Ο «Σύλλογος Φίλων του Ασθενούς του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αγαπητοί συμπολίτες

Ολοι μας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ζούμε την πλήρη απαξίωση και καταβαράθρωση του νοσοκομείου του τόπου μας.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς, δεν υπήρξαν αποτελέσματα που να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του νομού, όπως και η απερχόμενη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν έπραξαν από την πλευρά τους αυτά που χρειαζόταν για να σταθεί το νοσοκομείο ορθιο, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς,η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παθολογικής κλινικής έγινε μόνιμη, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα ελθουν γιατροί στο νοσοκομείο, οι οποίοι όμως ποτέ δεν ήλθαν. Αντιθέτως, το νοσοκομείο έχασε τους περισσότερους γιατρούς τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω μεταθέσεων, είτε λόγω συνταξιοδότησης. Οι 800 και άνω συμπολίτες μας που κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο τώρα πλέον, εδώ και δύο χρόνια περίπου, δεν έχουν πλέον καμμία προστασία και ασφάλεια. Το φαινόμενο αυτό είναι τραγικό για τον τόπο μας αλλά και για την προοπτική του στα επόμενα χρόνια. Παραμένει η υποβαθμισμένη λειτουργία του νοσοκομείου σε επίπεδο κέντρου υγείας για το 1/3 περίπου του συνολικού πληθυσμού του νησιού.

Κρίσιμα άλλα ζητήματα του νοσοκομείου, όπως η δωρεά Λιβιεράτου, με χρηματικό ποσό, που ανέρχεται στις 800.000 Ευρώ, δεν αντιμετωπίσθηκαν. Τα χρήματα αυτά παραμένουν, δυστυχώς, στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο αναξιοποίητα. Το έργο της αντισεισμικής θωράκισης, που είναι απαραίτητο για την στατική επάρκεια του νοσοκομείου, δυστυχώς, σταματησε και ουδείς γνωρίζει ποιά είναι τα πραγματικά αίτια. Για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου με κατατεθημένο φάκελλο στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων ουδεμία ενέργεια έγινε.

Πιστεύουμε, ότι οι τοπικοί φορείς, η νέα δημοτική αρχή, ο αντιπεριφερειάρχης, αλλά και ο τοπικός βουλευτής, οφείλουν να στηρίξουν τις προσπάθείες μας και όλοι μας από κοινού να θέσουμε τα κρίσιμα ζητήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου στην νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ελπίζουμε ότι θα υπαρξουν ευήκοα ώτα σε όλες μας αυτές τις νέες προσπάθειες. Καλούμε λοιπόν δημόσια τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του νομού μας να συναντηθούμε το συντομώτερο δυνατόν για να του θέσουμε τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου και από κοινού να συναντηθούμε με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Καλούμε επίσης την νέα δημοτική αρχή να είναι αρρωγός στις προσπάθειές μας και να πράξει απο την πλευρά της ότι είναι αναγκαίο για την καλύτερη τύχη του νοσοκομείου του τόπου μας.

Για τον Σύλλογο Φίλων του
Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου
Γ. Χρηστόπουλος Γερουλάνος
Πρόεδρος
Διονύσιος Κατερέλος
Γραμματέας

To Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο
Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο

Τι απαντάει ο αν. δοικητής


Ο αν. διοικητής του Γ.Ν. Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» Δημήτρης Δημουλιός, απάντησε στο Σύλλογο Φίλων του Ασθενούς» τα ακόλουθα:

Mε αφορμή το Δελτίο τύπου του Συλλόγου Φίλων «Μαντζαβινάτειου» Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου και προς αποκατάσταση της αλήθειας σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Δημιουργεί ερωτήματα ο χρόνος που επέλεξε ο Σύλλογος να εκδώσει την ανακοίνωση όταν εδώ και ενάμιση έτος δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση με το Δ.Σ και ουδέποτε υπήρξε πρόσκληση στον Αν. Διοικητή για συνεργασία. Παράλληλα καμία επίσημη συνάντηση δεν έχει ζητηθεί από τον Σύλλογο.

Η προσωρινή αδυναμία λειτουργίας της παθολογικής κλινικής πραγματοποιήθηκε επί της ουσίας πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Αν. Διοικητή και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2018 με την συνταξιοδότηση των δύο Παθολόγων και την παραίτηση του ενός.

Οι δυο θέσεις προκηρύχθηκαν τον Απρίλιο του 2018 και η προκήρυξη κηρύχτηκε άγονη. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες με παθολόγους μετακινούμενους και πάντα με γνώμονα ότι το Νοσοκομείο Κεφαλληνίας είναι καταλύτης των εξελίξεων πολλές φορές του Γ.Ν. Ληξουρίου.

Ήδη όπως ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου η θέση του Παθολόγου μετατράπηκε σε Δντη Παθολογίας ώστε να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για την πλήρωση της θέσης.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι στο Νοσοκομείο μας προσλήφθηκαν πέντε (5) επιπλέον Ιατροί των κάτωθι ειδικοτήτων: Δυο Ακτινοδιαγνώστες-Ένας ορθοπεδικός-Ένας Γενικός Ιατρός -Ένας Νευρολόγος. Καθώς επίσης και μηνιαία μετακίνηση Γενικών Ιατρών από άλλες δομές. Πουθενά στην ανακοίνωση του Συλλόγου, δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Όσο αφορά το κληροδότημα Λιβιεράτου ήδη υπάρχει σχεδιασμός και χρειάζονται στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις για την σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του διαθέτη, η όποια αναφορά σας είναι ανακριβής μιας και ο νέος πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Ληξουρίου και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να παρθούν αποφάσεις από τον τότε Δήμαρχο Κεφαλονιάς γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος λόγω διάσπασης των Δήμων.

Για το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης του Νοσοκομείου και των εργασιών που πρέπει να ξεκινήσουν με την επίβλεψη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ανακριβώς αναφέρεται όσα σας ειπώθηκαν σας γνωρίζουμε ότι: Ο ανάδοχος κηρύχτηκε έκπτωτος από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις 13/09/19 θα εκδικαστεί η ένσταση. Με την Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη υπάρχει άψογη συνεργασία και είναι δεδομένη η επιθυμία τους το έργο να προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και το Νοσοκομείο του Ληξουρίου να αναβαθμιστεί και κτιριακά.

Το θέμα του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού το οποίο αναφέρεται χωρίς να έχετε καμία πληροφορία επ αυτού, σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε στάδιο κατάθεσης των φακέλων για την προμήθεια: Ψηφιακού Μαστογράφου, Ψηφιακού ακτινολογικού μηχανήματος, Μηχανήματος Υπερήχων. Ο Αντιπεριφερειάρχης είναι ενήμερος και πραγματοποίησε τις πρώτες ενέργειες με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Η παραπάνω αναφορά δίνεται προς αποκατάσταση της αλήθειας και με γνώμονα ότι η θητεία του Αν. Διοικητή λήγει σε ενάμιση χρόνο και απαιτείται επί της ουσίας συνεργασία και όχι στείρα αντιπαράθεση.

Στην ανακρίβεια σας περί μη προστασίας και ασφάλειας των πολιτών σας απαντούμε ότι το Νοσοκομείο μας με το φιλότιμο των εργαζομένων εφημερεύει καθημερινά σε αντίθεση με κάποιους που επιθυμούσαν την ολιγοήμερη εφημέρευση του.

Ευχής έργο έστω και τώρα ο Σύλλογος σας να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες όλο του προσωπικού της δομής όπως αρωγοί στάθηκαν αποκλειστικά και μόνο οι κάτωθι: Το Ίδρυμα Παναγή και Αντωνίας Μαντζαβινάτου και ο Πρόεδρος Γεράσιμος Αλιβιζάτος, η εταιρία Kefalonia lines, η Κοινοπραξία «Ταξιάρχης», τα Ιχθυοτροφεία Ληξουρίου και όλοι οι δωρητές ανώνυμοι και επώνυμοι που στηρίζουν την δομή μας προς όφελος των κατοίκων της Παλλικής.

Δεν έχουμε πετύχει όλους τους στόχους όπως επιθυμούσαμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεν μπορούμε όμως να απαξιώνουμε πλήρως και αναιτιολόγητα τις προσπάθειες όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου έχοντας ως εφαλτήριο κατευθυνόμενες μικροκομματικές και προσωπικές επιδιώξεις. Οι πολίτες της Παλλικής πρέπει να γνωρίζουν ότι το Νοσοκομείο Ληξουρίου προσπαθεί να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Πριν οποιαδήποτε ανακοίνωση κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει και ενημέρωση για τα ζητήματα του Νοσοκομείου από τον καθ’ ύλη αρμόδιο ώστε να μην αναφέρονται ανακρίβειες.

Η προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, ας είναι ο μόνος οδηγός μας όταν ασκούμε κριτική.

Ο Α. Διοικητής
Δημήτριος Δημουλιός