«Να υπηρετεί κανείς τον τόπο του δεν είναι υποχρέωση αλλά καθήκον», δήλωσε χθες ο τ. περιφερειάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Περιφερειακή Ενότητα στο Αργοστόλι, προς τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο κ. Σπύρου, που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην Κεφαλονιά, στα πλαίσια προεκλογικής περιοδείας, δήλωσε ότι είναι έτοιμοι με τους συνεργάτες του για το νικηφόρο αγώνα με στόχο την διεκδίκηση της Περιφερειακής Αρχής με τον συνδυασμό «Ιόνιος Συμμαχία», καθώς είναι αντίθετοι στις αντιλήψεις ότι κάποιος άλλος πρέπει να αποφασίζει για τους πολίτες, χωρίς να ζητείται και να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψή τους.

«Είμαστε αντίθετοι στην νοοτροπία των εισαγόμενων σωτήρων και στην επιστράτευση ατόμων που είναι ξεκομμένοι από την πραγματικότητα», τόνισε, και συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος δεν αποποιήθηκε ούτε τις αρχές του, ούτε τις πολιτικές του βάσεις, αλλά τα προβλήματα στα Νησιά μας δεν έχουν χρώμα, καθώς η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακηδεμόνευτη για να μπορεί να κάνει το έργο της χωρίς περισπασμούς κομμάτων. Και αυτό το απέδειξε, όπως είπε, κατά την προηγούμενη θητεία του ως περιφερειάρχης, που παρότι είχε εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ, λειτούργησε όμως με γνώμονα το ευρύ συμφέρον της Περιφέρειας και των Νησιών μας, μακρυά από όποια κομματική σκοπιμότητα.

Τα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερα η Κεφαλονιά, που είναι η γενέτειρα του Ριζοσπαστισμού, πρέπει να αντισταθεί σε όποιον προσπαθεί να πάει πίσω την πρόοδό τους, τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Ο κ. Σπύρου, στη συνέχεια, μίλησε για τα έργα τα οποία έγιναν από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, τονίζοντας ότι ο νυν περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Δαλιατσάτος ήταν αρκετά τυχερός που βρήκε έργα ως “κληρονομιά” από την δική του Περιφερειακή Αρχή, αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι, ή έστω, δεν θα μπορούσε να δρομολογηθεί κάποιο σπουδαίο έργο στα Νησιά μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπύρου τόνισε ότι για τα έργα που απεντάχθηκαν στο κλείσιμο της θητείας του από το ΕΣΠΑ, κάτι για το οποίο ο κ. Γαλιατσάτος πολλές φορές έχει αναφερθεί αρνητικά στο πρόσωπό του, και που έγιναν κατά τη θητεία Γαλιατσάτου, ήταν έργα ώριμα από την δική του θητεία, αλλά, σύμφωνα με το ΕΣΠΑ, έπρεπε να απενταχθούν με τη λήξη της θητείας του αν δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να επανενταχθούν από την επόμενη Περιφερειακή Αρχή (Γέφυρα, Χάρακας, 1ο-2ο Λύκειο Αργοστολίου κ.λπ).

«Ρόλος της Περιφέρειας είναι να βελτιώνει τις υποδομές και να φτιάχνει νέες υποδομές, δεν είναι δυνατόν 5 χρόνια μετά τους σεισμούς τα προβλήματα να παραμένουν ιδιαίτερα φανερά», είπε σχετικά με τα Σχολεία τόσο στο Αργοστόλι όσο φυσικά και στην Παλική, καθώς και για το Μουσείο Αργοστολίου και τις Εργατικές Κατοικίες στο Ληξούρι, που επλήγησαν από τους σεισμούς του 2014.

«Σηκώστε το κεφάλι ψηλά και στηρίξτε την προσπάθειά μας. Εχουμε τη θέληση και τη γνώση να κάνουμε πράξη τα απαραίτητα έργα στα Νησιά μας, μας στελεχώνουν αξιόλογα άτομα, είτε νέα είτε παλιά, που έχουν τη θέληση να δουλέψουν για τον τόπο μας» υπογράμμισε.

Καρφί για την ως τώρα πορεία του κ. Γαλιατσάτου έριξε ο κ. Σπύρου, λέγοντας πως “από ανεξάρτητος κατάφερε να γίνει πιστό όργανο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σε ερώτηση του «Η», για το ποια έργα πνοής σκέφτεται να πραγματοποιήσει αν επανεκλεγεί, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέφερε την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2014, την ολοκλήρωση του έργου Οδικού Δικτύου Κρανιάς-Πόρου, την δημιουργία νέων Σχολικών Μονάδων και την βελτίωση της κατάστασης της Υγείας στα Νησιά μας.

Σε άλλη ερώτηση για το ποιος τελικά είναι ο πιο «ΝεοΔημοκράτης» ο ίδιος ή η πολιτική αντίπαλός του κ. Ρόδη Κράτσα, ο κ. Σπύρου απάντησε πως δεν θα καθίσει να ασχοληθεί με το ποιος είναι μέσα στην ψυχή ενός Κόμματος, ενώ είπε πως σε περίπτωση που δεν εκλεγεί δεν θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, καθώς όποιος θέλει να προσφέρει δεν περιμένει κανέναν να τον διορίσει, αλλά παραμένει δίπλα στους πολίτες και στα καλά και στα κακά, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του με την κ. Κράτσα.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με τον ποιόν θεωρεί πιο επικίνδυνο αντίπαλό του είπε: «Κανένας δεν είναι επικίνδυνος, ολοι είμαστε συνεργάτες και οι πολίτες θα μας κρίνουν».

Ο κ. Σπύρου ανανέωσε το ραντεβού με τα Νησιά μας για το προσεχές διάστημα όπου και θα ανακοινώσει και τους υποψήφιους του Συνδυασμού του από την Κεφαλονιά και Ιθάκη.