Ο λάτρης της Κεφαλονιάς και των Βάτσων

O Επίτιμος πρόξενος της Σερβίας Βίκτωρ Ρουχωτάς έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

ΠΡΟΣ: κ. Πέτρο Βιτωράτο

Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητα Κατωγής

Αγαπητέ Πρόεδρε

Σας κάνουμε γνωστό ότι ο Σέρβος λαϊκός συγγραφέας και ζωγράφος Moma Kapor ήταν λάτρης της Κεφαλλονιάς και της Παλικής αλλά ιδιαίτερα της περιοχής Βάτσα.

Ο συγγραφέας αυτός, που είναι πολύ γνωστός στη Σερβία, έχει γράψει το μυθιστόρημα “Aglos” το οποίο διαδραματίζεται στο νησί του Αγίου Γερασίμου και περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα Βάτσα. Το μυθιστόρημα αυτό γίνονται προσπάθειες να μεταφραστεί σύντομα και στην Ελληνική γλώσσα.

Στις συνεντεύξεις που είχε δώσει κατά καιρούς ο συγγραφέας και ζωγράφος αναφερόταν με ιδιαίτερη αγάπη για την περιοχή Βάτσα από την οποία αντλούσε πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις καθώς και μεγάλη έμπνευση.

Η αγάπη του για την Κεφαλλονιά και τα Βάτσα είναι γνωστή στη Σερβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές μέρες η δημοσιογράφος και συγγραφέας Svetlana Milovanovic από τη Σερβία πήρε συνέντευξη από τον κ. Σπυρογεράσιμο Αντωνέλλο από τα Βάτσα, ιδιοκτήτη του καταστήματος με τα καλάμια, το οποίο περιγράφει παραστατικά ο συγγραφέας στο μυθιστόρημα του.

Ο συγγραφέας Moma Kapor είναι πολύ γνωστός στη Σερβία και ο Δήμος Βελιγραδίου έχει δώσει το όνομα του σε δρόμο της Πρωτεύουσας της Σερβίας.

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του Μεγάλου Σέρβου Φιλέλληνα συγγραφέα και λάτρη της περιοχής Βάτσα, προτείνουμε, στη μνήμη του, να δοθεί το όνομα του στο δρόμο που οδηγεί προς την παραλία Βάτσα-Άγιος Νικόλας.

Η ενέργεια αυτή έχει τεράστια σημασία, θα τύχει ευρείας αποδοχής και έντονης δημοσιότητας και θα οδηγήσει σε μεγάλη διαφήμιση και προβολή της περιοχής στη Σερβία.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Με εκτίμηση,
Βίκτωρ Ρουχωτάς
Επίτιμος Πρόξενος Σερβίας