ΕΛΜΕΚΙ: Χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών

To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών που ξετυλίχθηκε το προηγούμενο διάστημα στο νομό μας, με βασικά αιτήματα την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της σημερινής   κυβέρνησης (ΝΔ), όσο και της προηγούμενης (ΣΥΡΙΖΑ), τα ζητήματα των ακατάλληλων σχολικών υποδομών, των εκπαιδευτικών κενών που 3 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εξακολουθούν να υπάρχουν, κ.α.

Ο αγώνας αυτός που συντονίστηκε με τον αγώνα των μαθητών σε όλη την χώρα, έβαλε στο επίκεντρο την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου, την εντατικοποίηση σπουδών που μετατρέπει το Λύκειο ως «εξεταστικό κέντρο», την προσμέτρηση του βαθμού απολυτηρίου στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια, την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων  και της βάσης του 10 για την  εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  που όπως τονίζουν οι μαθητές «…καταπνίγουν το όραμά μας… για ένα σχολείο για όλους». Πρόβαλλαν την ανάγκη άμεσα να καλυφθούν όλα τα κενά, ακόμη και σε γραπτώς πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς επίσης να παρθούν άμεσα μέτρα για τις υποδομές, επισκευή σεισμόπληκτων σχολείων, την κατασκευή νέων,  τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην ασφάλεια των σχολικών υποδομών κ.α.

To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών από ελάχιστους διευθυντές σχολείων και γονείς, καθώς και την ωμή παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που εκτός από  «συστάσεις»  περιελάμβανε και σύλληψη μαθητών!!! Η τρομοκρατία απέναντι σε μαθητές που διεκδικούν τα αυτονόητα, έφθασε μέχρι το σημείο να τους αναγκάσουν να υπογράψουν δηλώσεις που τους καθιστούσαν υπεύθυνους για υποτιθέμενες ζημιές στο σχολείο στην διάρκεια της κατάληψης ακόμη και από προβοκάτσιες!!!

To Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ συνυπογράφοντας  τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των μαθητών και έχοντας δώσει δυναμικούς αγώνες για την δικαίωσή τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, καλεί σε συστράτευση το επόμενο διάστημα για να υλοποιηθούν όλες οι υποσχέσεις των υπεύθυνων (Δημάρχων, Αντιπεριφερειάρχη, Κυβερνητικών παραγόντων) που δόθηκαν στους μαθητές.

Απαιτούμε άμεσα

n Να δοθεί επιτέλους λύση στην  κάλυψη όλων των κενών στο νομό Κεφαλονιάς Ιθάκης (20 μέχρι πρόσφατα και 10 που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και μετά την Τρίτη φάση διορισμών αναπληρωτών που έγιναν μόλις χθες 7 /11/2019). Μείωση των μαθητών στην τάξη σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.

n Να σταματήσει το αίσχος των «κοντέινερ», να κατασκευαστούν 5 νέα σχολικά συγκροτήματα  ( ΓΕΛ Ληξουρίου, 2ο, 3ο γυμνάσια Αργοστολίου, Γυμνάσιο – Λύκειο Μεσοβουνίων,   Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας), να επισκευαστούν τα σεισμόπληκτα ( Αγία Θέκλη κ.α.), να κατασκευαστεί νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

n Χρηματοδότηση των σχολείων, σύγχρονες υποδομές με κρατική ευθύνη. Να υπάρξει ασφάλεια σε όλα τα σχολεία (αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική κ.α.) και να δρομολογηθεί άμεσα η συγκοινωνιακή μελέτη στο σχολικό συγκρότημα του «Φαραώ» πριν θρηνήσουμε θύματα.

n Να σταματήσει η κοροϊδία και οι επικοινωνιακές δηλώσεις κυβερνητικών, τοπικών και άλλων παραγόντων και να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να λειτουργήσει  επιτέλους το ΕΙΔΙΚΟ  Λύκειο στο νομό μας, να εγκριθεί επιτέλους το μοναδικό ολιγομελές τμήμα της Α’ τάξης Λυκείου και να στελεχωθεί το σχολείο με όλο το αναγκαίο και απαραίτητο προσωπικό. Να στηριχθούν όλες οι δομές της ειδικής αγωγής στο νομό,  όλα τα παιδιά στις δομές που έχουν ανάγκη (ένας δάσκαλος παράλληλης στήριξης για κάθε ένα παιδί), να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης σε Γυμνάσια και Λύκεια .

n Να καταργηθεί ο νόμος Γαβρόγλου για το Λύκειο και να μην προχωρήσουν οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνηση για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου με τον συνυπολογισμό και των 3 τάξεων, την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, την ελάχιστη βάση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που υψώνουν  νέους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Να μην περάσει η παραπέρα ισοτιμία των ιδιωτικών κολεγίων εξωτερικού (χωρών εκτός ΕΕ) με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, αποσύνδεση του Λυκείου από την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης, με δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι και κατοχύρωση βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.

Αργοστόλι 8/11/2019
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μαντζουράτος 
Η Γενική Γραμματέας
Σοφία Ποταμιάνου