Oπως προαναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι δεν υπάρχει πια το μοντέλο του Δημάρχου που έχουμε γνωρίσει …που στην κυριολεξία έκανε ό,τι ήθελε …τώρα χρειάζονται συνεργασίες για να βγαίνουν τα «κουκιά» στο δημοτικό συμβούλιο …και το ερώτημα που τίθεται για κάθε Δήμαρχο που θα εκλεγεί τελικά, είναι ποιος θα είναι ο συνεταίρος του…

Ας ξεκινήσουμε σήμερα από το Δήμο Αργοστολίου …όπου με την προυπόθεση ότι κανείς δεν θα πάρει 50% συν ένα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

❶ Αν προηγηθεί στον α! γύρο ο Παρίσης και τελικά επικρατήσει, τι θα συμβεί;

Ο 78 ετών  Δήμαρχος δηλώνει ότι  θέλει μια νέα θητεία (μέχρι τα 83 του) γιατί επιθυμεί …να προσφέρει! Φυσικά μεγαλύτερη προσφορά για τον ίδιο θα ήταν να πάει σπίτι του να ξεκουραστεί …και να αφήσει και την Κεφαλονιά ήσυχη, που αρκετά την ταλαιπώρησε (ευτυχώς τα 2/3 της Κεφαλονιάς που μάλιστα είναι αυτά ακριβώς που τα παραμέλησε εντελώς, εκ των πραγμάτων θα ησυχάσουν από αυτόν)…

Ας υποθέσουμε όμως ότι τα καταφέρνει …με ποιόν θα συνεργαστεί; ποιός θα είναι ο μπαλαντέρ που θα «κολλήσει» μαζί του; η απάντηση είναι απλή, ο Μιχαλάτος. Όχι μόνον γιατί συνδέεται με φιλία από παλιά με τον Αλέξανδρο, αλλά έχουν και άλλα που τους ενώνουν π.χ. η αποσιώπηση προβλημάτων στη Λειβαθώ την εποχή της δημαρχίας Μιχαλάτου. Τελευταίο και σημαντικό …ταιριάζουν τα χνώτα τους. Οι δήθεν πολιτικές κόντρες είναι μούφα. Φυσικά ο Μιχαλάτος θα απαιτήσει αντιδημαρχία, την απομάκρυνση του Λυκούδη …και μερικούς συμβούλους του σε πόστα, δηλ. στην ουσία θα είναι αυτός που θα κάνει κουμάντο.

❷ Ας έρθουμε στο δεύτερο σενάριο που λέει ότι τελικά επικρατεί ο Μιχαλάτος. Σε αυτή την περίπτωση το ρόλο του «συνεταίρου», για τους ίδιους με τα παραπάνω προαναφερθέντα λόγους, θα παίξει ο Παρίσης, ή αν ο τελευταίος αποχωρήσει, ο αντικαταστάτης του βλ. Λυκούδης. Εδώ, και αυτό είναι το περίεργο με το νέο νόμο, μερικοί από τους σημερινούς συμβούλους του Παρίση, αν εκλεγούν, ίσως μπορέσουν να βρουν ρόλο και να …τρυπώσουν στο καινούργιο σχήμα!

❸ Στο τρίτο σενάριο, αν επικρατήσει ο Φόρτες, συνεργάτης του μάλλον θα είναι ο Μιχαλάτος. Με τον Παρίση δεν συμπεθεριάζουν… Ο Φόρτες είναι έμπειρος, θα μπορούσε να στρώσει το Δήμο, αλλά θα ρωτάει τον Μιχαλάτο για την κάθε του ενέργεια …ακόμη παλιοί συνεργάτες του Φόρτε βρίσκονται τώρα στο πλευρό του Μιχαλάτου …πάντως επειδή και οι δύο είναι αυτοδιοικητικοί με παρεμφερή πολιτική προέλευση, πιστεύεται ότι θα μπορέσουν να τα βρουν.

Ακόμη επισημαίνεται ότι οι δημοτικές εκλογές είναι στην ουσία πρώτου γύρου …εκεί θα κριθούν σχεδόν όλα …δεν αποκλείεται εδώ κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να ανεξαρτητοποιηθούν μετά την πρώτη Κυριακή!

Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, ο νέος Δήμαρχος και …η παρέα του θα έχουν μια σειρά από δύσκολα προβλήματα να αντιμετωπίσουν …ας αναφέρουμε τέσσερα από αυτά:

❶ Ο Δήμος χρωστάει σε ό,τι κινείται και αναπνέει όχι στην μόνον στην περιοχή Αργοστολίου, αλλά σε όλη την Κεφαλονιά. Πρώτιστο καθήκον τους λοιπόν θα είναι να εξοφλήσουν όλα αυτά τα χρέη. Και γενικά να «συμμαζέψουν» τα οικονομικά, να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες που θα βρουν κλπ

❷ Τα «έργα», οι διαφημισμένοι πεζόδρομοι που έγιναν στο Αργοστόλι είναι παράνομοι. Δεν έχουν καμία έγκριση από την Αποκεντρωμένη. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ. Πρέπει άμεσα οι δρόμοι αυτοί να επανέλθουν σε μορφή δρόμων –έστω ήπιας- κυκλοφορίας. Ευθύνες γι αυτό υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν όχι μόνο στην προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και στις υπηρεσίες του Δήμου. Οι φωτογραφίες και οι φωταψίες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα αυτή, αλλά και την έλλειψη χώρων στάθμευσης, τη δύσκολη προσπέλαση με αυτοκίνητο στο Αργοστόλι κλπ.

❸ To «μέγαρο» θα πρέπει να επανέλθει στην χρήση που προβλεπόταν, πινακοθήκη ή κτίριο πολιτισμού. Δεν χρειάζονται τέτοια …μεγαλεία… Ο Δήμος Αργοστολίου (πλέον) θα πρέπει να στεγαστεί στα παλιά του γραφεία. Και ίσως αναζητηθούν ευθύνες για την τότε μετακόμιση, πώς και τι, με ποιες εγκρίσεις και με ποιά λεφτά έγινε κλπ κλπ.

❹ Μεγάλα έργα υποδομών δεν έγιναν στα 4,5 χρόνια που πέρασα …όσα ελάχιστα προέκυψαν, είναι αλήθεια ότι προέρχονται από λεφτά της περιφέρειας… Άρα η νέα διοίκηση του Δήμου Αργοστολίου έχει μπροστά της να προγραμματίσει τα απαιτούμενα μεγάλα έργα, να βρει λεφτά για να τα τρέξει κλπ. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.

Δεν θα επεκταθούμε όμως σε αυτό το τελευταίο τουλάχιστον για σήμερα.

Αλ. Παρίσης
Θ. Mιχαλάτος
Μ. Φόρτες