…Φτερά έχει κάνει από τον «διασπασμένο» Δήμο Κεφαλονιάς η περίφημη Συλλογή έργων του πρωτοποριακού Κεφαλονίτη ζωγράφου Γεράσιμου Στέρη (ή Γεράσιμου Σταματελάτου, όπως ήτανε το άλλο του όνομα).

Η συλλογή του Στέρη έγινε αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Καταγραφής και Κατανομής της περιουσίας του Δήμου Κεφαλονιάς στους νεοσύστατους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

Κατα τη συζήτηση έγινε γνωστό ότι η Συλλογή Στέρη, που είχε δοθεί στον πρώην Δήμο Αργοστολίου …έχει γίνει άφαντη!

Αρχικά η Συλλογή Στέρη προοριζόταν για την Πινακοθήκη που θα δημιουργούσε ο πρώην Δήμος Αργοστολίου μαζί με άλλες σημαντικές Συλλογές στο Κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος, πλην όμως όταν έγινε δήμαρχος ο Αλέξανδρος Παρίσης, μετέτρεψε το Κτίριο αυτό σε Δημαρχείο που είναι γνωστότερο ως «Μέγαρο» και έτσι η Συλλογή Στέρη έμεινε στα …«αζήτητα».

Ο ζωγράφος Γεράσιμος Στέρης είχε γεννηθεί το 1898 στο Διγαλέτο και πέθανε το 1987 στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά με το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος και εξ’ απορρήτων του νέου δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου, Διονύσης Μινέτος, ανάρτησε τα ακόλουθα:

Ενημέρωση από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής καταγραφής και κατανομής της περιουσίας του Δήμου Κεφαλονιάς στους νεοσύστατους Δήμους. Η τεράστια σε εικαστική, πολιτιστική και οικονομική αξία συλλογή έργων του ζωγράφου Στέρη, που είχε δοθεί στον πρώην Δήμο Αργοστολίου … αγνοείται. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά: “Κάποιοι την έχουν σφετεριστεί”. Μπαίνουμε σε περιπέτειες… ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Κάποιες νεότερες πληροφορίες τις οποίες μεταφέρουμε με επιφυλαξη λένε ότι είχε δοθεί και η χειρόγραφη αλληλογραφίας μεταξύ του Στέρη και του Πικάσο, η οποία επίσης αγνοείται.

Γεράσιμος Στέρης