Στις επιστολές του δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου απάντησαν χθες ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της Παράταξης «Για την επόμενη μέρα» Μάκης Φόρτες (συνυπογράφουν και οι άλλοι δύο δ.σύμβουλοι της Πράταξης Σπύρος Πεφάνης και Αργύρης Γαβριελάτος) και ο επικεφαλής της Παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους» Αλέξανδρος Παντελειός.

Οι δύο επιστολές αναφέρουν τα εξής:

«Για την επόμενη μέρα»: Σχετικά με το κάλεσμα για συνεργασία του Δημάρχου

Αγαπητέ Δήμαρχε

σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και απο την επομένη του εκλογικού αποτελέσματος διακηρύξαμε σταθερά την προγραμματική θέση μας ότι: «Η συνεργασία των παρατάξεων είναι το κλειδί στην διακυβέρνηση και τη λειτουργία του Δήμου. Όσο πιο γρήγορα κατανοηθεί απ’όλους ο μονόδρομος της συνεργασίας για τη λειτουργία του Δήμου τόσο το καλλίτερο».

Ήδη διανύουμε το δεύτερο μήνα λειτουργίας του Δήμου και μπορούμε να δούμε γεγονότα συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων (σύνθεση επιτροπών, κανονισμός λειτουργίας) αποδεικνύοντας πως η αναλογική συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συγκλίσεις και συνεργασίες, όπως απαιτεί η απλή αναλογική και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εκ προοιμίου τροχοπέδη για την κυβερνησιμότητα του Δήμου όπως κινδυνολογούσαν τα κατεστημένα της αυτοδιοίκησης. 

Ως συνέπεια των παραπάνω, η πρόθεσή σας για «ευρύ μέτωπο συνεννόησης και συνεργασίας», όπως διατυπώθηκε στις επιστολές προς τους επικεφαλείς των παρατάξεων, μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους, θεωρώντας ότι εκφράζει την απαίτηση των πολιτών να στηθεί επιτυχημένα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Δήμος Αργοστολίου, όπως και ότι προοιωνίζεται ο θεσμικός μονόδρομος της συνεργασίας να γίνει με προγραμματική σύγκλιση, διαπαραταξιακή συναίνεση και συνεργασία.

Φυσικά κρατάμε απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση …και όχι μόνο γιατί ορίζεται από το νόμο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης
«Για την επόμενη μέρα»
Με εκτίμηση
Μάκης Φόρτες, Σπύρος Πεφάνης, Αργύρης Γαβριελάτος

Η απάντηση της Παράταξης «Κεφαλονιά, νησία για όλους»:

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ προσωπικά αλλά και εκ μέρους της παράταξης και Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονια, Νησί για όλους» για την επιστολή που αποστείλατε εκφράζοντας την πρόθεσή σας για συνεργασία και συναίνεση. Θεωρούμε βέβαια ότι η επιστολή αυτή θα είχε πολύ πιο θετικό αποτέλεσμα στην οργάνωση και τη λειτουργία του νέου μας Δήμου αν είχε αποσταλεί την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τις εκλογές. Θα είχαμε τότε αρκετό χρόνο να συζητήσουμε δημόσια τις θέσεις μας και να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις τα πρώτα βήματα του Δήμου μας που ομολογουμένως είναι αρκετά δύσκολα.

Όπως ίσως είχατε διαπιστώσει και σε χρόνο προγενέστερο των εκλογών, η Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους» από την πρώτη στιγμή που δήλωσε την υποψηφιότητά της για το Δήμο Αργοστολίου, κατέθεσε και ένα πρόγραμμα αρκετών δεκάδων θέσεων για το Δήμο, την τοπική κοινωνία την Κεφαλονιά γενικότερα. Ήμασταν η μοναδική παράταξη που το πρόγραμμά μας το θέσαμε σε διαβούλευση με τους πολίτες, καλώντας την ίδια ώρα τις άλλες παρατάξεις να αντιγράψουν και να υιοθετήσουν τις θέσεις που θεωρούν σωστές. Και κάποιες παρατάξεις το έκαναν, υιοθέτησαν προτάσεις μας και τις ενσωμάτωσαν στο πρόγραμμά τους.

Από εκείνη τη χρονική στιγμή δεσμευτήκαμε ότι η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι γόνιμη και ουσιαστική και όχι μια συμμετοχή «για την εμπειρία». Δεσμευτήκαμε ότι θα καταθέτουμε προτάσεις διεκδικώντας την υλοποίηση των θέσεων και του προγράμματός μας και ότι δεν θα περιοριστούμε σε ένα ρόλο στείρας αντιπολίτευσης. Και σήμερα, καλούμαστε μέσα από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μας οδήγησαν οι συμπολίτες μας με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους, να φανούμε συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις μας.

Κύριε Δήμαρχε, μπορούμε να συνεννοηθούμε, όχι μόνο στα «απλά πράγματα», αλλά και στα ιδιαίτερα σύνθετα. Τις προτάσεις μας για την προσβασιμότητα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τους νέους, την οικονομία, τον τουρισμό τις έχουμε αναρτημένες δημόσια. Όπως και για τον αθλητισμό, την ενέργεια, την καθημερινότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, την παιδεία, την πολιτική προστασία, την τεχνολογία και καινοτομία, την υγεία κ.ά.

Αυτές οι προτάσεις, που έχουν προκύψει από διαβούλευση με τους πολίτες και φορείς, είναι το πλαίσιο που θέτουμε ως δυνατότητα συνεργασίας. Πλαίσιο το οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα, διαβάζοντας τις αρχές που διέπουν την κίνησή μας. Συλλογικότητα, συμμετοχή των πολιτών, διαφάνεια, αξιοκρατία, ανθρωπισμός, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, αγάπη για τον τόπο μας, ανεξαρτησία από κάθε συμφέρον.

Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε συζήτηση, συνδιαμόρφωση προτάσεων και συναινετικές λύσεις. Η πρόθεση για συναίνεση όμως έχει πολύ μεγάλη απόσταση από την επίτευξή της. Θεωρούμε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συναίνεση θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν βασικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την συνεχή επικοινωνία μεταξύ των παρατάξεων, την συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση των πολιτών και την δυνατότητα υποβολής προτάσεων από όλες τις παρατάξεις αλλά και τους πολίτες. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορούν να υπάρξουν μόνο μετά από πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε εσείς ως Δήμαρχος Αργοστολίου. Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει ζητηθεί η συμβολή μας σε οποιοδήποτε θέμα που έχει προκύψει, έστω και σε επίπεδο υποβολής προτάσεων. Δεν έχει δοθεί καμία δυνατότητα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στα πρώτα βήματα του Δήμου μας.

Παρόλα αυτά κοιτάζοντας στο μέλλον και χωρίς καμία διάθεση στείρας αντιπολίτευσης αναγνωρίζουμε ότι με τις επιστολές που στείλατε δημιουργείται ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στις Δημοτικές παρατάξεις και ταυτόχρονα αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η επιστολή μου αυτή έχει σαν μοναδικό στόχο την προώθηση της διαδικασίας που εσείς εκκινήσατε και την συγκεκριμενοποίηση της έννοιας της συναίνεσης και της συνεργασίας.

Αυτή είναι η δική μας λογική για συνεννόηση και συνεργασία, και μάλιστα με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όχι μόνο με τη δημοτική αρχή. Επί τη ευκαιρία, θα θέλαμε να μας προσδιορίσετε και εσείς, τη δική σας εκδοχή περί συνεργασίας, διότι έως σήμερα δεν έχει τεθεί από μέρους σας ένα σαφές πλαίσιο για το τι επιζητείτε. Θέλετε τις προτάσεις μας για το Δήμο; Αυτή είναι και η δική μας δέσμευση απέναντι στους πολίτες και θα το κάνουμε ούτως ή άλλως. Θα διεκδικήσουμε το Πρόγραμμα των Πολιτών.

Θέλετε πραγματικά συμμετοχή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη χάραξη της πορείας του Δήμου; Αυτό θα πρέπει να γίνει με ξεκάθαρους όρους, που θα αφορούν όλες τις παρατάξεις και όχι με την προσέγγιση μεμονωμένων συμβούλων ή παρατάξεων που αξίζουν ενδεχομένως, κατά την άποψή σας, ιδιαίτερης μεταχείρισης. Η ενεργοποίηση συσκέψεων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων θα ήταν μια πρώτη θετική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνεννόηση και συνεργασία δεν συμβαίνουν με το γύρισμα ενός διακόπτη ή με την υπογραφή συμφώνων συνεργασίας. Αντιθέτως, είναι ένας στόχος που κερδίζεται σταδιακά και απαιτεί καλή πρόθεση, αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη. Και καλή πρόθεση μπορεί ίσως να έχουν όλοι, όμως το σεβασμό και την εμπιστοσύνη οφείλουμε να τα αποδεικνύουμε εμπράκτως.

Με εκτίμηση, Αλέξανδρος Παντελειός
 
Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής της Παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους»


«Περισσότερο επικοινωνιακή, παρά ουσίας» λέει για τη επιστολή Θεόφιλου η «Ισχυρή Κεφαλονιά» που συνεδρίασε μέσα στο Μέγαρο!


Συνεδρίασε προχθές η Δημοτική Ομάδα της «Ισχυρής Κεφαλονιάς« στον 1ο όροφο του «Μεγάρου» (Γραφείο Παρίση), για το θέμα της επιστολής που έστειλε ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος στον επικεφαλής της Παράταξης Αλέξανδρο Παρίση, για συναίνεση και συνεργασία.

Στην αρχή της συνεδρίασης, επιβεβαιώθηκε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης για τον επικεφαλής Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος συνεχίζει να είναι αδιαμφησβήτητα ο αρχηγός της Παράταξης, ενώ τα διάφορα δημοσιεύματα περί αποχώρησής του, χαρακτηρίστηκαν από τα μέλη της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» ως «κίτρινου τύπου, για πρόδηλους παραπολιτικούς σκοπούς».

Η επιστολή του δημάρχου Αργοστολίου, που ήταν το κύριο θέμα της συνεδρίασης, χαρακτηρίστηκε ως «περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα και λιγότερο ουσίας». Σε κάθε περίπτωση, η Παράταξη Παρίση ήταν επιφυλακτική αν θα τεθεί από τον δήμαρχο «κάποια συγκεκριμένη πρόταση και όχι γενικές θεωρίες και εκθέσεις ιδεών», προκειμένου να την επεξεργαστούν και να απαντήσουν επίσημα, πάντα με γνώμονα πολιτικές αρχές και αξίες, αλλά και το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.