ΠΡΩΤΟ τον υποψήφιο δήμαρχο Αργοστολίου Μάκη Φόρτε με 30,9%, βγάζει το γκάλοπ που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα Kefaloniapress, ως τον πιο άξιο και ικανό να λειτουργήσει το νέο Δήμο Αργοστολίου.

Δεύτερος, έρχεται ο νυν δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης με 24,4%, τρίτος ο Θεόφιλος Μιχαλάτος με 21,9% και τέταρτος ο Αλέξανδρος Παντελειός με 14,5%.

Ειδικότερα:

Το γκάλοπ του www.kefaloniapress.gr διήρκεσε 5 ημέρες (17-21 Απριλίου), συμμετείχαν συνολικά 3.048 άτομα με μοναδικά emails (*) και σύστημα απόλυτης εγκυρότητας για διπλοψηφίες.

(*) H συμμετοχή γινόταν αποδεκτή μόνο εάν δηλωνόταν εγκυρο email ενώ υπήρχε αυτόματη δήλωση ότι δεν αποθηκεύονται τα email των συμμετεχόντων στο σύστημα.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν οκτώ. Αναλυτικά:

1ο ερώτημα: Τρεις υποψήφιοι Δήμαρχοι για το νέο Δήμο Αργοστολίου έχουν χρηματίσει στο παρελθόν Δήμαρχοι: Ο Γεράσιμος Φόρτες για 12 χρόνια στον Δήμο Αργοστολίου (1995-2006). Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος για 4 χρόνια στον Δήμο Λειβαθούς (2007-2010) και ο Αλέξανδρος Παρίσης για 9 χρόνια στον Δήμο Κεφαλλονιάς (2011-2019). Ποιός νομίζεται ότι ήταν αυτός που άφησε έργο;

Απάντηση:

Το 46,3% απάντησε ο Φόρτες.

Το 37,7% ο Παρίσης και

Μόνο το 16% ο Μιχαλάτος

2ο ερώτημα: Πολλοί πιστεύουν ότι ο Θεόφιλος Μιχαλάτος είναι «η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος» με τους Παρίση/Λυκούδη. Εσείς τι πιστεύετε;

Απάντηση:

Ναι απάντησε το 47,5%

Όχι το 32,4% και

Δεν ξέρω/δεν απαντώ το 20,1%

Μ. Φόρτες

3ο ερώτημα: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ποιο άξιος και ικανός για να λειτουργήσει το νέο Δήμο Αργοστολίου:

Απάντηση

Φόρτες Γεράσιμος 30,9%

Παρίσης Αλέκος 24,4%

Μιχαλάτος Θεόφιλος 21,9%

Παντελειός Αλέκος 14,5%

Οι άλλοι 8,3%

4ο ερώτημα: Πως κρίνετε την αθρόα στήριξη του Θεόφιλου Μιχαλάτου από παλιούς συνεργάτες του πρ. Δήμαρχου Γεράσιμου Φόρτε και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (σήμερα ΚΙΝΑΛ) δίχως μάλιστα επίσημη ανακοίνωση:

Απάντηση

Aλ. Παρίσης

Αρνητικά 43,9%

Αδιάφορα 32,4%

Θετικά 20,1%

Δεν ξέρω/δεν απαντώ 3,6%

 5ο ερώτημα: Πως κρίνεται το έργο της Δημοτικής Αρχής Αλέξανδρου Παρίση συνολικά, σε όλο το Δήμο Αργοστολίου και σε όλους τους τομείς:

Απάντηση

Θ. Mιχαλάτος

Αρνητικά 52,5%

Θετικά 31,8%

Αδιάφορα 13,7%

Δεν ξέρω/δεν απαντώ 2%

6ο ερώτημα: Ποιόν θα ψηφίσετε για Δήμαρχο του νέου Δήμου Αργοστολίου στις 26 Μαΐου;

Απάντηση

Φόρτες Γεράσιμος 26,6%

Παρίσης Αλέξανδρος 24,6%

Μιχαλάτος Θεόφιλος 24,6%

Παντελειός Αλέκος 14,8%

Άλλοι 9,4%

7ο ερώτημα: Σε περίπτωση που τη δεύτερη Κυριακή 2 Ιουνίου είναι υποψήφιοι οι παρακάτω ποιόν θα ψηφίζατε;

α) Γεράσιμο Φόρτε ή Θεόφιλο Μιχαλάτο

Γεράσιμο Φόρτε 43,4%

Θεόφιλο Μιχαλάτο 31,8%

Λευκό – Άκυρο – Αποχή 24,8%

β) Γεράσιμο Φόρτε ή Αλέξανδρο Παρίση

Γεράσιμο Φόρτε 51,2%

Αλέξανδρο Παρίση 29,5 %

Λευκό – Άκυρο – Αποχή 19,3%

γ) Θεόφιλο Μιχαλάτο ή Αλέξανδρο Παρίση

Θεόφιλο Μιχαλάτο 37,9%

Αλέξανδρο Παρίση 32,4 %

Λευκό – Άκυρο – Αποχή 29,7%

8η ερώτηση: Ανεξάρτητα ποιόν θα ψηφίσετε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ποιος νομίζεται ότι θα είναι ο τελικός νικητής και Δήμαρχος στο νέο Δήμο Αργοστολίου:

Απάντηση

Μιχαλάτος Θεόφιλος 35,9%

Παρίσης Αλέξανδρος 30,5%

Φόρτες Γεράσιμος 21,5%

Παντελειός Αλέκος 7%

Άλλοι 5,1%

Από τα παραπάνω προκύπτει ως ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι:

1) Ο Φόρτες θεωρείται ξεκάθαρα και με διαφορά ο ικανότερος μεταξύ των υποψηφίων τόσο για το έργο που έχουν παράγει κατά την δημαρχιακή τους θητεία οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι όσο και να λειτουργήσει το νέο Δήμο Αργοστολίου.

Υπερέχει κατά 8,6 μονάδες του Παρίση και …30,3 του Μιχαλάτου στο πρώτο και κατά 6,5 μονάδες του Παρίση και …9 του Μιχαλάτου στο δεύτερο!

2) Σίγουρα εκπλήσσει το συντριπτικό αποτέλεσμα στο ερώτημα αν ο Θεόφιλος Μιχαλάτος είναι «η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος» με τους Παρίση/Λυκούδη.

5 ολόκληρες μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ αυτών που απαντούν θετικά από αυτούς που απαντούν αρνητικά!

3) Επίσης εκπλήσσει το εύρημα του γκάλοπ στο ερώτημα πως θεωρείται η στήριξη του Μιχαλάτου από πρώην συνεργάτες του Φόρτε και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Υπερδιπλάσιο το ποσοστό αυτών που κρίνει αρνητικά αυτή τη συνεργασία από αυτούς που την κρίνουν θετικά με διαφορά …23,81 μονάδων που δεν αφήνουν αμφιβολία για τη λαϊκή ανταπόκριση στο φετινό μεταγραφικό κύμα από το (πάλαι ποτέ κραταιό) ΠΑΣΟΚ όταν πριν πέντε χρόνια είχε …δεξιό πρόσημο με τις (αποτυχημένες όπως αποδείχθηκε μεταγραφές) από τη ΝΔ επιβεβαιώνοντας τη ρήση …«την αποστασία πολλοί αγάπησαν τους αποστάτες ουδείς»!

4) Στο ερώτημα για την εκτίμηση του περιβόητου έργου Παρίση απλά επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι …ομολογούν ακόμη και ο δήμαρχος όταν αναφέρεται στο (όποιο…) έργο στο κέντρο του Αργοστολίου και πουθενά αλλού !

Οι 20,7 μονάδες διαφορά με την πλειοψηφία των πολιτών να απαντά αρνητικά (52,5%) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την αρνητική κοινή γνώμη των δημοτικό έργο.

5) Στα ερωτήματα για το νικητή, η επικράτηση του Φόρτε είναι καθαρή, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την δεύτερη Κυριακή που επικρατεί έναντι και των δύο αντιπάλων του, ιδιαίτερα του Παρίση, ενώ στην περίπτωση Μιχαλάτου – Παρίση σαφώς επικρατεί ο Μιχλάτος.

Ο Φόρτες επικρατεί την πρώτη Κυριακή μεταξύ των ισοβαθμούντων Παρίση – Μιχαλάτου κατά 2 μονάδες.

Δίχως ίχνος αμφισβήτησης του τελικού νικητή και δημάρχου οδηγεί η διαφορά μεταξύ Φόρτε – Μιχαλάτου την δεύτερη Κυριακή όταν βρίσκεται στην ευδιάκριτο εύρος των 11,6 μονάδων (15,5 μονάδες με αναγωγή) και μεταξύ Φόρτε – Παρίση εκτοξεύεται ….στις 21,7 μονάδες (29 μονάδες με αναγωγή)!

Η διαφορά μεταξύ Μιχαλάτου – Παρίση διατηρείται στα χαμηλά επίπεδα των 5,5 μόλις μονάδων.

Η πρωτιά Μιχαλάτου (με δεύτερο τον Παρίση) στη λεγόμενη παράσταση νίκης (*) αποδίδεται στην προπαγάνδα του αδιαφιλονίκητου φαβορί. Εύρημα όμως που δεν επιβεβαιώνεται με κανένα από τα υπόλοιπα.

(*) Η παράσταση νίκης είναι όρος που χρησιμοποιείται από τις ελληνικές εταιρείες δημοσκοπήσεων όταν αναφέρονται στις απαντήσεις των ερωτώμενων στο “ποιος νομίζετε ότι θα νικήσει;” Ουσιαστικά περιγράφει το τι νομίζουν οι ερωτώμενοι για τις προθέσεις των άλλων, σε αντιδιαστολή με τις δικές τους προθέσεις και προτιμήσεις, που αντικατοπτρίζονται στις απαντήσεις στο ερώτημα “τι θα ψηφίσετε;”

Τελικό συμπέρασμα:

Ενα μήνα πριν τις κάλπες τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν!

Η δυναμική εμφανίζεται στον Μάκη Φόρτε λόγω της καθαρής πρωτιάς στα ποιοτικά λεγόμενα χαρακτηριστικά, και της σαφούς επικράτησής του την δεύτερη Κυριακή έναντι και των δύο συνυποψηφίων του με διαφορά και από τους δύο που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών.

(Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress)