Επανασύσταται η Κοινότητα Πουλάτων!

Σε δυο περίπου μήνες θα κληθούμε να επιλέξουμε τον πρώτο Δήμαρχο του νέου Δήμου Σάμης, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους που θα αποφασίσουν να εκτεθούν στη λαϊκή ετυμηγορία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο 4555/2018 καταργείται η έννοια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και αντικαθίστανται με Κοινότητες. Όργανο των Κοινοτήτων με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, συνεπώς και των Πουλάτων, ορίζεται πλέον ο Πρόεδρος χωρίς την ύπαρξη Κοινοτικού Συμβουλίου που αφορά σε μεγαλύτερες πληθυσμιακά Κοινότητες. Επιπλέον, η εκλογή του Προέδρου θα γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούν οι συνδυασμοί των υποψηφίων Δημάρχων Σάμης να ορίσουν υποψήφιο Πρόεδρο στο χωριό μας. Μάλιστα ο νομοθέτης προέβλεψε ότι αν δεν υπάρξει έστω μία υποψηφιότητα, τότε η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί και εφόσον αποδειχθεί και πάλι άγονη, τότε η Κοινότητα μας θα καταργηθεί και θα συγχωνευθεί με όμορή της. Φυσικά αυτό είναι ένα σενάριο που δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε…

Διαδικαστικά, επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κοινότητας Πουλάτων της Δημοτικής Ενότητας Σάμης του Δήμου Σάμης, θα γίνει με ξεχωριστή κάλπη από αυτή στην οποία θα ψηφίσουμε για Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους. Επίσης, στο κοινό ψηφοδέλτιο όλων των υποψηφίων Προέδρων θα επιτρέπεται ένας και μόνο σταυρός, ενώ ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πληρώσει παράβολο στη Δ.Ο.Υ. Αργοστολίου ύψους 10€. Καταληκτικά, ο Νόμος προβλέπει ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έως και το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να καθορισθεί το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων της κάθε Κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος και αντιστοίχως ο Πρόεδρος να καταρτίσει τον σχετικό προϋπολογισμό εξόδων.

Είναι πλέον σαφές ότι η ανάγκη για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ, τόσο για τους συγχωριανούς μας που θα επιλέξουν να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Κοινότητάς μας ή για την συμμετοχή τους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης, όσο και για τους εκλογείς που επιβάλλεται να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή σε αμφότερες τις περιπτώσεις. Όπως άλλωστε έχουμε επισημάνει με σχετική μας αρθρογραφία, τα Πουλάτα στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της Κεφαλλονιάς πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές του χωριού μας. Το οφείλουμε στη μακραίωνη ιστορία μας, αλλά και στο μέλλον τόσο το δικό μας, όσο και των επόμενων γενεών.

(poulatakefalonias.gr)