Μια πολύ σημαντική συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπου έδωσαν το παρών ο πρόεδρος και ο επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας, Σταύρος Σπαθής και Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση: Το φορολογικό των επιχειρήσεων, το μεταναστευτικό και το παράνομο εμπόριο.

Και τα τρία θέματα ανέλυσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ωστόσο μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανου Γεωργιάδη, αναφορικά με το παραεμπόριο.

Τόσο ο Σταύρος Σπαθής, αλλά και ο Πολυχρόνης Δενδρινός -που είχαν δικαίωμα ψήφου- στήριξαν αυτή την εισήγηση, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων Επιμελητηρίων της Χώρας.

Ανάμεσα στα πολλά της εισήγησης ήταν οι παρακάτω βασικές προτάσεις για να χτυπηθεί το παραεμπόριο, που τα τελευταία χρόνια έχει αγγίξει και την Κεφαλονιά πάρα πολύ.

  • Ειδικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό που θα αφορά την πάταξη του παραεμπορίου.
  • Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τους παραεμπόρους με κατάσχεση επί τόπου του εμπορεύματος και του οχήματος που το μετέφερε.
  • Ειδικό Μητρώο αδειών για πλανόδιους εμπόρους, ώστε να διευκολύνεται η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου και του Ελεγκτικού Μηχανισμού.
  • Αύξηση ελέγχων στα λιμάνια των νησιωτικών Επιμελητηρίων από τις αρχές.

Οι παραπάνω προτάσεις του κ. Γεωργιάδη έχουν εκφραστεί παλαιότερα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου μας και φυσικά ψηφίστηκαν.

Στην ΚΕΕ των Χανίων, πέρα από τους κ.κ. Σπαθή και Μιχαλάτο, το παρών από την Κεφαλονιά έδωσαν ο Πολυχρόνης Δενδρινός (τακτικό μέλος), ο Γιώργος Καβαλλιεράτος (αναπληρωματικό μέλος) στην ΚΕΕ και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου μας, Νεκτάριος Βαβάσης.

(Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου)


Kων/νος Μίχαλος: «Θετικό το κλίμα στην Αγορά»


«O στόχος για ανάπτυξη της τάξης του 2,8% το 2020, στον οποίο βασίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είναι μεν εφικτός, αλλά παραμένει φιλόδοξος και απαιτητικός με βάση τα σημερινά δεδομένα», σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος (φωτό), μιλώντας το Σάββατο στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ στα Χανιά.

«Έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα στην αγορά, η οποία μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίζει ξανά να αισιοδοξεί, ωστόσο, ο μεγάλος στόχος, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη μπροστά μας», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετή. Απαιτούνται αποφασιστικές και αποτελεσματικές δράσεις, σε μια σειρά από μέτωπα. Χρειάζεται ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Περισσότερες και πιο τολμηρές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα για τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση της Παιδείας και την ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης, τη σύνδεση δηλαδή της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, λέγοντας: «Για να πάψει η χώρα να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Αναμένουν οι επιχειρηματίες περισσότερες παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση των πόρων από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες και περισσότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία. Με δεδομένο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα σχέδια και επενδύσεις, χωρίς νέες πιστώσεις, περιμένουμε γενναίες αποφάσεις και δραστικές κινήσεις για την αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης της οικονομίας».

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο όπως είπε, γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων, το επικείμενο Brexit, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που προκαλεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και να δημιουργηθούν επαρκή αναχώματα, απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

(Από το γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου)

K. Μίχαλος