Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου ήταν …υπόδειγμα συνεργασίας όλων  …ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ. Ακόμη και της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) που είναι γνωστές οι σκληρές (κάποτε απόλυτα σωστές) θέσεις της.

Αυτό λοιπόν που αναρωτιόμαστε παρακολουθώντας τη συνεδρίαση είναι γιατί να μην μπορεί ο Δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος να τα βρει με τον Παρίση (έλλειπε από τη συνεδρίασε αλλά ήταν όλοι οι υπόλοιποι), με τον Φόρτε, τον Παντελειό και τον Κουρούκλη;

Ποιος θα ήταν ο ωφελημένος από μία όσο το δυνατόν πιο ευρύτερη συνεργασία;

Μα φυσικά …ΟΛΟΙ!!! Και πρώτα απ’όλους ο Δήμος και οι δημότες!!!

Και για να μην λέμε πολλά όσο ευρύτερη είναι η συνεργασία του Δημάρχου Θ. Μιχαλάτου με τις άλλες παρατάξεις τόσο το καλύτερο …για όλους!!!

Ο Μάκης Φόρτες, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, απέδειξε γι’ άλλη μία φορά με την πρόταση που έκανε για τον κανονισμό πως αυτό που συνηθίζει να λέει πως …«η αυτοδιοίκηση είναι έρωτας» το λέει και το πιστεύει και πως πάνω απ’ όλα βάζει το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.

Ο Αλέξανδρος Παντελειός έδειξε πως μπορεί να είναι άπειρος στα θέματα της αυτοδιοίκησης, αλλά είναι  …συνεργάσιμος και κυρίως έχει ευήκωα ώτα.

Η παράταξη Παρίση και βασικά οι Δ. Λυκούδης και Ν. Ανουσάκης δείχνουν στοιχεία ειλικρινούς συνεργασίας (για όσους μπορούν να δουν «πίσω από το παραβάν» δεν αποτελεί έκπληξη…) με μοναδικό ζητούμενο το κοινό συμφέρον, αφήνοντας μάλιστα στην άκρη τυχόν στοιχεία αντεκδίκησης στο Μιχαλάτο.

Ακόμη και ο Γιάννης Κουρούκλης έδωσε στοιχεία στην προχθεσινή συνεδρίαση ενός άλλου προσωπείου: συγκαταβατικός, συνεργάσιμος και υποχωρητικός με γνώμονα και αυτός το κοινό συμφέρον. Επιτέλους, θα πουν κάποιοι και κάποιοι άλλοι γνωρίζοντας τον Κουρούκλη θα πουν ότι δεν είναι έκπληξη η στάση του!

Αν μάλιστα ο πρόεδρος Βαλλιανάτος (ο συμπαθής Νικόλας δεν δείχνει, δυστυχώς, να έχει αντιληφτεί το σημαντικό ρόλο του…) είχε αφήσει το γνωστό στυλάκι του και τις εξυπνάδες και κανά δυό άλλοι σύμβουλοι του Μιχαλάτου είχαν βάλει στην άκρη τα προσωπικά τους, κάποιος που δεν ήξερε θάλεγε (δίχως υπερβολή το λέμε) πως και οι 27 ανήκουν στην ίδια παράταξη!!!

Το έναυσμα για το κλίμα έκπληξη, υπήρξε μια δύσκολη συνεδρίαση αφού έπρεπε να γίνει η επιλογή εκπροσώπων του Δήμου σε οκτώ σημαντικές επιτροπές και φορείς και να ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία (14 τουλάχιστον συμβούλους) ο κανονισμός λειτουργίας.

Έτσι λοιπόν και οι οκτώ εκπροσωπήσεις ήταν ΟΜΟΦΩΝΕΣ με εκπροσώπους ΑΠ’ΟΛΕΣ τις παρατάξεις, μηδέ εξαιρουμένης και της Λαϊκής Συσπείρωσης (πήρε αντιπροσώπους σε δυο από τα οκτώ επιτροπές) και τα περισσότερα άρθρα του κανονισμού ψηφίστηκαν με συναίνεση των πέντε παρατάξεων.

Και για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο Μ. Φόρτες ήταν …ο ιθύνων νους αυτού του κλίματος έκπληξης, αυτού του κλίματος συναίνεσης και συνεργασίας!

Έφτιαξε ένα σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που τους ένωσε ΟΛΟΥΣ και για το οποίο …κανείς δεν μπόρεσε να φέρει αντίρρηση.

Ο δήμαρχος το υιοθέτησε δίχως πολλά και οι μόνες υποδείξεις δεν ήταν δικές του αλλά …της νομικής υπηρεσίας στην οποία ο Φόρτες είχε συστήσει στην πρότασή του να συμβουλευτεί ο δήμαρχος!!!

Δεν έχει σημασία οι λεπτομέρειες του νέου κανονισμού, αν και θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τον κανονισμό που μπορεί να αποτελέσει ακόμη και πρότυπο κανονισμό για το Υπουργείο για όλους τους Δήμους της Ελλάδας (και δεν το λέμε με υπερβολή), αλλά σημασία έχει πως έγινε αυτό που δεν θα το πίστευε από πριν κανείς!

Αυτή συνεργασία δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να πάει στράφι!

Πρώτος ο δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος πρέπει να εκτιμήσει το μοναδικό κλίμα συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις ως την δύναμη του Δήμου Αργοστολίου!

Μετά οι Παρίσης, Φόρτες, Παντελειός, Κουρούκλης, οφείλουν να σταθούν στην ιστορική τους ευθύνη πρώτα και μετά στην παραταξιακή!

Και μαζί με αυτούς οι υπόλοιποι 23 δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν ότι όταν θέλουν μπορούν να προχωρήσουν συναινετικά!

Με τρεις λέξεις …έδειξαν ότι μπορούν!

Οι καιροί και η απλή αναλογική το απαιτούν!

Σε αυτούς επαφίεται να αποδείξουν ότι μπορούν να αφουγκραστούν την ευθύνη τους απέναντι στο Δήμο και τους δημότες και σε τελική ανάλυση την Κεφαλονιά!

Ο Θ. Μιχαλάτος οφείλει ΤΩΡΑ να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη!

Οφείλει να συζητήσει και με τους πέντε και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για όλους!

Να διερευνήσει ποιοι προτίθεται να βάλουν πάνω από το παραταξιακό τους συμφέρον, αυτό της Κεφαλονιάς!

Οι θέσεις είναι το λιγότερο, όπως απέδειξαν και οι πέντε στην διαπαραταξιακή αντιπροσώπευση τους Δήμου στις οκτώ επιτροπές!

Ιδού η Ρόδος ιδού και …η Κεφαλονιά!

Θ. Μιχαλάτος