Τραγική η κατάσταση στις δομές της Υγείας

Να δοθούν άμεσα λύσεις, να αποκατασταθεί η στελέχωση του Νοσοκομείου και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας


Τραγικές είναι οι καταστάσεις στο Νοσοκομείο και στις δομές Υγείας της Κεφαλονιάς εδώ και χρόνια και ζητάμε άμεσες λύσεις.

Αυτά τονίζει το Επιμελητήριο σε επιστολή του που έστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με τη παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τη τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το σύστημα Υγείας και οι νοσοκομειακές δομές σε ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς εδώ και χρόνια.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής

Μόλις χθες 11 Απριλίου, ένα παιδί 7 ετών έχασε τη ζωή του επειδή είχε την ατυχία να κατοικεί στη περιοχή της Σκάλας, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη πόλη του Αργοστολίου. Η Σκάλα είναι μια περιοχή 5000 κατοίκων, όπου δεν υπάρχει γιατρός εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Το περιστατικό αυτό συγκλόνισε τη τοπική κοινωνία, ωστόσο θα πρέπει να μας φέρει όλους προ των ευθυνών μας.

Παράλληλα με την ανωτέρω κατάσταση των εγκαταλελειμμένων περιφερειακών ιατρείων, η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας έχει σχεδόν καταρρεύσει. Προ δύο ημερών ο δ/ντής Νεφρολογικής κ. Ευάγγελος Γιαννάτος και η Επιμελήτρια Νεφρολόγος Ά κ. Βασιλική Κοκκίνου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να ακολουθήσουν το δρόμο αυτό, πέντε νοσηλευτές της μονάδας τεχνητού νεφρού. Σε αποκορύφωμα των παραιτήσεων αυτών, σήμερα παραιτήθηκαν ακόμη δύο παθολόγοι του ΓΝΚ Γιώργος Χριστοδουλάκης και Νίκωνας Βασιλάκος.

Ζητάμε να δοθούν ΑΜΕΣΑ λύσεις. Να αποκατασταθεί η υποστελέχωση του ΓΝΚ και των περιφερειακών ιατρείων- κέντρων υγείας, με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης να στελεχωθεί και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (δωρεά Βεργωτή) που δεν λειτούργησε ποτέ. Η αποκατάσταση των προβλημάτων καθίσταται επιτακτική δεδομένης και της έναρξης της τουριστικής περιόδου που πολλαπλασιάζει τα περιστατικά προς αντιμετώπιση.

Παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες που θα αποκαταστήσουν τα ανωτέρω προβλήματα άμεσα, καθώς και σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα αποτρέψει περιστατικά απώλειας ανθρώπινων ζωών στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής

Ο Γ. Γραμματέας

Χρήστος Καμπανός


ΕΚΚΙ: Στόχος είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας


Από το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκδόθηκε η ακόλουθη επιστολή:

Κυβέρνηση –ΣΤ’ ΥΠΕ – Διοίκηση Νοσοκομείου εκτός από τη ΜΕΘ δε βρίσκουν απαραίτητη ούτε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Θα ησυχάσουν μόνο όταν διαλύσουν πλήρως τις δομές υγείας. Στόχος είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας και ειδικά για τα νησιά μας όπου το κεφάλαιο καραδοκεί  στο όνομα του ιατρικού τουρισμού να στήσει μπίζνες στην πλάτη του λαού.

Το ΕΚΚΙ καταγγέλλει τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΓΝΝ Αργοστολίου μετά και από την παραίτηση γιατρών και νοσηλευτών της μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Αυτό είναι λοιπόν το όραμα της «αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία του λαού.

Ο πρόεδρος του ΕΚΚΙ Γ. Γαβρίλης

Το ΕΚΚΙ σε συνέχεια των δράσεων και πρωτοβουλιών του για τα ζητήματα της υγείας και σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καλεί όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΕΚΚΙ την Παρασκευή 11 π.μ. 19 Απρίλη στο νοσοκομείο Αργοστολίου όπου θα γίνει παρέμβαση και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Γ. ΓΑΒΡΙΛΗΣ

Ο γ. γραμματέας

Γ. ΒΑΛΕΝΤΗΣ


Στη Βουλή το …κώμα του Νοσοκομείου από τους Μπαριώτη και Λοβέρδο


Η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η υγεία στο νομό μας, δέχθηκε ένα ακόμα δυνατό σοκ με τις παραιτήσεις στη Μ.Τ.Ν. του Γ.Ν Κεφαλλονιάς αλλά και των δύο παθολόγων. Η ψευτοαριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η ανακοίνωση του τοπικού ΚΙΝΑΛ, η βουλευτής του νησιού αλλά και η περιφέρεια κλείνει τα μάτια στα ουσιαστικά προβλήματα, όπως είναι αυτά της Δημόσιας Υγείας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να χρυσώσουν το χάπι στους πολίτες με επιδοματικές τακτικές ελεημοσύνης, αρπα κόλα νομοθετήματα για το σπάσιμο των δήμων με μόνο σκοπό να παραμείνουν στην εξουσία. Η ώρα της κρίσης όμως έρχεται. Ο Ελληνικός και ο Κεφαλλονίτικος λαός θα τους γυρίσει την πλάτη και θα τους στείλει από κει που ήρθαν, δλδ στο 4%.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κ.κ. Λοβέρδος και Μπαργιώτας ήδη έχουν κάνει ερώτηση στη βουλή για το θέμα και αναμένουμε την απάντηση του υπουργού. Ελπίζουμε έστω και καθυστερημένα το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να στελεχωθούν σωστά όλες οι μονάδες υγείας του νησιού μας προτού θρηνήσουμε θύματα.

Ν.Ε Κεφαλλονιάς και Ιθάκης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Αθήνα, 12/04/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Στον «αέρα» η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

Κ. Μπαριώτης

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στις 11/04 στο διοικητή του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς οι δύο γιατροί και οι πέντε νοσηλευτές της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Πρόκειται για τη μοναδική μονάδα που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στον «αέρα» οι 30 τακτικά αιμοκαθαιρούμενοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δεδομένου ότι οι πλησιέστερες μονάδες λειτουργούν στην Πάτρα, την Πρέβεζα και την Αθήνα.

Ανδρέας Λοβέρδος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο διευθυντής της Μονάδας, κ. Ευάγγελος Γιαννάτος, δήλωσε «Οι παραιτήσεις μας αποτελούν ύστατο μέτρο απελπισίας και απόγνωσης ώστε να εισακουστεί το πρόβλημά μας» και περιέγραψε τα σοβαρά κενά που υπάρχουν κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Ο νόμος επιβάλλει η αναλογία ασθενών – νοσηλευτών να είναι τρεις προς έναν. Στη δική μας περίπτωση αναλογούν πέντε ή ακόμα και έξι ασθενείς για έναν νοσηλευτή».

Μετά τις παραιτήσεις, ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους γεγονός που δυσκολεύει την παροχή των υπηρεσιών τους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν «Ως γνωστό, εδώ και πολύ καιρό η εύρυθμη λειτουργία της Μ.Τ.Ν. του Νοσοκομείου μας λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς, παρόλες τις συνεχείς διαμαρτυρίες τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών και των νοσηλευτριών , ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βιβλάκης έμεινε απαθής! Και σήμερα το πρωί ο δ/ντής κ. Ευάγγελος Γιαννάτος και η Νεφρολόγος Α κ. Βασιλική Κοκκίνου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους! Έτσι, από αύριο η λειτουργία της μονάδας είναι στον «αέρα» και η ζωή των νεφροπαθών τίθεται σε κίνδυνο» και ζητούν την άμεση πρόσληψη νοσηλευτριών και την παραίτηση του Διοικητή.

Επειδή κινδυνεύει η ζωή 30 αιμοκαθαιρούμενων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη,

Επειδή ενόψει της τουριστικής περιόδου θα αυξηθούν τα αιτήματα εξυπηρέτησης από τη Μονάδα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προβείτε και πότε στην πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού νοσηλευτών/τριών, ώστε να επαναλειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

Ανδρέας Λοβέρδος– Β’ Αθηνών


«Ο,τι «πληγώνει» το Νοσοκομείο, μας «πληγώνει» όλους»


«Ο,τι «πληγώνει» το Νοσοκομείο, μας «πληγώνει» όλους» δήλωσε ο τ. δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας Ευάγγελος Ευαγγελάτος για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Ως πρώην διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής των διοικητών του ΓΝΝ Κεφαλονιάς, επί σειρά ετών, παρακολουθώ την κρίση που βιώνει σήμερα το Νοσοκομείο, τα προβλήματα και τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί.

Θέλω να δηλώσω ότι είμαι αλληλέγγυος και συμπαρίσταμαι στα δίκαια αιτήματα του διευθυντή και του λοιπού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της μονάδας Τεχνητού Νεφρού και ενώνω την φωνή μου για την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Θεωρώ ότι οτιδήποτε «πληγώνει» το Νοσοκομείο μας, μας «πληγώνει» όλους. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η κατάρρευσή του. Γι’ αυτό κάνω έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση και παρακαλώ τους αγαπητούς συναδέλφους να σκεφτούν την ανάκληση των παραιτήσεών τους, έτσι που να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς για τις οποίες υπηρεσίες η κοινωνία τους σέβεται και τους ευγνωμονεί.

Από την μεριά μου, δεσμεύομαι ότι αν εκλεγώ στον Δήμο, θα αναζητήσω την συνεργασία του δήμου με το Νοσοκομείο και θα προωθήσω υπογραφή σχετικής συμφωνίας για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων και την ανάπτυξη ενός μετώπου με στόχο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες του τόπου μας.