Τα νησιά μας χάσανε τη μεγάλη ευκαιρία να γίνουν πολιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης με τη συμβολή του μεγάλου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, κάτι που ήταν ένας από τους πολλούς στόχους του Παύλου Παπαδάτου.

Οι στόχοι αυτοί χάθηκαν μετά την απόφαση του Κυριαάκου Μητσοτάσκη να μην συμπεριιλάβει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Νομό μας τον Παύλο Παπαδάτο.

Σε άρθρο του με τίτλο «Λίγες ώρες με έναν υπέροχο Έλληνα», ο Παύλος Παπαδάτος αναφέρει τα ακόλουθα:

Πριν λίγο καιρό, Κυριακή απόγευμα, είχα τη μοναδική τύχη μιας τρίωρης συνάντησης με τον «Υμνητή της Ρωμιοσύνης» Μίκη Θεοδωράκη, στο σπίτι του απέναντι από την Ακρόπολη. Με τον άνθρωπο που κράτησε ψηλά το φρόνημά μας σε δύσκολους καιρούς. Με έναν απίθανα απλό και χιουμοριστικό τρόπο τον άκουγα να κάνει ένα σύντομο πέρασμα της ζωής του, ξεκινώντας από τα δέκα του έως και σήμερα!

Καθώς μάλιστα είμαι και Κεφαλλονίτης, βρήκε την ευκαιρία να μου διηγηθεί τα ανέμελα παιδικά χρόνια που πέρασε στην Κεφαλονιά.

Υστερα όμως, στη ζωή του ήλθαν τα δύσκολα. Υστερα συνάντησε όχι μόνο την επιβράβευση και την καταξίωση, αλλά και την αχαριστία.

Και παρ’ ότι το μεγαλείο της ψυχής του δεν του επέτρεψε να μου εκφράσει τη θλίψη που του προκάλεσε η αχαριστία ορισμένων ανθρώπων, που τους ανέδειξε από την αφάνεια στα ύψιστα επίπεδα παγκόσμιας αναγνώρισης, εν τούτοις τη διέκρινα.

Μου μίλησε για την πολιτική του εμπλοκή αλλά και τις πολιτικές του παρεμβάσεις. Κράτησα όσα μου είπε αυτός ο υπέροχος Έλληνας, βαθιά στην καρδιά μου, ως προσωπικό κειμήλιο χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης… Ήταν η ύψιστη τιμή που ίσως έχει κάνει ο Μίκης σε κάποιον: Μία «συνέντευξη» αποκλειστικά σε ένα άτομο με αποδέκτη έναν μοναδικό ακροατή.

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι έως την ημέρα που τον συνάντησα δεν γνώριζα ότι το άγνωστο και μη δημοσιευμένο έργο του ξεπερνά κατά πολύ το γνωστό του έργο.

Φεύγοντας του είπα ότι σύντομα θα επέστρεφα για να συζητήσουμε κάτι που ήθελα. Του υποσχέθηκα ότι θα επέστρεφα με μέλι από τα μελίσσια μου στην Κεφαλονιά μαζί με το «αίτημά» μου. «Χαρά μου», είπε «έλα ό,τι ώρα θες να συζητήσουμε για όλα, αλλά πες μου τώρα τι θες». «Στην επόμενη συνάντησή μας», του είπα και έφυγα.

Μίκη, να είσαι σίγουρος, ότι ο νοητός σου ήλιος δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τη Ρωμιοσύνη και ούτε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη μας.

Μίκη, σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες. 

Σημείωση

Τι ήθελα να του πω; Ήθελα να μου δώσει τη συμβουλή του για κάτι πολύ μεγάλο που ήθελα να κάνω για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη: Πίστευα ότι θα μου ερχόντουσαν ευνοϊκά οι πολιτικές μου ενασχολήσεις ώστε να συνεργαστώ μαζί του αλλά και με όλους  τους φορείς για να κάνουμε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Και αυτός ήταν ένας μόνο από τους στόχους μου για τα νησιά μας…

Ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ υποδέχεται στο σπίτι του τον Παύλο Παπαδάτο