Oι Ράμπο ζητάνε την πειθαρχική δίωξη του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αλ. Μοσχονά και 3 υπαλλήλων

  • Εστειλαν «πόρισμα-φωτιά» στην Αποκεντρωμένη και στον Εισαγγελέα

Την πειθαρχική δίωξη του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αλέξανδρου Μοσχονά καθώς και τριών υπαλλήλων του Λ.Τ. ζητούν οι Ράμπο (ελεγκτές-επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης) από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκο Παπαθεοδώρου για σειρά παρανομιών, ενώ το πόρισμα εστάλη και στον Εισαγγελέα.

Οπως αναφέρει η αθηναϊκή εφημερίδα «Documento» που αποκαλύπτει το «νέο πόρισμα-φωτιά» για τους «άριστους γαλάζιους συνεργάτες του δημάρχου Αλ. Παρίση», οι Ράμπο διαβίβασαν ήδη την πολυσέλιδη έκθεση ελέγχου στον Ν. Παπαθεοδώρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η εφημερίδα, ένας εκ των υπαλλήλων του Λ.Τ. που ζητείται η πειθαρχική του δίωξη, με βάση το υπ’ άρ. 9/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, πράξη που φέρεται να έκανε όταν υπηρετούσε ως υπάλληλος στον πρώην Δήμο Πυλάρου.

Η έκθεση των επιθεωρητών διενεργήθηκε για το χρονικό διάστημα από 01/01/2013 έως 22/06/2018 και η έρευνα τους αποκαλύπτει ότι το χρονικό αυτό διάστημα των έξι ετών το Λιμενικό Ταμείο σύναψε συμβάσεις εκ των οποίων οι 241 (το 94,5%) πραγματοποιήθηκαν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.  Μόλις δέκα είχαν γίνει με πρόχειρο διαγωνισμό, τρεις με ανοικτό διαγωνισμό και μόλις μία με διαπραγμάτευση.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών, σε αυτές τις συμβάσεις δεν περιγράφεται το αντικείμενο των ανατιθεμένων υπηρεσιών, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά γίνεται γενική αόριστη και ασαφής αναφορά  στις εκάστοτε υπηρεσίες με συνέπεια να μην είναι εφικτός ο έλεγχος. Διαπιστώθηκε επίσης ότι συντάσσονται βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης εργασιών στα διάφορα έργα κατά τον χρόνο έκδοσης του τιμολογίου του εργολάβου και όχι κατά την ολοκλήρωση του έργου.

Ένα άλλο εύρημα των Επιθεωρητών είναι ότι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) έχουν καταχωρηθεί από το Λιμενικό Ταμείο κατ’ επανάληψη οι ίδιες συμβάσεις με διαφορετικό αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης μητρώου (ΑΔΑΜ), με συνέπεια να μην καταγράφονται ορθά οι αναθέσεις του φορέα κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης περιόδου.

Στην έκθεση των Επιθεωρητών αναφέρεται επίσης ότι διαπιστώθηκε το 2018 συγκέντρωση νομικών υπηρεσιών σε ένα άτομο το οποίο έλαβε το ποσό των 9.132 ευρώ  ενώ κατέχει την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου στον δήμο Κεφαλονιάς.

Ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» υπό τον τίτλο «Στη σέντρα και άλλοι «άριστοι γαλάζιοι» στην Κεφαλονιά-Σειρά παρανομιών από συνεργάτες του δημάρχου Αλ. Παρίση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο», έχει ως ακολούθως:

Σειρά παρανομιών από συνεργάτες του δημάρχου Αλ. Παρίση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Εάν το δις εξαμαρτείν ουκ αυτοδιοικητικού σοφού, το τρις;

Η πολυσέλιδη 13/Α/2019 έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που διαβιβάστηκε εκτός των άλλων και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους, αποκαλύπτει με λεπτομέρειες το πλήθος των προκλητικών παρανομιών που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς – Ιθάκης επί ημερών δημαρχίας του Αλέξανδρου Παρίση, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον τοποθετημένο από την παράταξη του νυν δημάρχου πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αλέξανδρο Μοσχονά, τοπικό στέλεχος της ΝΔ, αλλά και σε υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κάποιοι εκ των οποίων είχαν τοποθετηθεί σε αυτήν παρά το «αμαρτωλό» παρελθόν τους.

Το νέο πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΕΔΔ αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της γενικότερης εικόνας παραβατικής συμπεριφοράς αιρετών αυτοδιοικητικών παραγόντων και υπαλλήλων, όπως καταγράφεται και σε άλλα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου τα οποία πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα Documento.

Οπως η 235/2017 έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ που διαβιβάστηκε για το ποινικό σκέλος των ευθυνών των αυτοδιοικητικών παραγόντων της Κεφαλονιάς στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλονιάς η οποία επέρριπτε ευθύνες μεταξύ άλλων στον ίδιο τον Αλ. Παρίση. Αλλά και η υπ’ αριθμ. 153/Π/2018 έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς και του ΣΕΕΔΔ που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018 και καταλόγιζε σοβαρότατες ευθύνες στους στενούς συνεργάτες του «γαλάζιου» δημάρχου. Τις δύο προηγούμενες εκθέσεις ελέγχου είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ το Documento.

Το πάρτι των απευθείας αναθέσεων

Στο νέο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ περιγράφεται το προκλητικό και παράνομο πάρτι των απευθείας αναθέσεων οι οποίες είχαν γίνει ουσιαστικά ο κανόνας στις σχέσεις του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς – Ιθάκης με τους πάσης φύσεως εργολάβους.

Ο σχετικός έλεγχος, που ξεκίνησε έπειτα από έγγραφη καταγγελία που στάλθηκε στο ΣΕΕΔΔ στις 9 Ιουλίου 2017, περιλαμβάνει τον συνολικό έλεγχο των συμβάσεων έργων, προμηθειών κ.λπ. από 1/1/2013 έως 22/6/2018.

Η έρευνα των ελεγκτών αποκάλυψε ότι μέσα στο διάστημα των έξι ετών από τις συνολικά 255 συμβάσεις που είχε συνάψει το Λιμενικό Ταμείο με εργολάβους και προμηθευτές οι 241 (ποσοστό 94,5%) είχαν πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Μόλις δέκα είχαν γίνει με πρόχειρο διαγωνισμό, τρεις με ανοιχτό διαγωνισμό και μόλις μία με διαπραγμάτευση.

Τσιφλίκι το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Οπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ, στις υπογραφείσες συμβάσεις μεταξύ Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς – Ιθάκης και εργολάβων δεν περιγράφεται το αντικείμενο των ανατιθέμενων υπηρεσιών, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά γίνεται γενική, αόριστη και ασαφής αναφορά στις εκάστοτε υπηρεσίες, με συνέπεια να μην είναι εφικτός ο έλεγχος. Διαπιστώθηκε επίσης ότι συντάσσονταν βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης εργασιών στα διάφορα έργα κατά τον χρόνο έκδοσης του τιμολογίου του αναδόχου και όχι κατά την ολοκλήρωση των υπηρεσιών.

Οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ εξετάζοντας τις περιπτώσεις των απευθείας αναθέσεων διαπίστωσαν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το παραδοτέο και παραληφθέν αντικείμενο δεν αντιστοιχούσε στο συνολικό αντικείμενο όπως περιγραφόταν στη σύμβαση.
  • Η ανάθεση εργασιών διενεργήθηκε χωρίς την έγκριση πραγματοποίησης σχετικής δαπάνης από τον αρμόδιο φορέα.
  • Μη σύννομος διαχωρισμός εργασιών που αποτελούσαν ενιαία εργασία.
  • Μη σύννομες και μη κανονικές πληρωμές δαπανών.
  • Κατάτμηση ενιαίου αντικειμένου παροχής εργασιών για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συμβάσεις με τον ίδιο ανάδοχο στην ίδια ημερομηνία!
  • Μη αιτιολογημένη αύξηση οικονομικού αντικειμένου σύμβασης.

Δημοτικός σύμβουλος – δικηγόρος με το αζημίωτο

Το πλέον προκλητικό είναι ότι από τον σχετικό έλεγχο παρατηρήθηκε το 2018 συγκέντρωση νομικών υποθέσεων σε ένα άτομο ο οποίος έλαβε οκτώ από τις συνολικά δέκα υποθέσεις. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έλαβε το ποσό των 9.312 ευρώ ενώ κατέχει την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Κεφαλονιάς!

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημόσιων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) έχουν καταχωρηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς – Ιθάκης κατ’ επανάληψη οι ίδιες συμβάσεις με διαφορετικό αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης μητρώου (ΑΔΑΜ), με συνέπεια να μην καταγράφονται ορθά οι αναθέσεις του φορέα κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης περιόδου.

Κανόνας, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, οι απευθείας αναθέσεις στους πάσης φύσεως εργολάβους

Σε ποιους αποδίδονται ευθύνες

Οι επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ διαβιβάζουν την πολυσέλιδη έκθεση ελέγχου και στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου ζητώντας του να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις κατά του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς – Ιθάκης Αλ. Μοσχονά.

Ζητείται επίσης η πειθαρχική δίωξη τριών υπαλλήλων του Λιμενικού Ταμείου, ένας εκ των οποίων με βάση το υπ’ αριθμ. 9/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, πράξη που φέρεται να έκανε όταν υπηρετούσε ως υπάλληλος στον πρώην Δήμο Πυλάρου.


H απάντηση του Αλ. Μοσχονά στην εφημερίδα «Documento»


ΠΡΟΣ DOCUMENTO: Aδιάφορο μου είναι το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΥΡΙΖΑ-Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί στους πρώην Προέδρους του Λιμενικού Ταμείου Ελπίδα Κατσαϊτη και Γιώργο Τζωρτζάτο.

Όπως είναι γνωστό σε όλους στην Κεφαλονιά κατά την διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε οργανωμένη επίθεση από παρακρατικούς μηχανισμούς ενάντια στην δημοτική αρχή Παρίση . Το σύστημα απλό: Στέλνονταν ανώνυμες ή ψευδώνυμες καταγγελίες από «γνωστούς – αγνώστους» πρώην παράγοντες του νησιού, πικραμένους που ο κόσμος τους έθεσε στο περιθώριο κι έχασαν τα προνόμιά τους, το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» έστελνε «πρόθυμους» ελεγκτές στην γνωστή λογική «Ρασπούτιν» -«μπλέξε τους με το ζόρι κι ας αθωωθούν στην πορεία»- και εν συνεχεία «παρακρατικές φυλλάδες» αναλάμβαναν την διαπόμπευση των πολιτικών προσώπων του νησιού που είχαν στοχοποιηθεί.

Επί της ουσίας:

❶ Έχει εκδοθεί ένα πόρισμα από Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο αμφισβητεί την τυπική διαδικασία και μόνο ως προς την λήψη αποφάσεων για ορισμένες απ’ ευθείας αναθέσεις. Οι νομικές ερμηνείες που έχουν υϊοθετήσει οι συγκεκριμένοι ελεγκτές είναι αβάσιμες και αστήρικτες, σύμφωνα με τις κρατούσες νομικές αντιλήψεις, κι αυτό θα αποδειχθεί μόλις κληθώ να εκθέσω τις απόψεις μου στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Ευτυχώς στην Ελλάδα, που παραμένει χώρα της Ευρώπης, τα νομικά θέματα τα επιλύει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κι όχι οι «εντεταλμένοι» κυβερνήσεων τύπου Βενεζουέλας ή τα δημοσιογραφικά όργανά τους.

Α. Μοσχονάς

❷ Οι απ’ ευθείας αναθέσεις γενικά είναι φυσικά απόλυτα νόμιμες κι αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι συγκεκριμένοι ελεγκτές. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι είναι κλασσικό διοικητικό «εργαλείο» στην Δημόσια Διοίκηση για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά της και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε τις χρησιμοποιούσαν κατά κόρον και όλοι οι πρώην Πρόεδροι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης όπως π.χ. η Ελπίδα Κατσαϊτη και ο Γιώργος Τζωρτζάτος με την διαφορά ότι την διαφορά ότι εγώ προσωπικά ουδέποτε ανέθεσα οτιδήποτε σε ανηψιό μου ούτε μου ακυρώθηκε απόφαση επειδή αφορούσε τον γιό μου. Μπορούν να πουν το ίδιο οι προηγούμενοι Πρόεδροι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης;

❸ Δεν μου έχει ασκηθεί ουδεμία ποινική δίωξη βάσει του συγκεκριμένου πορίσματος ενώ αντιθέτως βάσει προηγούμενου πορίσματος έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των πρώην Προέδρων Ελπίδας Κατσαϊτη και Γιώργου Τζωρτζάτου για κακουργημματικού χαρακτήρα πράξεις («κακουργημματική απιστία»). Επομένως αν το «DOCUMENTO» ψάχνει για σκάνδαλα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς και Ιθάκης ας ψάξει στο παρελθόν κι όχι στο παρόν.

❹ Επειδή το θράσος στην Κεφαλονιά περισσεύει και εμφανίσθηκαν ως «τιμητές» και «αυτόκλητοι Εισαγγελείς» κάτι τύποι σαν τον πρώην Δήμαρχο Ελειού- Πρόννων Κώστα Ζαπάντη μήπως μπορεί να μας πει αυτός ο «υπεράνω» κύριος πόσες εκατοντάδες απ’ ευθείας αναθέσεις είχαν γίνει επί των ημερών του ή επί των ημερών του Μιχαλάτου ή του Φόρτε ή του Τσιλιμιδού ή του Διονύση του Γασπαρινάτου ή οποιουδήποτε άλλου είχε ανάλογες ιδιότητες αφού είναι πραγματικά κωμικό να εμφανίζεται σήμερα πως τάχα είναι κάτι το μεμπτόν οι απ’ ευθείας αναθέσεις και μάλιστα από πρόσωπα που κατά την θητεία τους είχαν λάβει χώρα χιλιάδες κατά κυριολεξία.

Είμαι εδώ έτοιμος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αφού το νησί μας είναι μικρό και οι δημότες μας δεν περιμένουν το κάθε «Νοδάρο» να τους γνωρίσει την πορεία και την προσωπικότητα των συντοπιτών τους.

Αλέξανδρος Μοσχονάς

Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης


Η απάντηση του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου στον Αλ. Μοσχονά


Αντί να δώσει εξηγήσεις το ελεγχόμενο στέλεχος της ΝΔ στην Κεφαλονιά, λασπολογεί κατά του Documento.

Με τους συνήθεις προσβλητικούς «χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου» κατά δημοσιογράφων, και κρατικών υπαλλήλων… απαντά στο χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, ο ελεγχόμενος για πληθώρα σοβαρών ατασθαλιών από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Αλέξανδρος Μοσχονάς τοπικός στέλεχος της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου Παρίση.

Το στέλεχος της ΝΔ στην Κεφαλονιά, αντί να δώσει εξηγήσεις επί της ουσίας σε όσα αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ακολουθώντας την τακτική των ύβρεων, της λασπολογίας και των απαξιωτικών χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε κατά το παρελθόν κατά της εφημερίδας Docuemento ο επίσης ελεγχόμενος για ατασθαλίες από τους επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ δήμαρχος Κεφαλονιάς – Ιθάκης Αλέξανδρος Παρίσης, κάνει λόγο για «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» που έστελνε στην Κεφαλονιά «πρόθυμους» ελεγκτές στην γνωστή λογική «Ρασπούτιν»…

Μ. Νοδάρος

Ομιλεί για «παρακρατικές φυλλάδες» που αναλάμβαναν την διαπόμπευση των πολιτικών προσώπων του νησιού που είχαν στοχοποιηθεί», για «εντεταλμένους» κυβερνήσεων τύπου Βενεζουέλας και τα δημοσιογραφικά όργανά τους» ενώ χαρακτηρίζει απαξιωτικά και τον συντάκτη του σχετικού δημοσιεύματος Μάκη Νοδάρο μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Ο ευρισκόμενος προφανώς σε πανικό, «άριστος γαλάζιος» συνεργάτης του Αλέξανδρου Παρίση, δεν διστάζει να επιτεθεί και κατά των επιθεωρητών ελεγκτών του ΣΕΕΔΔ ισχυριζόμενος ότι… « οι νομικές ερμηνείες που έχουν υϊοθετήσει οι συγκεκριμένοι ελεγκτές είναι αβάσιμες και αστήρικτες, σύμφωνα με τις κρατούσες νομικές αντιλήψεις».

Το νέο πόρισμα – φωτιά, το τρίτο κατά σειρά, του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Documento, «βγάζει στην σέντρα» μερικούς ακόμη από τους «άριστους» συνεργάτες του «γαλάζιου» και ελεγχόμενου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για άλλες ατασθαλίες, δημάρχου της Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση.

Η πολυσέλιδη 13/Α/2019 Εκθεση Ελέγχου του ΣΕΕΔΔ που διαβιβάστηκε εκτός των άλλων και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους, αποκαλύπτει με λεπτομέρειες το πλήθος των προκλητικών παρανομιών που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς – Ιθάκης επί ημερών δημαρχίας του κ. Παρίση, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον τοποθετημένο από την παράταξη του νυν δημάρχου πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αλέξανδρο Μοσχονά, τοπικό στέλεχος της ΝΔ, αλλά και σε υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας κάποιοι εκ των οποίων είχαν τοποθετηθεί σε αυτή παρά το «αμαρτωλό» τους παρελθόν.

ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ