Γι’ άλλη μία φορά τα μπάζα αποτελούν αιτία «πολέμου» της Δημοτικής Αρχής με τους κατοίκους κάποιας περιοχής.

Πριν από δύο χρόνια (τέλη του 2016 αρχές του 2017) ήταν τα μπάζα του Ληξουριού και τα μπάζα του Αργοστολιού από τα τρία τότε εκτελούμενα έργα (Πλατεία, οδό Βαλλιάνου, Παραλία), που αρχικά είχαν προορισμό τον Άγιο Αντώνιο στο Ληξούρι.

Ξεσηκώθηκαν οι Παλικισιάνοι (κάποιοι μάλιστα από αυτούς όπως ο δημοτικός σύμβουλος Βασ. Ρουχωτάς βρίσκονται κατηγορούμενοι γιατί εμπόδιζαν τα φορτηγά να αδειάσουν!) και τελικά ο αρμόδιος για την αδειοδότηση αντιπεριφερειάρχης βρήκε τη λύση για την «προσωρινή» εναπόθεση των μπάζων στο παλιό νταμάρι του Αλεξανδράτου στη Λαγκάδα στο Δράπανο (απόφαση 2996/680/13-1-2017 ΑΔΑ: 66ΧΓ7ΛΕ-023).

Ταυτόχρονα η ΕΔΑΚΙ (πρώην Διαδημοτική) με την 1/2017 απόφαση της στις 13-1-2017 (ΑΔΑ: 6ΒΖΝΟΚΠΧ-ΒΨ5) δέχθηκε τα μπάζα από το έργο στην οδό Π. Βαλλιάνου δια της πλαγίας οδού ως …«προσφορά της Κατασκευαστικής εταιρείας με υλικά εκσκαφής ή αδρανή υλικά (χοντρόκοκκα ή λεπτόκοκκα) από το έργο που εκτελεί για τις ανάγκες αποκατάστασης των κελιών του ΧΥΤΑ σε εφαρμογή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων»!

Όλα «καλά και όλα άγια» και τα έργα τελειώσανε, μόνο που την επαύριο οι αρμόδιοι Δήμος και Περιφέρεια …ξεχάσανε τη μόνιμη λύση του προβλήματος.

Έτσι λοιπόν σήμερα με το Αργοστόλι ναχει γεμίσει από μπάζα από τα έργα στο λιμάνι, την Κυανή Ακτή και τις οδούς Ριζοσπαστών και 21ης Μαΐου (όλα του ίδιου εργολάβου…) Περιφέρεια και Δήμος επιχειρούν στα μουλωχτά να δώσουν την άδεια αυτή τη φορά στην είσοδο των Δαυγάτων ερήμην των κατοίκων. Αυτή είναι η αλήθεια: Στα μουλωχτά πάει να γίνει η αδειοδότηση αφού οι αποφάσεις υπογράφονται εν κρυπτώ από την Περιφέρεια και παίρνονται σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις την τελευταία στιγμή από το δήμο! Η Δημοτική Αρχή μάλιστα δια στόματος αναπληρωτή δημάρχου Δ. Λυκούδη κατά την προσφιλή της μέθοδο «πετάει την μπάλα στην κερκίδα» και μεταθέτει τις ευθύνες στους άλλους, την κυβέρνηση και τη βουλευτή στην προκειμένη περίπτωση….εν όψει βουλευτικών εκλογών και της υποψηφιότητας του αδελφού του!

Κανένας όμως Λυκούδης και κανένας Δρακουλόγκωνας δεν λένε την αλήθεια στους Δαυγάδες:

1ον. Ότι Δήμος και Περιφέρεια ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ σοβαρά με το θέμα αλλά ευκαιριακά με αποτέλεσμα έτσι που το πάνε να γεμίσουν την Κεφαλονιά …μπάζα!

2ον. Ότι θα έπρεπε να έχουν λύσει το θέμα τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια που ήταν και πάλι στην επικαιρότητα!

3ον. Ότι η άδεια του Δρακουλόγκωνα το 2016 με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής για τα μπάζα της Πλατείας προέβλεπε ρητά και κατηγορηματικά ότι η αποθήκευση είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ και επί πλέον ότι αυτό επιτρέπεται:

«Για χρονικό διάστημα έως τριών (3) ετών, για αποθήκευση πριν από την ανάκτηση χρήσιμων υλών ή την επεξεργασία των ΑΕΚΚ.

Για χρονικό διάστημα έως ενός (1) έτους, για αποθήκευση πριν από τη διάθεση των ΑΕΚΚ».

Κύριε Δρακουλόγκωνα, κύριε Λυκούδη έχει γίνει κάτι από τους δυό παραπάνω όρους από την εταιρία που δόθηκε η άδεια η οποία και κατασκεύαζε το έργο της Πλατείας και σήμερα έχει σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά και αν όχι τι έχετε κάνει για την εφαρμογή της νομιμότητας;

Γιατί το ρωτάμε; Για τον απλούστατο λόγο ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται ευκαιριακά και μέχρι να κατευναστούν οι αντιδράσεις του κόσμου και αφού γίνει η δουλειά …ποιος θυμάται τι υπογράφτηκε!

4ον. Ότι «η άδεια εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)» στα Δαυγάτα και στη συγκεκριμένη εταιρεία δόθηκε με την υπογραφή Δρακουλόγκωνα με την απόφαση 84064/19795/ 22-12-2017 (ΑΔΑ: 7ΗΖΤ7ΛΕ-ΚΡΔ) δίχως να ληφθούν υπόψη τα στοιχειώδη, όπως ότι η άδεια αφορά χώρο μόλις …300 μέτρα από τον οικισμό και επί του μοναδικού δρόμου προς αυτόν!

5ον. Ότι όταν στους όρους της δημοπρασίας και εν προκειμένω για τα τρία έργα που εκτελούνται σήμερα στο Αργοστόλι υπάρχει ειδικό άρθρο το 19 με τίτλο «Διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)» και το οποίο ρητά και κατηγορηματικά ορίζει ότι «Η διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) που προέρχονται από το έργο θα γίνει με αποκλειστική μέριμνα του Αναδόχου άνευ πρόσθετης αποζημίωσης», (απόφαση οικονομικής επιτροπής 129/4-5-2018 με ΑΔΑ: ΩΜΧ6ΩΕ5-ΣΧΣ) όπως επίσης και στη σύμβαση του έργου επίσης ξεκάθαρα ορίζεται ότι «ο ανάδοχος είναι ο μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος …για την εφαρμογή των νομοθετημένων όρων προστασίας του περιβάλλοντος…, και κατά τη χρησιμοποίηση των εγκεκριμένων αποθεσιοθαλάμων απόθεσης πλεονασμάτων των προϊόντων εκσκαφών» (αρ. πρωτ. 30901/9-11-2018 με ΑΔΑ: ΨΨ0ΓΩΕ5-ΧΕΕ) από πού κι ως που προκύπτει ευθύνη της Πολιτείας του Δήμου και της Περιφέρειας να βρουν στον εργολάβο λύση και πολύ περισσότερο βάζοντας «το μαχαίρι στο λαιμό» στους θιγόμενους πολίτες πως δήθεν …«η ευθύνη είναι δικιά τους αν δεν γίνει το έργο»;

6ον. Ειδικά η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο αντιδήμαρχος για τα έργα Δ. Λυκούδης ήταν ενήμεροι , όπως φαίνεται απο την από την από 8/9/2018 επιστολή του προέδρου των Δαυγάτων Σ. Βαγγελάτου που συνοδευόταν από κείμενο με 120 υπογραφές για τις αντιδράσεις των Δαυγάδων τις οποίες ουδόλως πήραν υπόψη τους.

Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού των Δαυγάδων από τη δημοτική αρχή είναι ότι κλείνοντας την παραπάνω επιστολή του ο πρόεδρος του χωριού Σπ. Βαγγελάτος εξ ονόματος των 120 συγχωριανών του που υπέγραφαν την διαμαρτυρία σημείωνε:

«Τέλος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την ημερομηνία συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Κεφαλονιάς, προκειμένου να παραβρεθούμε».

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν δείχνοντας την ευαισθησία της στο αίτημα των Δαυγάδων αρκέστηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στην ΕΠΟΙΖΩ στην πρώτη της συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη στις 22 του μήνα δια του προέδρου της επιτροπής αντιδημάρχου Ηλ. Κουρκουμέλη να θέσει υπόψη (!) των μελών της ΕΠΟΙΖΩ την από 8/10/2018 επιστολή του προέδρου της Τ.Κ. Δαυγάτων που συνοδευόταν από τις 120 υπογραφές των χωριανών και να μην τους καλέσει στη συνεδρίαση όπως είχαν ζητήσει! Κάπως έτσι με την ψήφο των μελών της παράταξης της πλειοψηφίας του δημάρχου υπερψηφίστηκε η εισήγηση της υπηρεσίας και εγκρίθηκε η «Γνωμοδότηση και εισήγηση πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο επί αιτήματος εισόδου –εξόδου της υπό ίδρυση εγκατάστασης (ΑΕΚΚ) στα Δαυγάτα» με την 2/2019 απόφαση (ΑΔΑ: 6ΛΖΣΩΕ5-ΚΗΠ) η οποία και εγκρίθηκε εκτάκτως (!) από το Δημοτικό Συμβούλιο προφανώς για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις των Δαυγάδων κάτι που φυσικά δεν το πέτυχαν.

Για την ιστορία και μόνο την απόφαση της ΕΠΟΙΖΩ ψήφισαν οι Γαρμπή Σοφία- Κουρκουμέλης Ηλίας- Μοσχονάς Αλέξανδρος- Γάκης Μιχαήλ – Αποστολάτος Γεράσιμος και Κατσιβέλης Γεώργιος, ενώ την καταψήφισε ο Αραβαντινός Διονύσιος (από την απόφαση δεν προκύπτει ο λόγος) και απουσίαζαν οι Κεκάτος Ευάγγελος, Παρίσης Ηλίας, Βανδώρος Παναγής και Σαμούρης Σπυρίδων.

Είναι δε δηλωτικό της πρεμούρας της δημοτικής αρχής να περάσει πάση θυσία την απόφαση, ότι προκειμένου να εξασφαλίσει την απαρτία στην επιτροπή επιστράτευσε δύο αναπληρωματικά μέλη (Γαρμπή και Κατσιβέλη)!!!

Συμπερασματικά: Η Δημοτική Αρχή γι’άλλη μία φορά απέδειξε την ανικανότητά της να δώσει λύση σ’ένα πρόβλημα. Δύο χρόνια από την προηγούμενη εκδήλωση του προβλήματος με τα μπάζα της πλατείας ξανασχολείται …τώρα. Έγραψε «στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τις ρεαλιστικές αντιδράσεις των Δαυγάδων και δεν τους κάλεσε στη συνεδρίαση της ΕΠΟΙΖΩ όπως είχαν ζητήσει και όφειλε. Εν ολίγοις με «τον τσαμπουκά» της πλειοψηφίας που διαθέτει (να γιατί χρειάζεται η απλή αναλογική!) καταδικάζει περιβαλλοντικά ένα μικρό χωριό που χάρη στους κατοίκους τους προσπαθεί να αναπτυχθεί.

Η περιφέρεια δια του αντιπεριφερειάρχη Π. Δρακουλόγκωνα το παίζει …Πόντιος Πιλάτος! Και αυτή όμως έχει τεράστιες ευθύνες αφού αυτή δίνει την τελική άδεια. Και αυτή έχει ολιγωρήσει όταν ξανασχολείται με το θέμα των μπάζων από τα δημόσια έργα μετά από …δύο χρόνια και μάλιστα δίχως να προκύπτει αν εφαρμόστηκαν όσα καθορίστηκαν στην απόφαση του 2016 για το νταμάρι στη Λαγκάδα.

Η τελική υπογραφή βρίσκεται στο χέρι του κ. Δρακουλόγκωνα …στην κυριολεξία.

Ή θα καταδικαστούν οι Δαυγάδες και το χωριό τους ή θα συνεχίσουν τη ζωή που έχουν χαράξει.

Μήπως, λέμε μήπως, θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα ο ίδιος ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος;