Στα νερά και τις λάσπες «πνίγηκε» χθες τα χαράματα, για άλλη μία φορά, η Αγία Ευφημία, καθώς οι μεγάλες νεροποντές που έπεσαν στα βουνα, σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους, μέσα από τους χείμαρρους των Δρακοπουλάτων και της Φάλαρης.

Οι κάτοικοι του χωριού ανάστατοι και οργισμένοι, ζητάνε άμεσα σύγκλιση των τοπικών φορέων ώστε να κυρηχθεί η περιοχή της Πυλάρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πολλά προβλήματα μετά τις νεροποντές έχουν δημιουργηθεί και στα χωριά Μακρυώτικα, Δρακοπουλάτα και Μαρκατάτα της Πυλάρου.

Τα νερά και οι λάσπες δημιούργησαν απελπιστικές καταστάσεις στην Αγία Ευφημία, οι κάτοικοι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, τα μαγαζιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ το λιμάνι έχει πάρει μαυροκόκκινο χρώμα από τις λάσπες.

Μεγάλη μάχη γίνεται από τους κατοίκους για να σωθούν περιουσίες.

Οι επισκέπτες-τουρίστες που βρίσκονται στην Αγία Ευφημία, περπατούσαν χθες μέσα στα λασπόνερα, φωτογραφίζοντας την καταστροφή και σχολιάζοντας αρνητικά το φαινόμενο, καθώς και την έλλειψη μέριμνας από το Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις πληγείσες περιοχές της Πυλάρου πραγματοποίησε χθες αυτοψία ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός, ενώ βρέθηκαν επί τόπου ο βουλευτής Παναγής Καππάτος, ο δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Ανδρεάτος.

Παράλληλα έφτασαν εκεί μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας, που με τη συμβολή του Δήμου Σάμης, προχώρησαν στον καθα

ρισμό των δρόμων από τις λάσπες και τα φερτά υλικά που κατέβασε η μπόρα από τα παρακείμενα βουνά.

◼︎Για τις πλημμύρες που έπληξαν την Αγία Ευφημία και τις γύρω περιοχές, θα γίνει σύσκεψη στο Διοικητήριο, σήμερα και ώρα 9 π.μ.

Τι λέει το ΤΕΕ

Για τις πλημμύρες στην περιοχή Αγίας Ευφημίας και Δρακοπουλάτων, το τοπικό ΤΕΕ ανακοινωσε χθες τα ακόλουθα:

Ακόμη μια φορά, με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, η περιοχή της Αγίας Ευφημίας και των Δρακοπουλάτων πλήττεται από πλημμύρες, θέτοντας σε κίνδυνο τις περιουσίες αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Πέραν της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα εντονότερων καιρικών φαινομένων, σημαντικό ρόλο έχει επιτελέσει η ραγδαία αλλαγή του φυσικού περιβάλλοντος. Η οικοδομική δραστηριότητα και τα αιολικά πάρκα, η υπερβόσκηση και ο περιορισμός της βλάστησης, έχουν δημιουργήσει νέες παραμέτρους που η πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη.

Ως Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε θίξει στο παρελθόν την αναγκαιότητα της μελέτης και κατασκευής ενός τεχνικού έργου ανάσχεσης της πλημμύρας δυτικά της Αγίας Ευφημίας και διοχέτευσής της στη θάλασσα.

Δηλώνουμε στη διάθεση του Βουλευτή, του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου Σάμης αν χρειαστούν τη συνδρομή μας και αναμένουμε να πράξουν τα δέοντα για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την προστασία της περιοχής.

Ο Πρόεδρος
της Ν.Ε. ΤΕΕ Κεφαλληνίας- Ιθάκης
Αλεξ. Παντελειός
Πολιτικός Μηχανικός MSc

Στιγμιότυπα από την μεγάλη καταστροφή.
Τόνοι η λάσπη και τα φερτά υλικά.
O πρόεδρος της Αγίας Ευφημίας Παναγιώτης Ζαφειράτος ήταν στο πόδι όλη νύχτα και χθες όλη μέρα
Ολοι οι κάτοικοι απελπισμένοι προσπαθούν να καθαρίσουν το χωριό τους

 


Αγία Ευφημία, ώρα μηδέν. Ωρα δικαιοσύνης!


Για μια ακόμη φορά η Αγία Eυφημία πλήρωσε την ασυδοσία των εταιριών που εγκατέστησαν και εκμεταλλεύονται τις ανεμογεννήτριες στα όμορα βουνά της

 Είναι πλέον θέμα της Εισαγγελίας Κεφαλληνίας και Ιθάκης να ερευνήσει αν έγιναν οι δέουσες μελέτες περιβαντολλογικές και αντιπλημμυρικές μελέτες, πριν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και αν έγιναν σε τι βαθμό εφαρμόστηκαν.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ενάντια στις ΑΠΕ και φυσικά έναντι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Είμαι όμως κάθετα αντίθετος όταν εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαντολλογική και αντιπλημμυρική μελέτη, ή να έχει προηγηθεί και να μην εφαρμόζεται.

Η Κεφαλονιά δεν είναι τριτοκοσμικό νησί, ούτε ξέφραγο απροστάτευτο αμπέλι, εγκαταλελειμμένο στην άγρια εκμετάλλευση εργολάβων και ιδιοκτητών των ανεμογεννητριών.

Έχουν βέβαια τεράστια ευθύνη και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νησιού που επέτρεψαν την λειτουργία τους πριν βεβαιωθούν ότι έχουν εφαρμοστεί στο ακέραιο όλα τα δέοντα, περιβαντολλογικά αλλά και προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα.

Είναι πραγματικά ντροπή, κάθε φορά που υπάρχει έντονη βροχόπτωση να κινδυνεύει να «πνιγεί» η Αγία Ευφημία.

Χρειάζονται εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά έργα στα όμορα βουνά που πρέπει να αναγκαστούν να κάνουν οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τις γεννήτριες, και συγχρόνως η Περιφέρεια να προβεί στα αντιπλημμυρικά έργα που θα «οδηγούν» τα όμβρια νερά στην θάλασσα, αν και εφόσον φθάσουν στην Αγία Ευφημία, παρά την λήψη των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ