Πολύ δύσκολη μέρα θα είναι η σημερινή για τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση, καθώς, ενώ χάνει τον τίτλο του «Κεφαλληνιάρχη» αφού σήμερα ψηφίζεται το «σπάσιμο» του Δήμου Κεφαλονιάς στη Βουλή, παράλληλα τίθεται και ενώπιον της Δικαιοσύνης (Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών), λόγω των απ’ ευθείας αναθέσεων έργων και κινδυνεύει, αν καθαιρεθεί, να χάσει και τον τίτλο του δήμαρχου.

Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, εκτός από το δήμαρχο, θα τεθεί με τις ίδιες κατηγορίες και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Σπύρος Ματιάτος.

Η υπόθεση αυτή, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, φτάνει στο τέλος της με βάση το Πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και αφορά τον έλεγχο για τις απ’ ευθείας αναθέσεις στο Δήμο Κεφαλονιάς από το 2011 μέχρι το 2016.

Σύμφωνα με το Πόρισμα αυτό, ο δήμαρχος κατηγορείται για 623 απ’ ευθείας αναθέσεις, που αντιστοιχούν σε 1.591.694,22 Ευρώ.

Σε περίπτωση που το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίσει παύση του δημάρχου και του Ματιάτου, δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου παραπέμπεται σήμερα και ο δ.σ. της Πλειοψηφίας Γ. Λυκούδης, λόγω του ότι στην πρώτη 2ετία της νυν Δημοτικής Αρχής (2014-2015) ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου συμμετείχε σε διαδικασίες απ’ ευθείας αναθέσεων προμηθειών, στις οποίες εμπλέκετο ο ίδιος ως ιδιώτης επιχειρηματίας.

Στην περίπτωση που οι δύο υποθέσεις εκδικαστούν και δεν πάρουν αναβολή (έχουν ξαναπάρει), σύμφωνα με τις διαδικασίες του Σώματος, θα μεσολαβήσουν περίπου 1,5-2 μήνες για να βγουν οι αποφάσεις. Θα ακολουθήσει καθαρογράψιμο των Πρακτικών της Συνεδρίασης, μυστική διάσκεψη μεταξύ των μελών του Σώματος του Πειθαρχικού, Απόφαση του Πειθαρχικού (ποινή ή αθώωση) από τον Πρόεδρο Εφέτη και αποστολή της στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκο Παπαθεοδώρου, ο οποίος θα εκδώσει και θα κοινοποιήσει την τελική Απόφαση και στους εγκαλούμενους.

Εξ’ άλλου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο σε επόμενη Συνεδρίασή του, θα εξετάσει και άλλη μία υπόθεση με “άρωμα Κεφαλονιάς” σχετικά με τις ενοικιάσεις των Παραλιών το 2017, με εμπλεκόμενα άλλα πέντε στελέχη της Δημοτικής Αρχής.