Σεισμός πολλών ρίχτερ σημειώθηκε χθες βράδι, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, όπου σε μιά κατάμεστη αίθουσα από κόσμο ο επιχειρηματίας και εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής Παύλος Παπαδάτος παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Ρεαλισμός ενάντια στο Λαϊκισμό».

Στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Παπαδάτος καλοσώρισε τους παραβρεθέντες, μεταξύ των οποίων ήταν υψηλές προσωπικότητες, βουλευτές, παράγοντες κ.λπ. (Βλ. ομιλία του στη σελίδα 10), ενώ παρέστησαν και πολλοί συμπατριώτες μας από τα νησιά μας, το Λεκανοπέδιο Αττικής και άλλα μέρη.

Για το βιβλίο του κ. Παπαδάτου μίλησαν οι:

  •  Παναγιώτης Πικραμένος, τ. Πρόεδρος ΣτΕ, τ. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
  •  Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής ΝΔ, τ. Υπουργος
  •  Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής ΝΔ, Αντιπρόεδρος ΝΔ
  •  Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ
  •  Μαριολένη Νεοφύτου, Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφ. και Ιθακησίων Πειραιά

Συντονίστρια ήταν η κ. Ειρήνη Νικολοπούλου, Δημοσιογράφος

Από την Κεφαλονιά παρέστησαν, εκτός των άλλων, ο τ. νομάρχης Νότης Μαρκάτος, ο τ. νομάρχης Διονύσης Λευκαδίτης, ο τ. γ.γ. Ν. Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο τ. πρόεδρος του ΤΕΕ Σταύρος Τραυλός, ο καπετάνιος Ν. Μιχαλιτσιάνος, ο τ. διευθυντής της Αγρ. Τράπεζας Μ. Παγουλάτος κ.ά.


«Ο λαϊκισμός είναι ο δημιουργός της σημερινής κρίσης. Είναι το δόλωμα που χρησιμοποιεί ο πολιτικός δημαγωγός για να φέρει μέσα στην πολιτική στάνη του το λαό»


«Ο λαϊκισμός είναι ο δημιουργός της σημερινής οικονομικής κρίσης. Ο λαϊκισμός είναι το δόλωμα που χρησιμοποιεί ο πολιτικός δημαγωγός για να φέρει μέσα στην πολιτική του στάνη τον λαό με το πρόσχημα ότι θα του διαφυλάξει τα συμφέροντα του από τους πολιτικούς λύκους. Στο τέλος όμως, όπως ο τσοπάνης είναι αυτός που σφάζει τα πρόβατα και όχι ο ταλαίπωρος ο λύκος, έτσι και ο πολιτικός δημαγωγός είναι αυτός που μετατρέπει τα συμφέροντα του λαού σε διανομή ετήσιων κοινωνικών φιλοδωρημάτων ή τέλος πάντων κατ’ εφημισμόν αποκαλούμενων μερισμάτων».

Αυτό τόνισε χθες βράδι ο επιχειρηματίας και εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής Παύλος Παπαδάτος, στην εκδήλωση για το νέο βιβλίο του «Ρεαλισμός εναντίον λαϊκισμού», που έγινε χθες βράδι στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Divani Caravel» στην Αθήνα.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδάτος ανέφερε τα εξής:

Φίλες και φίλoι καλησπέρα,

Αρχικά θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας γιατί με τη σημερινή σας παρουσία τιμάτε πρωτίστως τους παρουσιαστές του βιβλίου μου αλλά βεβαίως και εμένα.

Κύριε Πρόεδρε, κυρία Μπακογιάννη, κύριε Χατζηδάκη, κύριε Φέσσα, κυρία Νεοφύτου, κυρία Νικολοπούλου, ομολογώ ότι είναι για μένα ύψιστη τιμή που δεχτήκατε να παρουσιάσετε το βιβλίο μου και σας διαβεβαιώ ότι με συγκινήσατε αφάνταστα με τα καλά σας λόγια.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κύριο Σταύρο Δήμα, τον πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρο της ένωσης ελληνικών τραπεζών, κύριο Γιώργο Χατζηνικολάου, τον κύριο Πέτρο Δούκα, τον κύριο Πάνο Καρβούνη, την κυρία Μιράντα Ξαφά και τον Ακαδημαϊκό καθηγητή του Cambridge, κύριο Θανάση Φωκά, που όλοι τους είχαν την καλοσύνη να διαβάσουν το βιβλίο μου σε ηλεκτρονική μορφή πριν τυπωθεί, και να γράψουν αυτά που έγραψαν στον πρόλογό του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστάω επίσης στους συμπατριώτες μου Κεφαλλονίτες και Θειακούς που ταξίδεψαν από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ειδικά για την αποψινή παρουσίαση. Είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπω εκεί στο βάθος ότι ήλθε από Ιθάκη ο φίλος Παύλος Βούλγαρης, η κυρία Μεταξά, βλέπω από Κεφαλονιά τον φίλο Μάκη Παγουλάτο, Μάκη Κοκκόση, το Γιώργο Κουρή και τόσους άλλους.

Nα ευχαριστήσω επίσης για την παρουσία τους τον πρόεδρο και βουλευτή της ΝΔ κύριο Γιάννη Πλακιωτάκη, τον ευρωβουλευτή κύριο Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον βουλευτή και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κύριο Τσιάρα Κωνσταντίνο, τον βουλευτή επικρατείας κύριο Θεόδωρο Φορτσάκη, τον βουλευτή κύριο Χρήστο Δήμα, τον βουλευτή κύριο Θανάση Δαβάκη, την βουλευτή και συμπατριώτισσα μου Σοφία Βούλτεψη. Είναι επίσης εδώ και τους ευχαριστώ για την παρουσίαση τους, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ βουλευτής Βασίλη οικονόμου, ο βουλευτής κύριος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ κύριος Παπαθανάσης Νίκος. Μας τιμά επίσης με την παρουσία του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης του οποίου ολόψυχα ευχόμαστε καλή επιτυχία για το καλό της περιφέρειας Αττικής.

Βλέπω επίσης ότι είναι εδώ παρόντες εξέχοντες νομικοί όπως ο κύριος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο κύριος Φώτης Κρεμμύδας, ο κύριος Αλέξης Κούγια. Μας τιμούν επίσης με την παρουσία τους οι υπέροχοι καλλιτέχνες Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Χατζηνάσιος. Ευχαριστώ επίσης για την παρουσία τους, τους έγκριτους δημοσιογράφους τον κύριο Θανάση Παπανδρόπουλο, τον κύριο Γιώργο Αυτιά αλλά και την Εμη Λιβανίου που όσο και αν θέλει να κρυφτεί η ομορφιά της δεν την αφήνει.

Ευχαριστώ επίσης για την παρουσία του τον καπετάνιο και τ. νομάρχη Κεφαλονιάς κύριο Διονύση Λευκαδίτη και τον τέως βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κύριο Γεράσιμο Μεσσάρη

Φίλες και φίλοι, σας γνωρίζω σχεδόν όλους με τα μικρά σας ονόματα. Πρακτικά όμως είναι αδύνατο να ευχαριστήσω από βήματος τον καθένα χωριστά.

Και τώρα στα του βιβλίου:

Παύλος Παπαδάτος

Φυσικά και έχω γράψει όλα τα κείμενα του βιβλίου από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη, αλλά αν δεν υπήρχαν και οι κατάλληλοι συνεργάτες να συντονίσουν την όλη προσπάθεια δεν θα μπορούσε εύκολα το βιβλίο να γίνει πραγματικότητα. Κάπου εδώ λοιπόν θα πρέπει μεταξύ άλλων να ευχαριστήσω τις συνεργάτισσες μου Δανάη και Τζένη που επιμελήθηκαν τη διόρθωση των κειμένων, την Όλγα και την Ιουστίνη που συνεργάστηκαν μαζί μου για τη δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση του βιβλίου, τον Δημήτρη που μερίμνησε για τη συλλογή των φωτογραφιών αλλά και την ηλεκτρονική προώθηση του βιβλίου που έκανε σε συνεργασία με την Τζένη Να ευχαριστήσω επίσης την επί 31 χρόνια γραμματέα μου Λίτσα Χατζάκη που συνέβαλε στον συντονισμό της όλης προσπάθειας για την έκδοση του βιβλίου. Ευχαριστώ επίσης τον εκδοτικό οίκο ‘Μίλητος’ που εκδίδει βιβλίο μου για δεύτερη φορά και ευελπιστώ να έχει την ίδια επιτυχία όπως το πρώτο.

Άφησα όμως για το τέλος την Annette να την πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που χρόνια τώρα μοιράζεται μαζί μου χαρές και αγωνίες και αποτελεί το στήριγμά μου στα δύσκολα.

Θα ήταν όμως μεγάλη μου παράλειψη να μην να ευχαριστήσω τον φίλο κύριο Σπύρο Διβάνη όχι τόσο για την προσφορά της αίθουσα που μου έκανε αλλά για την μεγάλη προσφορά της οικογενείας του στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Φίλες και φίλοι

Πολλοί θα διερωτάστε γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο.

Θα μπορούσα να σας πως ότι ήταν κάποιοι φίλοι που με παρότρυναν, με προεξάρχοντες τους φίλους Πάνο Καρβούνη και Πέτρο Δούκα. Με την ευκαιρία να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Πέτρο γιατί θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης. Και σε ό,τι αφορά τον Πάνο τον Καρβούνη, σε αυτόν χρωστάμε όλοι μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγάλη μάχη που έδωσε να μείνει η χώρα μας στο ευρώ αλλά και στην Ευρώπη τη δύσκολη νύχτα του θλιβερού δημοψηφίσματος.

Φίλες και φίλοι, όποιοι και όσοι και αν σε παρακινήσουν να γράψετε ένα βιβλίο, ποτέ δεν θα το γράψετε αν οι ίδιοι δεν αισθανθείτε ότι κάτι έχετε να πείτε που εσείς θεωρείτε σημαντικό ακόμη και αν δεν είναι.

Ήθελα λοιπόν να γράψω αλλά και να πω ότι ο λαϊκισμός είναι ο δημιουργός της σημερινής οικονομικής κρίσης. Ο λαϊκισμός είναι το δόλωμα που χρησιμοποιεί ο πολιτικός δημαγωγός για να φέρει μέσα στην πολιτική του στάνη τον λαό με το πρόσχημα ότι θα του διαφυλάξει τα συμφέροντα του από τους πολιτικούς λύκους. Στο τέλος όμως, όπως ο τσοπάνης είναι αυτός που σφάζει τα πρόβατα και όχι ο ταλαίπωρος ο λύκος, έτσι και ο πολιτικός δημαγωγός είναι αυτός που μετατρέπει τα συμφέροντα του λαού σε διανομή ετήσιων κοινωνικών φιλοδωρημάτων ή τέλος πάντων κατ’εφημισμόν αποκαλούμενων μερισμάτων.

Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι οικονομικό, είναι καθαρά πολιτικό. Η γραφειοκρατία δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η ασκούμενη πολιτική που τη δημιούργησε και που φυσικά τη συντηρεί. Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι το χρέος αλλά οι παράγοντες που το δημιούργησαν και η ανικανότητα κάποιων να το τιθασεύσουν. Το χρέος μας σε σχέση με τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της χώρας μας είναι μικρό.

Από οποιαδήποτε πλευρά και αν εξετάσετε τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή κρίση, θα διαπιστώσετε ότι το αποτυχημένο κράτος μας ήταν αυτό που μας οδήγησε εδώ.

Αντί να δούμε την κρίση και τα μνημόνια ως καμπανάκι εγρήγορσης και ως ευκαιρία αναγέννησης της χώρας, τα είδαμε ως την απόλυτη ευκαιρία λαϊκίστικης πολιτικής εκμετάλλευσης. Χαίρομαι πάντως γιατί μεταξύ μας βρίσκονται αξιολογότατοι πολιτικοί που δεν λαϊκίζουν και δεν λαΐκισαν. Υπάρχει σήμερα εδώ, και ένας πολιτικός που την κρίσιμη εποχή της αρχής των μνημονίων δεν δίστασε να υψώσει το ανάστημά του, και πρότεινε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Αυτός ο πολιτικός δεν λογάριασε τότε ούτε τις συνέπειες ούτε το δικό του πολιτικό κόστος. Πάνε από όλα έβαλε το συμφέρον της χώρας. Και αυτό καμιά φορά κοστίζει…Αυτός ο πολιτικός δεν ήταν ‘ο’ πολιτικός ήταν η πολιτικός. Είναι η Ντόρα Μπακογιάννη.

Θα σας δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα άκρατου λαϊκισμού. (Είναι εκτός βιβλίου) Πριν λίγες ημέρες η αστυνομία συνέλαβε μία γριούλα γιατί έπλεκε μάλλινες κάλτσες και τις πουλούσε χωρίς απόδειξη. Άπαντες έγιναν ξαφνικά συνήγοροι της γριούλας. Ουδείς βρέθηκε να κρίνει τον θλιβερό νόμο που η βουλή έχει ψηφίσει και απλώς η αστυνομία τον εφάρμοσε. Ουδείς βρέθηκε να πει να καταργηθούν ή να περιοριστούν εδώ και τώρα τα 14 πιστοποιητικά, δικαιολογητικά και έγγραφα που απαιτούνται να προσκομίσει η γριούλα και η κάθε επιτηδευματίας προκειμένου να βγάλει την αντίστοιχη άδεια ώστε να μπορεί να πωλεί η γριούλα τις κάλτσες της… Στην μικρή Εσθονία απαιτούνται μόλις 20 λεπτά για την αντίστοιχη άδεια χωρίς ανάγκη επίσκεψης σε καμία δημόσια υπηρεσία. Λεπτομέρειες στο βιβλίο μου.

Τέσσερες φορές αλλάξαμε το σύνταγμά μας από το 1981 ενώ οι ΗΠΑ έχουν το ίδιο σύνταγμα από το 1787.

Φίλες και φίλοι,

Συμπλήρωσα σαράντα χρόνια στην αγορά και είμαι θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος αλλά είμαι συγχρόνως και ρεαλιστής. Παιδιά εγώ και η Αννέττα δεν έχουμε, αλλά παρ’ όλα αυτά στενοχωριέμαι όταν ακούω όλους σχεδόν τους πολιτικούς να μιλάνε για τις επόμενες εκλογές αλλά πολύ σπάνια για τις επόμενες γενιές. Φίλες και φίλοι, τι θα γράφει το βιβλίο της ιστορίας για τη χώρα που παραδίδουμε στις επόμενες γενιές είναι άγνωστο. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι ο συγγραφέας της κάθε σελίδας του θα είναι ο κάθε ένας από εμάς και οι άνθρωποι τους οποίους εμείς εξουσιοδοτήσαμε να διαχειριστούν τις τύχες των παιδιών σας, της χώρας μας και φυσικά τις δικές μας.

Προσωπικά μισώ την ανούσια κριτική, αν δεν συνοδεύεται και από την αντίστοιχη σωστή εναλλακτική πρόταση. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπάθησα όλα τα άρθρα μου να μην περιορίζονται σε στείρα κριτική αλλά να περιέχουν και μία δημιουργική πρόταση. Αλλά και όλο το πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει προτάσεις για την οικονομική ανάκαμψη και ανάταση της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση σάς προτρέπω να δείτε το βιβλίο μου ως ένα πολύ μικρό βοτσαλάκι που θέλησα να πετάξω στα λιμνάζοντα ύδατα της κοινής λογικής. Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και γράφω μέσα στο βιβλίο δεν είναι τίποτε σοφές προτάσεις ή σοφές ιδέες. Είναι προτάσεις και ιδέες που αποτελούν τη συνισταμένη της κοινής λογικής.

Διαβάζοντάς το βιβλίο, ίσως στο τέλος να αισθανθείτε μία πικρία –αν και δεν του λείπει το χιούμορ- και ένα παράπονο στη σκέψη ότι κάποιοι είτε από άγνοια είτε από ανικανότητα, είτε από θλιβερή ιδεοληψία μας αδικούν και μας κάνουν δύσκολη τη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από εμάς εξαρτάται να επιλέγουμε τους αποδεδειγμένα πλέον ικανούς. Αυτούς που μπορούν να προσθέσουν ένα μικρό λιθαράκι στην οικονομική ανάκαμψη και ανάταση της χώρας μας. Και ποτέ να μην ξεχνάμε ότι: Όταν ψηφίζουμε με γνώμονα το στενό προσωπικό μας συμφέρον, δεν πρέπει μετά να διαμαρτυρόμαστε αν αυτοί που εμείς επιλέξαμε τελικά ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το δικό τους προσωπικό συμφέρον και όχι για το δικό μας αλλά ούτε και για συμφέρον της χώρας. Ας μην αξιώνουμε λοιπόν από εκείνους το ηθικό ανάστημα που δεν έχουμε ούτε εμείς. Ας κάνουμε πρώτα όλοι εμείς, ο καθένας ξεχωριστά, την καλή αρχή. Και όλα θα πάνε καλά!

Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ.


«Δυστυχώς η Χώρα μας γερνάει και χάνει τη νεανικότητά της»…


Σε ένα σημείο του λόγου για το βιβλίο του για την υπογεννητικότητα της Χώρας μας, ο Παύλος Παπαδάτος αναφέρει τα εξής:

Δυστυχώς η χώρα μας καθημερινά μικραίνει. Το 52% των Ελλήνων είναι άνω των 45 ετών και 923.279 ζευγάρια δεν έχουν παιδιά. Δυστυχώς η χώρα που γερνάει και χάνει τη νεανικότητά της, χάνει και τη δημιουργικότητά της αλλά και την οικονομική της ευρωστία. Η ανεργία είναι αυτή που συντελεί όχι μόνο στην υπογεννητικότητα στην χώρα μας αλλά και στην αύξηση των εργένηδων. Τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία της χώρας μας θα τα βρείτε στο βιβλίο μου.

Η οικονομία μας είναι ρηχή, η ανταγωνιστικότητα μας πολύ χαμηλή. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή ενός ισραηλίτη ή ενός ολλανδού είναι αντιστοίχως 10 και 20 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη παραγωγή του Έλληνα! Απίστευτο και όμως αληθινό. Oι επενδύσεις δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποσβέσεις, και το εσωτερικό χρέος της χώρας είναι εξ ίσου εφιαλτικό με το εξωτερικό της χρέος. Εξ άλλου τα πάντα σας είναι γνωστά.

Παρόλα αυτά και παρά την απαισιοδοξία μου που είναι εμφανής στο βιβλίο και την οποία βέβαια πλήρως δικαιολογώ, έχω μία αισιοδοξία που πηγάζει από το γεγονός ότι βλέπω να έρχεται μία πολιτική αλλαγή στον τόπο μας, με μία ηγεσία που γνωρίζει τα προβλήματα της χώρας και το κυριότερο: Αυτή η νέα πολιτική ηγεσία δεν λαϊκίζει!


Εγραψαν για το βιβλίο του Παύλου


Για το βιβλίο του Παύλου έγραψαν:

«…είναι πράγματι άξιο θαυμασμού η ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων και των προβλημάτων της Χώρας μας καθώς και η εντυπωσιακή του αίσθηση της πραγματικότητας. Θεωρώ ότι όποιος διαβάσει το βιβλίο του Παύλου Παπαδάτου έχει να μάθει και να ωφεληθεί πολλαπλώς»

– Παναγιώτης Πικραμμένος τ. Πρόεδρος ΣτΕ, τ. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

«Ο Παύλος Παπαδάτος με το βιβλίο αυτό προσφέρει μια ψύχραιμη και διεισδυτική ματιά στην κατάσταση της πολιτικής και της οικονομίας στην Ελλάδα. Αν μου ζητούσε κάποιος να συνοψίσω με μια φράση το βιβλίο αυτό, θα έλεγα το εξής: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε την επανάσταση της κοινής λογικής…»

– Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής, Αντιπρόεδρος ΝΔ

«Από τους πρωτοπόρους στο χώρο του μάρκετινγκ και των επιχειρήσεων ο Παύλος Παπαδάτος ξέρει καλά την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και, ακόμα περισσότερο, αντιλαμβάνεται το απόθεμα της δυναμικής της».

– Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής ΝΔ, τ. Υπουργός

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Παύλο για τον πραγματικά πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης των άρθρων και των προτάσεων του στο υπέροχο παρόν βιβλίο, το οποίο ανεπιφύλακτα συνιστώ στους πολίτες και στους πολιτικούς!»

– Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς

«…Η εφαρμογή έστω και μερικών από των προτάσεων του Παύλου Παπαδάτου μπορούν να οδηγήσουν σε μία καλύτερη Ελλάδα…»

– Θανάσης Φωκάς, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών – Καθηγητής Cambridge – Naylor Prize Winne