Με πολλές φιλοδοξίες μπήκε στην τοπική πολιτική σκηνή ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κοκκόλης, με καταγωγή από την Ασσο.

Παρ’ ότι o Γ. Κοκκόλης είναι μόλις 31 χρόνων, διαθέτει ένα βιογραφικό που υπόσχεται πολλά. Εργάζεται στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας, ενώ έχει διετελέσει και αντιδήμαρχος στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Λίγα 24ωρα πριν τις εθνικές εκλογές, ο Γ. Κοκκόλης απαντάει στις ερωτήσεις του «Η».

◼ Γιώργο, ποιός θα είναι ο βασικός σου στόχος σε περίπτωση που εκλεγείς βουλευτής του Νομού μας;

-Το βασικό στοίχημα για μένα αποτελεί η ανάταξη της υγείας, μέσα από την αποκατάσταση των υποδομών σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Είναι θέμα ανθρωπιστικό με τη στενή έννοια, είναι το στοιχείο εκείνο που ορίζει την ανθρώπινη  αξιοπρέπεια.

◼ Σε ποιά προβλήματα των Νησιών μας θα δώσεις προτεραιότητα στην επίλυσή τους;

-Τα προβλήματα είναι πολλά στις κατά τόπους Δημoτικές Ενότητες, για αυτό και ζητούμενο είναι η στήριξη των τριών νέων Δήμων και φυσικά της Ιθάκης. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο βήμα στην ιστορία της χώρας, καθώς πάντα οι διοικητικές βαθμίδες συνενώνονταν προς πιο κεντρικά σχήματα, ποτέ το ανάποδο. Ο βουλευτής μπορεί να ανοίγει πόρτες, αν όμως οι δήμαρχοι και περιφερειάρχης δεν τις περνούν, τότε τα δημόσια έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν μέσα σε σοβαρά χρονοδιαγράμματα.

◼ Πως είδες την ξαφνική αλλαγή του γαλάζιου Ψηφοδελτίου του Νομού μας;

-Οπωσδήποτε ήταν μια έκπληξη, με δεδομένο οτι πολλοί θεωρούσαμε δεδομένη την υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Λυκούδη και του Παύλου Παπαδάτου. Οι ανακοινώσεις που έκαναν τους τιμούν αμφότερους, αποδεικνύοντας πως είναι πραγματικοί «στρατιώτες» της  παράταξης.

◼ Πως βλέπεις τον συναγωνισμό με τους γαλάζιους συνυποψήφιούς σου;

-Νομίζω πως η κοινωνία έχει μπροστά της ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, με διακριτές προσωπικότητες, διαφορετική ιδιοσυγκρασία και ιδέες και αποτελεί τιμή για μένα να αγωνίζομαι μαζί με τον Παναγή Καππάτο και τη Βικτώρια Αλεξανδράτου. Έχουμε πολύ καλή χημεία και σε προσωπικό επίπεδο, πράγμα που μας έχει βοηθήσει εξαιρετικά στο να εμπεδώσουμε το αίσθημα ενότητας και αγωνιστικότητας που υπάρχει στην παράταξή μας.

◼ Ποια είναι η γνώμη σου για την βουλευτή του Νομού μας και την διακυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ;

-Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι μια αξιοπρεπής πολιτικός, χαμηλών τόνων, η οποία σε προσωπικό επίπεδο μου είναι εξαιρετικά συμπαθής. Πολιτικά ωστόσο, θεωρώ ότι δεν έτρεξε γρήγορα και αποτελεσματικά κάποια ζητήματα, όπως οι τροπολογίες που ήρθαν προς ψήφιση τρεις μέρες πριν κλείσει η Βουλή. Θεωρώ πως αδίκησε τον εαυτό της, γιατί τα νομοθετήματα ήταν σωστά και ευεργετικά. Αν στις 8 Ιουλίου ο κόσμος με τιμήσει με την ψήφο του, θα την καλέσω για να τις περάσουμε μαζί.

◼ Αν ερχόσουν τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τι θα του έλεγες;

-Θα του έλεγα πως έπαιξε τη χώρα στα ζάρια για να δοκιμάσει τα όρια της ιδεολογίας του, κάτι που για μένα είναι ασυγχώρητο. Όπως και η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, τόσο στο προσφυγικό όσο και στο Μάτι, για να σώσει τους συντρόφους του.

◼ Αν εκλεγείς βουλευτής θα πηγαίνεις στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων μας;

-Με δεδομένο ότι προέρχομαι από την Αυτοδιοίκηση, θεωρώ υποχρέωση να παρεβρίσκομαι στις συνεδριάσεις των συμβουλίων και των τεσσάρων Δήμων του Νομού μας. Είναι κάτι που σκοπεύω να κάνω, όπως φυσικά και ετήσιο απολογισμό ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι κάναμε και τι όχι.

◼ Τι σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κατά την προεκλογική εκστρατεία στα Νησιά μας;

-Ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν οτι διατηρήσαμε χαμηλούς τόνους στο επίπεδο της αντιπαράθεσης. Από την άλλη με στενοχωρεί όταν υποψήφιοι ζητούν σταυρό με κριτήριο το που μένουν και όχι τι πρεσβεύουν πολιτικά. Πιστεύω στη μάχη του συγκεκριμένου. Ο κόσμος κουράστηκε με τις αερολογίες και τις γενικότητες και καλά θα κάνει να μας… κολλάει στον τοίχο, μέχρι  να πάρει απαντήσεις.

◼ Αν εκλεγείς βουλευτής, το χωριό σου, η Ασσος, θα αποκτήσει κάποιο “αβαντάζ”;

-Το χωριό μου έχει ένα φυσικό αβαντάζ, που δεν είναι άλλο από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά αλλά και την τοπική αρχιτεκτονική του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να οργανωθεί λίγο καλύτερα η λειτουργία του χωριού, κάτι που βέβαια αφορά πρωτίστως τον νεοσύστατο Δήμο Σάμης. Η στάση άλλωστε του βουλευτή πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη προς όλα τα χωριά, διαφορετικά καταργεί την ουσία του θεσμού που καλείται να υπηρετήσει.

◼ Τι μήνυμα θα έστελνες στους Απανταχού ομογενείς μας;

-Είστε η περηφάνεια μας, είστε το αίμα μας, είστε το πρόσωπό μας στον κόσμο και στις επόμενες εκλογές θα έχετε δικαίωμα ψήφου για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη που τόσο αγαπάτε. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας θεωρεί παραμπαστούς στον τόπο σας!

Ο Γ. Κοκκόλης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μάτι, μετά τις φονικές φωτιές.
Με τον Kεφαλονίτη Αρχιεπίσκοπο Τιράννων Αναστάσιο στην Ασσο

Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακές

σπουδές στο London School of Economics


Ο Γιώργος Κοκκόλης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα με καταγωγή από την Άσσο.

Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics στον τομέα του εθνικισμού και μετεκπαίδευση σε θέματα ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Εργάζεται στο χώρο της εταιρικής και πολιτικής επικοινωνίας, ενώ υπήρξε συντονιστής στην Ελλάδα του πανευρωπαϊκού περιοδικού Cafébabel. Για τη δράση του στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο «Καρλομάγνος».

Το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και ορίσθηκε αντιδήμαρχος στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την παιδεία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υπήρξε ο πρώτος δημόσιος φορέας που άνοιξε πάνω από 60 σύνολα δεδομένων για ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες, ενώ έλαβε 3 βραβεία «Smart Cities awards» το 2016, 2017 και 2018.

Κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου και είχε ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση της περιοχής και ως προεδρος της σχολικής επιτροπής, παρέδωσε μέσα σε 40 μέρες τα καμμένα σχολεία, πλήρως ανακαινισμένα.

Το 2016, στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη 5ος σε σταυρούς στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Απελευθέρωση της Εκκλησίας από το Κράτος» (2015) και «Μανιφέστο για τις ελληνικές πόλεις (2018).

Ο Γιώργος Κοκκόλης με την αρραβωνιαστικιά του Κωνσταντίνα Γασπαρινάτου-Σοφικίτη