από την άλλη μεριά είναι ο Θεόφιλος Μιχαλάτος. Τέσσερα χρόνια δήμαρχος Λειβαθούς (2007-2010) και τέσσερα χρόνια αναπληρωτής δήμαρχος.

Για τι έργο έμεινε (θα μείνει) στην ιστορία; Όπως λένε στη Λειβαθώ ούτε την πλατεία στο χωριό του τα Βλαχάτα δεν κατάφερε να φτιάξει!

Αντίθετα σύμφωνα με την 313/27-11-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΒΙΦ2ΩΕ5-ΡΚ2) παρέδωσε τον Δήμο Λειβαθούς το 2010 με έσοδα 737.642,71 ευρώ και έξοδα …3.841.720,42 ευρώ και αρνητικό υπόλοιπο 3.104. 077,71 για το οποίο τελικά πάρθηκε δάνειο από το Δήμο Κεφαλονιάς (απόφαση ΔΣ 52/3-2- 2012 με ΑΔΑ: Β4ΛΨΩΕ5-Π9Θ)!

Μ. Φόρτες

Θα μείνει ακόμη στην ιστορία για τους υπερδανεισμούς από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που οδήγησαν τον ίδιο τον Θ. Μιχαλάτο στο «σκαμνί» για την βαρύτατη κακουργηματική πράξη της απιστίας στην υπηρεσία (και όχι κάτι άλλο ανώδυνο όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) επειδή σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πάτρας που παραπέμπεται «Συνολικά ελάττωσε εν γνώσει του την περιουσία του ανωτέρω Δήμου προκειμένου να ωφεληθούν τρίτα (φυσικά και νομικά) πρόσωπα, τα οποία ήταν αποδέκτες των ανωτέρω ειδικότερα εκτιθέμενων ποσών, κατά ποσόν 6.081.699,69 ευρώ»!

Αυτή δυστυχώς για τον Θ. Μιχαλάτο είναι η πραγματικότητα, η οποία θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις αν (λέμε …αν και καθόλου απίθανο βεβαίως…) στις 18 Σεπτεμβρίου όταν θα γίνει το εξ αναβολής δικαστήριο και ο Θ. Μιχαλάτος έχει εκλεγεί Δήμαρχος και όντας Δήμαρχος μόλις 18 ημερών καταδικαστεί!

Αυτή λοιπόν είναι η καθόλου ωραιοποιημένη πραγματικότητα μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της διαδοχής της σημερινής Δημοτικής Αρχής Θ. Μιχαλάτου και Μ. Φόρτε (ή αν επιθυμείτε …Μ. Φόρτε και Θ. Μιχαλάτου) σύμφωνα με την πρόβλεψη του πρώτου.

Από τη μια μεριά έργο και δημιουργία με αναγνώριση ακόμη και μετά από …13 χρόνια και από την άλλη μηδενικό έργο, ανεπάρκεια αλλά και ανασφάλεια για τον Δήμο και την Κεφαλονιά και …τον ίδιο από τις δικαστικές αποφάσεις που έρχονται.

Υπάρχει λύση; Αυτό έλειπε να μην υπάρχει λύση…

Μόνο που η λύση βρίσκεται στα χέρια αυτού που βρίσκεται «στη γωνία».