Ο διάσημος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης αποφοίτησε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου και ξαναβρέθηκαν με τον Κεφαλονίτη δάσκαλό του Λεωνίδα Σταματάτο μαζί στην εξορία, στη Μακρόνησο!
Αυτό τονίζει στον «Η», σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, ο Γιώργος Αλεξανδράτος, ο οποίος είναι δάσκαλος από το 1986, έχει διατελέσει Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου τα έτη 2005-2007, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθάκης από το 2007 έως το 2018 και από τον Οκτώβριο του 2018 έως σήμερα υπηρετεί ως Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Επίσης, από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Νοέμβριο του 2018, για δύο θητείες, ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων ΠΕΣΣ (θεσμός που καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε -Οκτώβριο 2018- από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου).
Ο Γιώργος Αλεξανδράτος συμμετείχε στη σύσκεψη για τα ζητήματα Παιδείας που έγινε πρόσφατα στο Διοικητήριο, όπου έγινε δεκτή η πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Σταυρου Τραυλού να μετονομαστεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου σε «Μίκης Θεοδωράκης», λόγω του ότι ο μουσικοσυνθέτης αποφοίτησε από αυτό.
Εμείς ρωτήσαμε σχετικά τον κ. Αλεξανδράτο, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, έχει διετελέσει Διευθυντής του εν λόγω Σχολείου.
ΕΡ.: -Ο Μίκης Θεοδωράκης πότε φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου;
ΑΠ.: -Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης
Θεοδωράκης φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Αργοστολίου από το 1933 έως το 1936 στην Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Έκτη Δημοτικού. Αποφοίτησε από το 1ο Δημοτικό στο Αργοστόλι, έχοντας δάσκαλο τον Λεωνίδα Σταματάτο και στη συνέχεια πήγε Γυμνάσιο στην Πάτρα (1937). Μάλιστα, μετά από χρόνια, συναντήθηκαν με το δάσκαλό του τον Λεωνίδα Σταματάτο, όπως και ο ίδιος ο Θεοδωράκης αναφέρει, ως εξόριστοι και οι δύο τους στην Μακρόνησο!
Στο σημείο αυτό ο κ. Αλεξανδράτος, ως παιδαγωγός, μας παρέθεσε ένα σημαντικό απόσπασμα από συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη (Βιβλίο Θανάση Νιάρχου, Εκδόσεις Καστανιώτη):
ΕΡ.: Πώς θα χαρακτηρίζατε την παιδική ηλικία του κάθε ανθρώπου ως ένα «κλειστό σύστημα ζωής»;
Απάντηση Μίκη Θεοδωράκη: -Είναι έγκλημα η σκληρότητα στα παιδικά χρόνια. Το παιδί δεν έχει ακόμα «δέρμα» για να προφυλαχτεί και η ψυχή του μπορεί να πληγωθεί και να ματώσει ανεπανόρθωτα ακόμα και με μια ασήμαντη γρατσουνιά. Ένα φύσημα… Αυτό που θα γίνουμε έχει σχεδόν ολόκληρο διαμορφωθεί στην παιδική μας ηλικία. Μια ζύμη πριν μπούμε στο μεγάλο φούρνο της ζωής και το ψωμί που θα γίνουμε κουβαλάει για πάντα επάνω του ακόμα και το πιο μικρό σημαδάκι, την πιο ανεπαίσθητη αμυχή.
- Ο κ. Αλεξανδράτος μας παρέδωσε, από το προσωπικό του αρχείο, την φωτογραφία που δημοσιεύουμε.