«Δεν αντέχει να φιλοξενήσει πρόσφυγες η Κεφαλονιά, γιατί στο νησί μας δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι φιλοξενίας, ενώ δεν έχουν επουλωθεί ακόμη οι πληγές από τους σεισμούς».
Αυτό απάντησε με επιστολή του ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος παρίσης, στην σχετική επιστολή που του απηύθυνε το Υπουργείο Εσωτερικών και την οποία αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου. O κ. Παρίσης απουσίαζε χθες από το Συμβούλιο για προσωπικούς λόγους.
O κ. Λυκούδης είπε, επίσης, ότι ο κ. Παρίσης επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα και του ανέφερε ότι υπάρχει αυτή η αδυναμία φιλοξενίας στο νησί μας, πράγμα που δέχθηκε ο υφυπουργός.
«Αυτή είμαι η θέση της Δημοτική Αρχής», τόνισε ο κ. Λυκούδης και «δεν την διαπραγματευόμαστε», για να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.


ΠAPAΛIΓO σύρραξη!  «Ταύρος μαινόμενος» εντός Δημοτικού Συμβουλίου ο Λυκούδης

 

Φοβερό κομφούζιο δημιουργήθηκε χθες βράδι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, που συνεδρίασε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, όταν ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης επιτέθηκε έξαλλος στον εκπρόσωπο της «Ενωμένης Τετράπολης» κ. Βασίλη Ρουχωτά, επειδή κατά τη συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ο κ. Ρουχωτάς είπε: «ο Δήμος πήρε δύο εκατομμύρια για τους σεισμούς, αλλά το ένα εκατομμύριο αγνοείται»!
Κατόπιν αυτού ο κ. Λυκούδης …βγήκε εκτός εαυτού και αφού φώναξε στον κ. Ρουχωτά «τι θέλεις να πεις, ότι τα φάγαμε;», του επιτέθηκε με σφοδρότητα χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, ενώ ψύχραιμοι δημοτικοί σύμβουλοι μπήκαν στη μέση για να αποφευχθεί η σύρραξη, όταν αργότερα ο κ. Λυκούδης σηκώθηκε όρθιος και εξαγριωμένος! Τότε, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος αναγκάστηκε να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση.
Κομφούζιο δημιουργήθηκε επίσης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος της συμμετοχής του Δήμου Κεφαλονιάς, με εκπρόσωπο τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Βαγγέλη Κεκάτο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, την προσεχή Δευτέρα, για την Αμφικτυονία αρχαίων ελληνικών πόλεων με πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα.
Ειδικότερα, το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Γκισγκίνης είπε: «Oπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη», απευθυνόμενος στο Δήμο Κεφαλονιάς και όχι προσωπικά στον εκπρόσωπό του κ. Βαγγέλη Κεκάτο, όπως τόνισε. Ενώ συνέχισε λέγοντας «ταξιδάκι είναι, ας πάμε να συμμετέχουμε, χωρίς να υπάρχει μία εισήγηση, που να αξιολογεί τέτοιες προτάσεις. Η κάθε ενέργεια που κάνει ο Δήμος θα πρέπει να έχει και κάποιο αποτέλεσμα».
O αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης τόνισε ότι γίνεται ολόκληρη συζήτηση για την έγκριση του ποσού των 100 Ευρώ, που είναι το κόστος για τη μετακίνηση του κ. Κεκάτου στην Αθήνα.
Προς υπεράσπιση του κ. Κεκάτου, μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ανουσάκηςλέγοντας: «Μάλλον έχετε εμπάθεια με το πρόσωπο του Βαγγέλη Κεκάτου. Τον έχετε στοχοποιήσει, ενώ μας βγάζει ασπροπρόσωπους στον τομέα της τουριστικής προβολής όπου κι αν πάει! Εγώ νιώθω περήφανος που μας εκπροσωπεί ο Βαγγέλης Κεκάτος στις διάφορες αποστολές. Τι θέλετε δηλαδή, να κλειστεί η Κεφαλονιά στο καβούκι της, όπως το ’70, χωρίς τουρισμό; Λιγότερη εμπάθεια, γιατί χωρίς τουρισμό θα καταστραφούμε».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος είπε: « Eμείς δεν έχουμε αντίρρηση (Σ.Σ. Να συμμετέχει ο κ. Κεκάτος στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία), αλλά να μην χάσει το δρόμο», ενώ αργότερα δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμπάθεια στο πρόσωπο του κ. Κεκάτου, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποια επιλογή των αποστολών του Δήμου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δ.σ. κ. Διονύσης Αραβαντινός της ίδιας παράταξης.
Στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης θέλησε να απαντήσει ο κ. Κεκάτος, φανερά ενοχλημένος, είπε μεταξύ άλλων: «Πραγματικά μου δημιουργεί εντύπωση το μένος σας. O κ. Μιχαλάτος δύο στις τρεις κουβέντες που είπε ήταν ειρωνικές, ο κ. Γκισγκίνης τι να πω; Πρόκειται για μία πρόσκληση πολιτισμού. Πραγματικά με σοκάρουν αυτά που λέτε, τα ψεύδη και οι ειρωνίες. Πραγματικά έλεος».
To θέμα τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Με ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση και με το το πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που αφορούσε στην παράταση της σύμβασης του Δήμου με το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς, για το κτίριο του Δήμου, που μισθώνει το ΚΤΕΛ.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το θέμα έπρεπε να έρθει νωρίτερα στην ημερήσια διάταξη και όχι ως κατεπείγον. Απαντώντας ο κ. Λυκούδης είπε: «Η’ είστε υποκριτές ή δεν ξέρετε τι σας γίνεται», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ολιγωρία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, καθώς το ΚΤΕΛ έπρεπε να αιτηθεί την παράταση της σύμβασης και αυτό έγινε τώρα. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Αλλο θέμα, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ., ήταν η επιχορήγηση 600 ευρώ στην ΕΛΜΕ-ΚΙ για μετάβαση στην Αθήνα, στο Υπουργείο Παιδείας, για τον μη αποχαρακτηρισμό του νησιού ως σεισμόπληκτο και για την ποσόστωση των μαθητών του νησιού. Oπως ενημέρωσε ο κ. Γκισγκίνης, από πληροφόρηση που είχει από την συνάντηση, ο Νομός μας εφόσον έχει αποχαρακτηριστεί από σεισμόπληκτος, δεν μπορεί να έχει το ευνοϊκό μέτρο της ποσόστωσης, ενώ η βουλευτής κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου που ήταν παρούσα, κράτησε αποστάσεις από την θέση της αντιπροσωπείας του Νομού.
n Σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα έρθει προς έγκριση η μελέτη για την διαχείριση των σπηλαίων Μελισσάνης και Δρογκαράτης που θα περιλαμβάνει και τον τρόπο πρόσληψης του προσωπικού, δήλωσε η αντιδήμαρχος Oικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μιχαλάτου.
n Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».