Θέλω να αλλάξουμε τον τόπo μας δίνοντας προτεραιότητα στη καθημερινότητα του πολίτη, τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, εξηγώντας παράλληλα πως βλέπει μια δημαρχιακή θητεία σε συνδυασμό με την επιχειρηματική του δράση.

  • Κύριε Μιχαλάτε, πώς θα παρουσιάζατε τον εαυτό σας;

Θα σας έλεγα ότι είμαι ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας μας με ανήσυχο πνεύμα. Μου αρέσει να παρατηρώ και να σκέφτομαι πως θα μπορούσε να είναι τα πράγματα διαφορετικά. Ενημερώνομαι ανελλιπώς και παρατηρώ τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Προτιμώ το αύριο να με βρίσκει προετοιμασμένο.  

  • Και η άποψη σας για το νέο  Δήμο Αργοστολίου;

Ο Δήμος Αργοστολίου πρόκειται να αποτελέσει το μητροπολιτικό δήμο του νησιού. Είναι ένας δήμος που διαθέτει εξαιρετικές  προοπτικές  για να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί. Αποτελεί  κομβικό σημείο του νησιού και πάνω στη δική του οργάνωση θα βασιστεί η εύρυθμη λειτουργία  όλου του νησιού.  

Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έχω πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια σε πολλούς δήμους της  Ελλάδας. Έχω περάσει αρκετές ώρες παρατηρώντας πώς είναι οργανωμένοι, τι υπηρεσίες παρέχουν στους κατοίκους, ποιες δομές υποστηρίζουν, με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα, πως εκμεταλλεύτηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχω συνομιλήσει πολλές ώρες και με ανθρώπους που υπηρετούν  διάφορους πολιτειακούς θεσμούς και πραγματικά προσπαθούν να βοηθήσουν τον τόπο τους. 

Βασιζόμενοι στις δυνατότητες του δήμου αλλά και στην εμπειρία που έχει ο καθένας από εμάς, με τους συνεργάτες μου καθίσαμε και σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων και πραγματικά θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε σελίδα.

  • Και η επιχειρηματική σας δράση;

Η ενασχόλησή μου με το «επιχειρείν»  έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι γνωστή. Τον τελευταίο καιρό δέχομαι από τους επικριτές μου δριμεία κριτική, η οποία πιστεύω ότι με αδικεί.  Με κατηγορούν ότι κλείνω μαγαζιά, αυτοί όμως που με κατηγορούν αναρωτήθηκαν ποτέ πόσοι ντόπιοι παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους, μέσω των μαγαζιών που διατηρώ, στην τοπική αγορά,  πόσα άτομα απασχολούνται, πόσοι ντόπιοι επαγγελματίες στηρίζουν τη λειτουργία –συντήρησή τους; Μήπως θα προτιμούσαν στη θέση μου να υπήρχαν όντως οι ίδιες οι πολυεθνικές οι οποίες απλά θα συγκέντρωναν τον μόχθο των Κεφαλονιτών και εν συνεχεία θα τον έστελναν  στο εξωτερικό;

Και από την άλλη πλευρά, δεν φορολογούμαι για όλη αυτή τη δραστηριότητά μου; Δεν είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος;  Δεν  καταβάλλω τους φόρους που μου αντιστοιχούν;

  • Η επιχειρηματική σας δραστηριότητα όμως, απαιτεί πολύ  χρόνο. Αν εκλεγείτε Δήμαρχος, πώς θα καταφέρετε να εναρμονίσετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα με αυτή του Δημάρχου;

Κοιτάξτε, όταν έχεις καλούς συνεργάτες τότε όλα γίνονται. Είναι αυτονόητο ότι η επιχειρηματική μου δραστηριότητα, δεν θα ήταν αυτή που είναι, αν δεν είχα καλούς συνεργάτες να με στηρίζουν.  Στη ζωή μου στάθηκα τυχερός και με περιβάλλουν άνθρωποι τους οποίους εκτιμώ, εμπιστεύομαι και συνεργάζομαι αρμονικά. Εξάλλου οι συνεργάτες μου, όπως όλοι γνωρίζετε,  είναι σταθεροί και πλέον σύντροφοι στην πορεία που μαζί  έχουμε χαράξει.

Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν με την παρουσία μου, αντιθέτως η έλλειψη κάποιου από τους συνεργάτες μου είναι όντως πρόβλημα για τη λειτουργία τους. 

Αλλά και στη δημόσια δράση μου, έχω συνεργάτες στους οποίους μπορώ να στηριχθώ. Συνεργάτες είτε με αυτοδιοικητική εμπειρία, είτε νέους, αλλά όλοι με θέληση να αλλάξουμε τον τόπο μας και να δώσουμε μια ακόμη πρόταση στους συντοπίτες μας για να μπορούν να επιλέξουν τι είναι καλύτερο για αυτούς.

  • Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν εκλεγείτε;

Προτεραιότητά μας θα είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μην υπάρχουν δρόμοι ασφαλείς και φωτισμένοι. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να διασχίσεις έναν αγροτικό δρόμο από τα χορτάρια ή να μην υπάρχει ούτε ένα παγκάκι για να κάτσεις στην πλατεία ή να περπατάς το γύρο του Κουτάβου και να βλέπεις σκουπίδια και χορτάρια.  Δεν είναι δυνατόν να θέλεις μισή ώρα για να πας από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο. Η καθημερινότητα αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μας και για μας πρώτο μέλημα είναι να την βελτιώσουμε και να προσφέρουμε στους δημότες ποιότητα ζωής.

  • Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι  οι δημότες του Δήμου Αργοστολίου θα πρέπει να  σας ψηφίσουν;

Ζούμε σε μια μικρή τοπική κοινωνία που όλοι γνωρίζουν όλους. Η δράση μου τόσο ως Δήμαρχος Λειβαθούς όσο και ως επιχειρηματίας είναι γνωστή. Έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση των συντοπιτών μου και τους καλώ να δώσουν σε εμένα και τους συνεργάτες μου την ευκαιρία να αλλάξουμε τον τόπο μας. Ξέρουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Τους εγγυώμαι ότι θα είμαστε συνεχώς στο πλευρό τους και όλοι μαζί θα παλέψουμε για το καλύτερο.

Θεόφιλος Μιχαλάτος