«Το βράδι της Κυριακής θα είμαι πρώτος και με διαφορά»!

Οι προτεραιότητές μου: Γηροκομείο, Βιολογικός Σκάλας, ανάπλαση παραλιακής ζώνης Αργοστολίου, κυκλοφοριακό Αργοστολίου, Βιολογικός Λειβαθούς, επικαιροποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σχολική στέγη κ.ά.


Ποιές θα είναι οι προτεραιότητες του για το Δήμο Αργοστολίου ανέλυσε στον «Η» ο υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες, ο οποίος αισιοδοξεί ότι το βράδι της προσεχούς Κυριακής θα είναι «πρώτος και με διαφορά» από τους συνυποψηφίους του.

Ως προτεραιότητές του, εφ’ όσον εκλεγεί δήμαρχος, ο Μ. Φόρτες θέτει το Γηροκομείο, τον Βιολογικό της Σκάλας, την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Αργοστολίου, το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Αργοστολίου, τον Βιολογικό της Λειβαθούς, την επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, τη σχολική στέγη κ.ά.

 • Πως βλέπετε το προεκλογικό αγώνα για σας και τους συνυποψήφιους σας;

Αντικειμενικά έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Οι εκλογές αυτές σημαδεύονται από πολλά αρνητικά στοιχεία που βαραίνουν το προεκλογικό κλίμα, έτσι που πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για πρωτοφανείς εκλογές. Τους συνυποψήφιους, όλους τους συνυποψήφιους, τους σέβομαι απόλυτα γιαυτό και τους έχω απευθύνει εδώ και καιρό την πρόσκληση για δημόσιο διάλογο (ντιμπέιτ, θα γίνει σήμερα ώρα 2 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο).

 • Με δύο κουβέντες, ποιά είναι η βασική αλλαγή στα Δημοτικά Συμβούλια με την απλή αναλογική;

Η γνήσια έκφραση της λαϊκής βούλησης. Όσες ψήφους πάρει ένας συνδυασμός τόσοι θα είναι και οι σύμβουλοι που θα εκλέξει. Όσοι μιλάνε περί ακυβερνησίας ή αναπόφευκτων συνεργασιών είτε αγνοούν τα στοιχειώδη του νέου θεσμικού πλαισίου είτε κινδυνολογούν.

 • Ποιά είναι τα έργα που θα κάνετε άμεση προώθηση αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Καταρχήν από τις πληροφορίες που υπάρχουν το απόθεμα μελετών της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής είναι …μηδενικό. Τα δε έργα που σήμερα εκτελούνται στηρίζονται σε μελέτες από την δικιά μου δημοτική περίοδο ακόμη και πιο πριν επί Αλέκου Καλαφάτη. Άρα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα έχουν τα έργα που έχουν κολλήσει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν. Το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου. Η αποχέτευση και ο βιολογικός Σκάλας – Πόρου. Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Αργοστολίου. Και μετά ξεκινώντας από το μηδέν, άμεση προτεραιότητα: Στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Αργοστολίου. Στον βιολογικό και την αποχέτευση της Λειβαθούς. Στην επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Στη σχολική στέγη.

 • Έχετε να πείτε κάτι για τους πρώην “συντρόφους” σας του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στο Συνδυασμό Μιχαλάτου;

Όχι, τίποτα.

 • Βλέπετε ότι προωθείτε στο Συνδυασμό σας νέα παιδιά. Τι σηματοδοτεί αυτό για την τοπική κοινωνία;

Το νέο στο τοπικό πολιτικό δυναμικό! Την προοπτική στην τοπική πολιτική σκηνή! Την αλλαγή σε πρόσωπα και νοοτροπίες! Την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ!

 • Επειδή γίνεται πολύς ντόρος με τις στηρίξεις του ΣΥΡΙΖΑ με υποψήφιους δημάρχους, σε σας πως “σηματοδοτείτε” η στήριξη αυτή;

Οι πάντες έχουν καταλάβει ότι τον ντόρο τον κάνουν υποβολιμαία αυτοί που δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα να με αντιμετωπίσουν. Δαιμονοποιούν τη στήριξη από ένα κόμμα του συνταγματικού τόξου αυτοί που είχαν πάρει χρίσμα (ούτε καν στήριξη) από άλλα κόμματα ή ακόμα χειρότερα …συνεργάστηκαν εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και …επιδίωξαν την στήριξή του.

 • Έχετε προγνωστικά για το βράδυ της 26ης Μαΐου στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι και στη Σάμη;

Για το Αργοστόλι ναι: Πρώτος και με διαφορά ο Μάκης Φόρτες, αυτή είναι «η μυρωδιά» του πολιτικού αέρα στην τοπική κοινωνία! Ληξούρι και Σάμη δεν έχω εκτίμηση.

 • Βλέπουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή επιμένει στους κοκκοφοίνικες κι εκτός από τους δρόμους φυτεύει τέτοια δέντρα και στις Παραλίες. Εσείς, ως Δημοτική Αρχή πως θα αντιμετωπίσετε αυτό;

Θα κληθούν ειδικοί επιστήμονες να μας πουν την άποψή τους. Δεν είμαστε παντογνώστες… Αλλά και γενικότερα για τις αμφιλεγόμενες αισθητικά αναπλάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και οι οποίες έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων (π.χ. πεζόδρομος Σκάλας, έργα αναπλάσεων Αργοστολίου) θα χρειαστεί η άποψη ειδικών.

 • Με το κυκλοφοριακό, αλλά και με το θέμα του πάρκινγκ στο Αργοστόλι τι θα γίνει;

Την ολοκληρωμένη πρότασή μου την έχω δημόσια καταθέσει ολοκληρωμένη, σε αντίθεση με την συνθηματολογικού τύπου αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού θέματος από άλλους. Επιγραμματικά. Επικαιροποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη. Υπόγεια και προαστιακά πάρκινγκ. Δημοτική συγκοινωνία. Ανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας.

 • Τι θα πράξετε με το θέμα του Νέου Γηροκομείου;

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα που έχουν βρεθεί από τους ελέγχους των επιθεωρητών κατά της διαφθοράς και έχουν κάποια από αυτά δει το φως της δημοσιότητας. Άμεσο κλείσιμο των δύο εργολαβιών και οριστική παράδοση των έργων. Ολοκλήρωση της δημοπράτησης του εξοπλισμού και τέλος η λειτουργία του νέου κτιρίου. Θεωρώ το έργο του Δημοτικού Γηροκομείου άμεση και πρώτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής μας αρχής.

Το ό,τι η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο στα 9 χρόνια της θητείας της και ταυτόχρονα η μείζονα αντιπολίτευση του κ. Μιχαλάτου δεν ανταποκρίθηκε στο θεσμικό της ρόλο και όχι μόνο δεν ανέδειξε ούτε μία φορά με μία έστω ανακοίνωσή της το θέμα, παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των τοπικών μέσων, αποδεικνύει την απόλυτη ανικανότητα των τοπικών πολιτικών δυνάμεων να διαχειριστούν ένα κορυφαίο θέμα ο καθένας από τη θεσμική θέση που κατείχε.

 • Τι σκέφτεστε να κάνετε με τη Γέφυρα και με την στροφή στον Πετρία;

Η στροφή του Πετρία αποτελεί θεσμικά αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Όμως ο Δήμος πρέπει να εμπλακεί ως επισπεύδων και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και συνολικά στο θέμα του περιμετρικού δρόμου του Κουτάβου. Για την Γέφυρα, η λειτουργική της σύνδεση με το Αργοστόλι έχει διαμορφωθεί θεσμικά ανεπιστρεπτί.

 • Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν επανεκλεγείτε;

Μα φυσικά να δρομολογηθεί η άμεση επαναλειτουργία της Καμπάνας σηματοδοτώντας την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ και νέο το κοινωνικό πρόσωπο του Αργοστολίου και του Δήμου.

 • Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους.

Στους συμπολίτες απευθύνομαι ζητώντας όχι να μας ψηφίσουν αλλά να μας κρίνουν και να μας συγκρίνουν και μετά να αποφασίσουν. Να αποφασίσουν ποιος είναι ο πιο άξιος και ικανός για Δήμαρχος για το νέο Δήμο Κεφαλονιάς και τίποτε άλλο. Ειδικά για τους τρεις βασικούς διεκδικητές του Δήμου, ας συγκρίνουν το έργο και την πολιτεία του κ. Παρίση στα 9 χρόνια Δημαρχίας του στο Δήμο Κεφαλονιάς, το έργο και την πολιτεία του κ. Μιχαλάτου ως Δημάρχου για 4 χρόνια και αναπληρωτή Δημάρχου άλλα 4 χρόνια στο Δήμο Λειβαθούς, ως επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κεφαλονιάς, τα δύο χρόνια της συνεργασίας του με τον κ. Παρίση (2011-2012) και την προεδρεία του στη ΔΕΥΑΚ, τα 5 τελευταία χρόνια ακόμη και ως προέδρου επί 12 χρόνια στον δεύτερο μετά τον Δήμο του Επιμελητηρίου και τέλος το έργο και την πολιτεία του Μάκη Φόρτε ως Δημάρχου Αργοστολίου για 12 χρόνια στο Δήμο Αργοστολίου. Και βέβαια στην κρίση των πολιτών πρέπει να ληφθεί υπόψη πως Παρίσης και Μιχαλάτος είναι παραπεμπόμενοι ο πρώτος στο πειθαρχικό συμβούλιο με βαριές κατηγορίες για εκατοντάδες παράνομες απευθείας αναθέσεις και ο δεύτερος στη δικαιοσύνη με την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας με ζημία του Δήμου άνω των 6 εκατ. ευρώ. Ειδικά ο κ. Μιχαλάτος ας μην ξεχνάμε ότι ως Δήμαρχος Λειβαθούς παρέδωσε τον Δήμο με …ζημία 3,5 εκατ. ευρώ και ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ παρέδωσε οφειλή 750.000 ευρώ. Η τυχόν καταδίκη τους θα τους οδηγήσει στην έκπτωση σε περίπτωση εκλογής τους βάζοντας σε περιπέτειες τον Δήμο. Δεν ζητάω λοιπόν από τους ψηφοφόρους να με ψηφίσουν, αλλά να συγκρίνουν τον Μάκη Φόρτε με τον κ. Παρίση και τον κ. Μιχαλάτο.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Φόρτες

To who is who του Μ. Φόρτε


Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1953 τις μέρες των καταστρεπτικών σεισμών. Είναι παντρεμένος με τη Ματούλα Γιαννάτου και έχουν δύο κόρες, την Αντωνία και την Ελβίρα. Τελείωσε το Γ’ Δημοτικό και το Γυμνάσιο Αρρένων στο Αργοστόλι και, στη συνέχεια, σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Από το 1977 έως το 2011 δίδαξε σε σχολεία της Κεφαλονιάς ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου σπουδαστών του Βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώτος Γραμματέας του.

Από το 1987 έως και το 1994 διετέλεσε Πρόεδρος και Γραμματέας στην ΕΛΜΕ του Νομού και υπήρξε αιρετός εκπρόσωπος των καθηγητών στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Νομού, όπως και εκπρόσωπος σε όλα τα συνέδρια της ΟΛΜΕ αυτή την περίοδο.

Το 1990 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου με Δήμαρχο τον Αλέκο Καλαφάτη και τη διετία 1993-1994 ήταν Αντιδήμαρχος Αργοστολίου. Το 1994 εκλέγεται Δήμαρχος Αργοστολίου και επανεκλέγεται και στις δύο επόμενες τετραετίες 1998 – 2002 και 2003 – 2006. Αποχώρησε οικιοθελώς με την ολοκλήρωση της τρίτης τετραετίας.

Διετέλεσε Πρόεδρος στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Κεφαλονιάς-Ιθάκης για 14 χρόνια, στις περιόδους 1991 – 1994, 1995 – 1996, 1998 – 2002 και 2003 – 2006 και υπήρξε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νησιών και των Επιτροπών Παρακολούθησης του 1ου, 2ου και 3ου ΚΠΣ από το 1991 έως και το 2006. Επίσης, ήταν μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Interreg 3.

Κατά τις περιόδους 1996 – 1998, 2002 και 2003 – 2006 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) οπότε και διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Νεολαίας της Ένωσης. Την περίοδο 2003 – 2006 ήταν εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) και στο Εθνικό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από το 1999 έως το 2006 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης με το ΠΑΣΟΚ.

Από το 2011 έως το 2014 ήταν μέλος του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.