Aλλαξε το παρελθόν σου, για να χαρείς το παρόν σου

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Τι μας λες τώρα? Γίνεται αυτό?

Θέλω να συνεχίσεις να διαβάζεις και θα έχεις λογικές εξηγήσεις, διαφορετικά θα σταματήσεις.

Να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν ότι παρελθόν είναι και μια ανάμνηση από ένα γεγονός που έζησες σε προηγούμενη χρονική στιγμή. Άρα κάτι που θυμάσαι.

Αυτό που κατεγράφη στη μνήμη σου, σε κάποιο βαθμό πιθανόν να συμπίπτει με το γεγονός που έζησες ή να έχει ”παραποιηθεί” λίγο ή πολύ από τα συναισθήματα που σου είχε δημιουργήσει, ή ποιοι ήσαν οι εμπλεκόμενοι, ποια η δική σου σχέση μαζί τους, ή ακόμη τι είχε προηγηθεί κ.λ.π……

Η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει σήμερα ότι, μέχρι τα 6 – 7 μας χρόνια διαμορφώνεται το εσωτερικό συνειδητό μας από τα γεγονότα που βιώνουμε αλλά και από τις ερμηνείες που δίνουν άτομα του άμεσου περιβάλλοντος μας (γονείς κ.λ.π.).

Μερικά από αυτά τα συμβάντα μας ”σημαδεύουν” αρνητικά, αν τα συναισθήματα που μας προκάλεσαν τότε, ήταν αρνητικά.. Ένα σκυλί που σας γαύγισε π.χ. τότε και σας προκάλεσε φόβο, τρόμο, πανικό κ.λ.π. έχει πιθανόν καταγραφεί στον εγκέφαλο σας και έχει συνδεθεί με αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Όποτε στο μέλλον εσείς βλέπετε έναν σκύλο, ο εγκέφαλος σας θα επαναφέρει τα συναισθήματα που έχει συνδέσει με αυτήν την εικόνα (σκύλου). Το ίδιο φυσικά γίνεται και με γεγονότα που έχουν προκαλέσει θετικά συναισθήματα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία μιας φοβίας, μιας εμμονής, ενός μετατραυματικού στρες και το άτομο να ζει ξανά το παρελθόν στο παρόν του.

Ο εγκέφαλος εθίζεται στις κατεχολαμίνες ορμόνες που προκαλεί να παραχθούν(αδρεναλίνη, κορτιζόνη κ.α.) και να απελευθερωθούν στο σώμα, ενεργοποιώντας 14 διαφορετικά όργανα και συστήματα να υπερλειτουργήσουν (έντονο στρες)

Αυτός είναι ένας αντανακλαστικός μηχανισμός που ενεργοποιείται αυτόματα από κάποιο ερέθισμα, που θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι ”μοιάζει” με την αρχική εμπειρία.

Την ίδια στιγμή που το άτομο αναβιώνει την ανάμνηση, τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την αυτόματη αντίδραση του.

Γιαυτό χορηγούνται φάρμακα τα οποία συνήθψς ”αδυνατούν” τους νευρώνες να επαναφέρουν την πληροφορία σβήνοντας κατά μία έννοια την ανάμνηση ή συγχέοντας τα δρώμενα.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ

Η ευτυχία και η δυστυχία μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων που κάνουμε και από την ένταση των συναισθημάτων που συνδέονται με αυτές.

Δεν υπάρχει λόγος, ούτε έχουμε καμιά υποχρέωση να κρατάμε στη σκέψη μας ότι μας δημιουργεί στενοχώρια, θυμό, ένταση, απογοήτευση και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Ο εγκέφαλος σας δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση σας. Δέχεται σαν αλήθεια και αντιδρά έτσι όπως ο νους σας προστάζει. Στις θετικές σκέψεις, αναμνήσεις παράγει ενδορφίνες (σεροτονίνη, ντοπαμίνη κ.λ.π.) στις αρνητικές κατεχολαμίνες. Ισχύει εδώ το καλομελέτα και έρχεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το κακομελέτα. Έρχεται και αυτό.

Ο εγκέφαλος σας λειτουργεί όπως ένα κομπιούτερ. Αν πρέπει να αναβαθμίσετε κάποια προγράμματα, χρειάζεται να μάθετε πως γίνεται αυτό.

Αυτό κάνουμε στη Μέθοδο ΣΙΛΒΑ και ”αλλάζουν” οι ζωές των ανθρώπων μετά την παρακολούθηση των σεμιναρίων της. Σας μαθαίνουμε να αλλάζετε τα προγράμματα που λειτουργούν αρνητικά για εσάς με αντίστοιχα θετικά.

Μπείτε στο site www.silva.gr και τηλεφωνείστε να κρατήσετε θέση.