«Οι πολίτες της Σάμης, εφ’ όσον εκλεγώ δήμαρχος, θα έχουν τη Σάμη που τους αξίζει, μια Σάμη με προοπτικές να μεγαλουργήσει στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού».

Αυτό τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Αμούργης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο kefalonianmantata.

Και υπογραμμίζει ο κ. Αμούργης:

«Βλέπω να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δήμος Σάμης στον τομέα του Τουρισμού και εμείς έχουμε ήδη μελετήσει έναν τέτοιο σχεδιασμό, που αν εκλεγούμε θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους, ενώ οι άλλοι Δήμοι θα μας ζηλεύουν»!

  • Πώς βλέπετε τον προεκλογικό αγώνα στο Δήμο Σάμης;     

Όπως όλοι οι αγώνες που λαμβάνουν χώρα σε μικρές κοινωνίες, όπου όλοι γνωρίζονται με  όλους, έχει μέσα του πολλές τρικλοποδιές, αλλά από πλευράς μας υπάρχει μόνον διάθεση για ευγενή άμιλλα. Είμαστε πάντως αθλητές στον στίβο της αυτοδιοίκησης και ξέρουμε να υπερπηδούμε τα εμπόδια.

  • Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους δημότες του νέου Δήμου Σάμης;

Παρατηρώ την αγωνία όλων σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον τουρισμό, τις θέσεις εργασίας, και το περιβάλλον(καθαριότητα). Και ασφαλώς μην παραβλέψω τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και το οδικό δίκτυο, αστικό και υπεραστικό. Όλοι οι παραπάνω τομείς θα εξυπηρετηθούν στο έπακρο αν διαβάσει κανείς το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Πρέπει επιτέλους η Σάμη-Πύλαρος-Ερισσος να αποτελέσουν έναν τόπο  που δεν θα διώχνει αλλά θα κρατά τους νέους του εδώ.

  • Βλέπετε ομαλή την διαδικασία αποκοπής του νέου Δήμου από το Δήμο Κεφαλονιάς;

Όντας δικηγόρος, δεν με φοβίζουν ούτε οι αλλαγές, ούτε οι αποκοπές, ούτε οι συνενώσεις. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία αποκοπής, οπότε δεν θα φύγει κανείς από τη θέση εργασίας του ούτε θα μείνει άνεργος. Οι πολίτες θα έχουν τη Σάμη που τους αξίζει, μια Σάμη περισσότερο λειτουργική από ποτέ, με προοπτικές να μεγαλουργήσει ειδικά στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού, με την προϋπόθεση να έχει στο τιμόνι της το σωστό άτομο που αποβλέπει ανιδιοτελώς στο καλό της και μόνο και όχι στα κοράκια της εξουσίας… Ο κόσμος καταλαβαίνει…

  • Σε ποιό θέμα θα δώσετε προτεραιότητα εφ’ όσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Στην διοικητική συγκρότηση ενός Δήμου , που σήμερα δεν υπάρχει. Ξέρω ότι θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, γιατί τώρα δεν υφίσταται απολύτως τίποτα. Θα ζητήσουμε επομένως να «χτίσουμε» το νέο Δήμο και σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων των δημοτών, ακόμη και αυτών που δεν θα μας ψηφίσουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά  τους διαδρόμους της εξουσίας και άρα το πώς θα φτάσουμε σύντομα σε αυτό το «χτίσιμο» της νέας διοικητικής συγκρότησης. Και πρώτιστα θα πρέπει να προχωρήσει η αποκοπή  μας από τον τ. Δήμο Κεφαλονιάς. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει θέμα στην ατζέντα μας που θα μείνει πίσω. Σε όλους τους τομείς με ένα πανάξιο επιτελείο συμβούλων και συνεργατών, από την πρώτη κιόλας μέρας ανάληψης θα βάλουμε μπρος για το καλύτερο. Ξέρετε, πολλοί πέφτουν στην παγίδα του να καταπιάνονται μόνο με κάτι συγκεκριμένο και να αναλώνονται εκεί. Έτσι, κοιτώντας το δέντρο, χάνουν το δάσος. Η δημοτική αρχή πρέπει να είναι δίπλα σε όλα και αυτό θα κάνουμε.

  • Είπατε σε προηγούμενη συνέντευξή σας στον “Η” ότι δεν θα φύγει ούτε ένα ευρώ εκτός Δήμου απ’ τα τουριστικά του έσοδα. Εσείς ποιες ανάγκες έχετε σχεδιάσει για να επενδύσει ο Δήμος αυτά τα χρήματα;

Ασφαλώς και δεν θα φύγει ούτε ένα ευρώ, θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά και  αυστηροί στο θέμα αυτό. Για παράδειγμα: εμείς προτείνουμε να τοποθετηθούν μπάρες στην είσοδο του σπηλαίου της Μελισσάνης για την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου! Κανένας δεν θα παίζει με τα λεφτά του Δήμου μας! Τα χρήματα που θα εισρέουν θα πηγαίνουν σε όλα όσα συνηγορούν στην εξέλιξη όλης της περιοχής του νέου Δήμου Σάμης και ως αποτέλεσμα στην ανάπτυξη των δομών του. Ενδεικτικά σας αναφέρω την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών της Υγείας και της Παιδείας, όπως επίσης και το πολύ σημαντικό έργο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου, στο οποίο δίνουμε προτεραιότητα.

  • Βλέπετε μετεκλογική συνεργασία με τους αντιπάλους σας, είτε εκλεγείτε δήμαρχος είτε όχι;

Δεν βλέπω τίποτε άλλο πέρα από το καλό του νησιού μου, της πατρίδας μου. Μόνη και πρώτη μου προτεραιότητα είναι να εμπιστευτεί ο κόσμος τον συνδυασμό μας και την αγαθότητα των προθέσεών μας. Ποτέ μου δεν κυνήγησα τις καρέκλες. Όποιος είναι άξιος, τον βρίσκουν οι θέσεις, δεν τις επιδιώκει.

  • Τι είναι, τελικά, για σας η πολιτική;

Η πολιτική, όπως έχει γίνει, είναι η με κάθε μέσο στρατηγική κατάκτησης της εξουσίας. Η πολιτική, όπως θα έπρεπε να είναι, είναι ο μεθοδικός σχεδιασμός σε συνεργασία με τον πολίτη και με αμέριστη αγάπη για τον τόπο σου.

  • Σε ποιο διάστημα βλέπετε την εύρυθμη λειτουργία του νέου Δήμου Σάμης, ειδικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών;

Άμεσα! Όπως σας είπα και πριν, με την εκλογή μας θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες, οπότε θα αποτελεί θέμα λίγων ημερών η προσαρμογή των δημοτών στη νέα πραγματικότητα.

  • Πως βλέπετε το ρόλο του νέου Δήμου Σάμης μέσα στο νέο τουριστικό γίγνεσθαι;

Πρωταγωνιστικό! Μόνο αυτό έχω να σας πω. Έχουμε ήδη μελετήσει έναν τέτοιο σχεδιασμό, που αν εκλεγούμε, θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους! Οι γειτονικοί Δήμοι θα μας ζηλεύουν!

  • Πού  θεωρείτε ότι έχετε υπεροχή έναντι των αντιπάλων σας;

(1) Είμαστε άριστοι γνώστες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του πώς  και με ποιες διαδικασίες θα κυνηγήσουμε και θα φέρουμε τελικά τέτοια λεφτά στη Σάμη. (2) Γνωρίζουμε άριστα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και το πώς φθάνει κανείς σε αυτά. (3) Τέλος έχουμε το καλύτερο δυνατό, το άριστο επιτελείο, αποτελούμενο από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη επιχειρήσεων κ.λπ. Κεφαλονίτικης μάλιστα καταγωγής.

  • Υπάρχει προσπάθεια υπονόμευσης του προεκλογικού αγώνα;

Αρκετή. Την περίμενα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό και μάλιστα από ανθρώπους που τους βλέπεις και σου χαμογελούν καθημερινά. Η μέχρι τώρα πολυετής εμπειρία μου στη δικηγορία και στη δημόσια διοίκηση με έχει διδάξει ότι όσο πιο πολύ σε πολεμούν τόσο πιο άξιος είσαι. Άρα για μένα η υπονόμευση αποτελεί παράσημο.

  • Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Δύο πράγματα: (1) επειδή ψηφίζουμε μία φορά για μια θητεία 4,5 περίπου χρόνων για τη δημοτική αρχή, θα πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας ότι αν σε κάποιον χρωστάμε υποχρέωση, καλύτερα να την βγάλουμε με άλλον τρόπο, όχι όμως να τον εκλέξουμε και …δήμαρχο. (2) από τις περιοδείες μου διαπιστώνω ότι οι συνδημότες μου δεν θέλουν σαν Δήμαρχο κάποιον που να δίνει αναφορά για το τι κάνει ή δεν κάνει σε τρίτο παράγοντα… Και να ζητάει την …ευλογία του τελευταίου!! Αυτό είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος του Δήμου Σάμης, τελεία και παύλα …και ο νοών νοείτω. Ο νέος δήμος Σάμης χρειάζεται κάποιον πολύπειρο, με ειδίκευση στη δημόσια διοίκηση που να αφουγκράζεται τα προβλήματα του τόπου. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις παρορμήσεις και να ψηφίσουμε όλοι με βάση την ικανότητα. Αν συμβεί αυτό, είμαι βέβαιος για την επιτυχία μας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Αμούργης