Ενας Ελληνικός Δήμος της Αττικής, ο Δήμος Χανδρίου, πιθανότατα έγραψε σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και στον τομέα της οικολογικής μεταφοράς. Μετά από 3 χρόνια προσπαθειών, ο Δήμος Χαλανδρίου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφεραν να συλλέξουν τα απορρίμματα κουζίνας, να τα αποξηράνουν και μέσω της βιο-αεριοκίνησης να κινήσουν τα απορριμματοφόρα τους.

Ο εμπνευστής του όλου εχειρήματος είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Λυμπεράτος, καθηγητής του ΕΜΠ.

Ετσι στον Δήμο Χαλανδρίου βαδίζουν ολοταχώς στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με απορρίμματα κουζίνας που αποτελούν το 40% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό.

Η καύσιμη ύλη στα απορριμματοφόρα του Χαλανδρίου θα είναι το βιοαέριο, το οποίο παράγεται από υπολείμματα τροφών.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 προβλέπει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται 8 διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου όπως σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος στο news24.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού. Αυτή η κοινωνική συνέργεια αποτελεί άλλη μια επιτυχία της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου.

«Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο», εξηγεί ο κ. Ρούσσος. «Στη συνέχεια το συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα προϊόν που μοιάζει με γατοτροφή, είναι άοσμο και μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά και το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς με την κίνηση του απορριμματοφόρου».

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Horizon 2020, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, έχει διάρκεια 40 μήνες και η χρηματοδότηση του δήμου Χαλανδρίου είναι 450.000 ευρώ, με τα οποία αγοράστηκαν τα δύο απορριμματοφόρα.

Εμπνευστής του προγράμματος είναι ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, σημερινός Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου και καθηγητής στο ΕΜΠ.

Συνέλαβε την ιδέα, υπέβαλε την πρόταση εκ μέρους του Δήμου και μαζί με την ομάδα του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών, υλοποιούν και παρακολουθούν το πρόγραμμα.

«Η αξιοποίηση είναι πρωτοποριακή και και το πρόγραμμα βραβεύτηκε 2 φορές ως καινοτόμα τεχνολογία. Θα παράξει ένα αποτέλεσμα που θα κατοχυρώσει πατέντα για τον Δήμο Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Δείτε στο kefaloniamanata.gr (Traffic) το video, όπου ο κ. Λυμπεράτος παρουσιάζει το σύστημα.

ποιοσ ειναι: Ο κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος γεννήθηκα στην Αθήνα το 1958. Ο πατέρας του είναι από το Αργοστόλι και η μητέρα του από τα Φάρσα. Ερχεται κάθε καλοκαίρι για διακοπές με την οικογένειά του στην Κεφαλονιά. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στα Πανεπιστήµια ΜΙΤ και CALTECH των ΗΠΑ και διετέλεσε Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Φλόριντα (1983-1990) και Πατρών (1990-2011). Από το 2011 είναι Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κατοικει στο Χαλάνδρι. Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Έχει εκτεταμένη διδακτική και ερευνητική εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής βιοτεχνολογίας και ιδιαιτέρως επεξεργασίας και διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Έχει διατελέσει µέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και της Διοικούσας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Το 2012 ίδρυσε τον Ελληνικό Υδατικό Σύνδεσμο (επιστημονική εταιρεία µε αντικείμενο το νερό και τα απόβλητα).

Δημοτικός Σύμβουλος της « Αντίστασης µε τους Πολίτες του Χαλανδρίου» από το 2014, εντεταλμένος για θέματα ανακύκλωσης.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος HORIZON 2020 Waste4Think, που αφορά στην καινοτόμα διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών με έμφαση στη διαλογή τους στην πηγή και στην αξιοποίηση τους για παραγωγή προϊόντων και ενέργειας.

Την περίοδο 2014-σήμερα διετέλεσε ανελλιπώς μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΛΥΑ και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Στις πρόσφατες εκλογές της 2 Ιουνίου 2019 επανεκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου για την περίοδο 2019-2023 και είναι πρόεδρος του Δ.Σ.

Ο Κεφαλονίτης Καθηγητής του ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο εμπνευστής του προγράμματος της κίνησης των απορριμματοφόρων του Δήμου Χαλανδρίου …με φασολάκια και φλούδες από φρούτα…