KKE: Oχι στη κατεδάφιση του καταφυγίου Αθέρα

H TE Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την συνδρομή της σιωπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ν.Δ. και της αδράνειας της τοπικής διοίκησης (Δήμου και περιφέρειας), προχωρούν ακάθεκτα  τις διαδικασίες κατεδάφισης του αλιευτικού καταφυγίου στον Αθέρα. Υιοθετώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν βάλλει στο στόχαστρο την περιοχή, η κυβέρνηση ανακάλυψε το «μεγάλο πρόβλημα» που οπισθοδρομεί αυτή  την περίοδο την «ανάπτυξη» στην περιοχή της ρημαγμένης κατά τά άλλα Παλικής.

Μέσω της Δ/νσης τεχνικού ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας,  ειδοποιεί με το από αρ. πρ. 119132/30-5-2019 έγγραφό της  το Δήμο Κεφαλονιάς, την κτηματική υπηρεσία, τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές, να «προλάβουν …» και να «….καταστείλουν… άδικες  πράξεις» (!!!), κατά την εκτέλεση από εργολάβο της σύμβασης του έργου, «κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στον Αθέρα…»,  δηλαδή του αλιευτικού καταφυγίου.

Ως γνωστόν το συγκεκριμένο Αλιευτικό καταφύγιο – Λιμενοβραχίονας, κατασκευάστηκε  από τον «αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παλικής» τον Δεκέμβριο του 1992, ως έργο πνοής για την προστασία των αλιευτικών σκαφών αλλά και του όρμου του Αθέρα. Μέχρι σήμερα καμιά δημοτική και περιφερειακή αρχή δεν προχώρησε στην τυπική νομιμοποίησή του, ενώ η σημερινή κυβέρνηση, υπακούοντας σε επιχειρηματικές αξιώσεις που ορέγονται την  «αξιοποίηση» της πανέμορφης περιοχής σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, τσουβάλιασε από το 2017 και τη συγκεκριμένη κατασκευή στις υπό κατεδάφιση παράνομες κατασκευές σε μια σειρά περιοχές της χώρας και από τότε επιδιώκει συστηματικά  την κατεδάφισή του.

Οι δεκάδες μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες από τους τοπικούς κατοίκους και τους ψαράδες της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής (Κεφαλονιάς-Ιθάκης-Λευκάδας), των συνδικαλιστικών και άλλων φορέων, κ.α., οι διαβεβαιώσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής ότι θα νομιμοποιηθεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 2971/2001, αλλά και τα νομικά  «παραθυράκια» της κ. Βουλευτίνας,  αποδείχτηκαν ψεύτικες και υποκριτικές υποσχέσεις, που απλά εφησύχασαν έτσι ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Ιδιαίτερες ευθύνες φέρει η σημερινή Δημοτική Αρχή αλλά και η νεοεκλεγείσα στην Παλική, γιατί ένα μήνα περίπου που έχουν παραλάβει το παραπάνω έγγραφο, δεν έχουν κάνει καμιά ενέργεια να αποτρέψουν την παραπάνω απαράδεκτη κατεδάφιση.

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ  τονίζει για άλλη μια φορά ότι η “παρανομία”  του συγκεκριμένου μόλου, δεν έχει να κάνει με το ότι προσβάλλει το περιβάλλον, αλλά με το γεγονός, ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα ως ένα έργο υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των επαγγελματιών και των κατοίκων.  Αντίθετα η κυβέρνηση με μια σχεδιασμένη πολιτική ενέργεια και με πρόσχημα τάχα την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει με την συγκεκριμένη κατεδάφιση να «καθαρίσει» την περιοχή από τις «ενοχλητικές» δραστηριότητες των κατοίκων, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων,  για να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα συμφέροντα , που ήδη έχουν εμφανιστεί στην περιοχή ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.)

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να υπερασπίσει το δικαίωμα του στην ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού και της παραλίας καθώς και την προστασία όλης της περιοχής προς όφελός του. Να αποτρέψει με τον αγώνα του την συγκεκριμένη καταστροφή του αλιευτικού καταφυγίου και να επιβάλλει την άμεση τυπική νομιμοποίησή του. Να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις κυβερνήσεις, τις πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και των πρόθυμων συνοδοιπόρων τους και να  ενισχύσει την λαϊκή αντιπολίτευση της επόμενης μέρας που είναι μόνο το ΚΚΕ. Η τρομοκρατία και οι απειλές σε αυτήν την προσπάθεια δεν θα περάσουν.

23/6/2019