H Kυβέρνηση άδειασε χθες τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που κατέθεσαν τροπολογίες, ενώ εκτεθειμένη βρέθηκε και η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που είναι και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος απέρριψε τις τροπολογίες αυτές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ …βρέθηκαν στα κάγκελα.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Μάκης Μπαλαούρας, Ηλίας Καματερός, Σάκης Παπαδόπουλος, Εύη Καρακώστα, Γεώργιος Παπαφιλίππου, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ευαγγελία Βαγιωνάκη από το βήμα της Ολομέλειας, πήραν το λόγο διαφωνώντας με αυτή την κυβερνητική απόφαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σε μια …προσπάθεια «μασάζ» τους προέτρεψε «να πάτε στους αρμόδιους υπουργούς και να τις φέρουν εκείνοι ως υπουργικές τις επόμενες ημέρες…»!

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε από την αρχή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα νομοσχέδια και τις κυρώσεις που θα περάσουν αυτή την εβδομάδα να μην γίνουν αποδεκτές βουλευτικές τροπολογίες. «Αυτή την αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα την σεβαστώ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι έξαλλοι με την εξέλιξη αυτή, είτε γιατί δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα ώστε να μην εκτεθούν, είτε γιατί θεωρούν ότι δεν είναι δεύτερης τάξης από τους υπουργούς που μπορούν να φέρουν την όποια τροπολογία θέλουν. Οπως προαναφέραμε ανάμεσα στα «θύματα» είναι και η βουλευτής του Νομού μας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που από θέση της κανονικά όφειλε να γνωρίζει όχι μόνο για τον εαυτό της, για την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και να είχε ενημερώσει σχετικά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην εκτεθούν καταθέτοντας βουλευτικές τροπολογίες που δεν είχαν καμία τύχη …να περάσουν.

Γι αυτό και οι αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών ήταν πολύ έντονες λεκτικά προς τον κ. Φάμελλο. Χαρακτηριστικά η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είπε στον υπουργό «γιατί να μην γίνουν δεκτές, δεν κατανοώ, είναι ανοιχτή η Βουλή και σε εξέλιξη το κοινοβουλευτικό έργο. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα αν όχι υποχρέωση να καταθέτουν νομοθετικές προτάσεις, δεν μπορεί να λέμε συλλήβδην δεν θα γίνουν δεκτές, παράκληση να τις δούμε, να ειδωθούν τα πράγματα σωστά».

Η κ. Θεοπεφτάτου είχε καταθέσει 5 τροπολογίες μεταξύ των οποίων ήταν μία για το μέγιστο ύψος στη σοφίτα 2 μέτρα από 1,60 μ. που είναι σήμερα και μία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σεισμόπληκτων ακινήτων με ολική απαγόρευση χρήσης.

Οι μόνες τροπολογίες που τελικά ψηφίσθηκαν ήταν οι τέσσερις υπουργικές, που είναι:

  • Του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση εργασίας σε προσωπικό ΙΔΟΧ σε ΟΤΑ στην καθαριότητα μέχρι να αναρτηθούν οι πίνακες του ΑΣΕΠ για το μόνιμο προσωπικό και αυτοί να αναλάβει καθήκοντα.
  • Η τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζας Ξενογιαννακούλου για θέματα δημόσιας διοίκησης.
  • Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών, τροποποίηση διατάξεων του ν.4442/2016 και διατάξεις σχετικά με το Ελληνικό Κτηματολόγιο» και
  • H τροπολογία για την Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη διαδικασία έκδοσης πράξεων εφαρμογής πολεοδομικής μελέτης αφενός και τη χωροθέτηση των νέων κτιρίων του ΕΛΚΕΘΕ αφετέρου, προκειμένου να γίνει η μετεγκατάσταση στην Ανάβυσσο Αττικής από το Ελληνικό, για να δοθεί ο χώρος στον επενδυτή.
Σωκράτης Φάμελλος
Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου διαμαρτύρεται έντονα στον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο

Αφροδίτη: «Δεν είναι “φωτογραφικές” οι 5 τροπολογίες μου»


«Η Βουλή είναι ανοικτή και οι τροπολογίες που κατέθεσα δεν είναι φωτογραφικές, αφορούν πολλούς και επιλύουν τεχνικά θέματα», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για την ενέργειά της να καταθέσει χθες πέντε  βουλευτικές τροπολογίες σχετικά που αφορούν την εκλογική της περιφέρεια την Κεφαλονιά.

Η κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, μετά τα επικριτικά σχόλια που υπήρξαν από την ενέργειά της αυτή, έδωσε χθες με δηλώσεις της εξηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα αυτά των τροπολογιών είναι συνέχεια νομοθετικής επίλυσης σε μια σειρά από προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και μάλιστα είχε υπάρξει μεγάλη σε προγενέστερο χρόνο επεξεργασία τους από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου για να έρθουν να επιλυθούν με αυτές τις τροπολογίες. Η κ. Θεοπεφτάτου επισήμανε ότι τις κατέθεσε σε ένα απολύτως σχετικό νομοσχέδιο καθώς την Κύρωση της Σύμβασης με το Αζερμπαϊτζάν την φέρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.