«Ομάδα Καινοτομίας», που απαρτίζεται από μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των θυγατρικών Εταιρειών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο), στην οποία συμμετέχει και ο συμπατριώτης μας Ακης Μαρκάτος (μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ), αναλαμβάνει τον συντονισμό και την εποπτεία του έργου του Δικτύου Καινοτομίας, αποστολή του οποίου είναι η επιτάχυνση της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Υπερταμείο, Εταιρείες, όπως ο όμιλος ΟΑΣΑ, ο όμιλος ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΓΑΙΑΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ, συνενώνουν την τεχνογνωσία και τις δυνάμεις τους για να εξετάσουν καινοτόμες ιδέες που θα επαναπροσδιορίσουν τα παραδοσιακά μοντέλα εσόδων, θα εισάγουν νέα προϊόντα και καλύτερες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, αλλά και θα εξορθολογήσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Δικτύου εντάσσονται ο σχεδιασμός καινοτόμων πιλοτικών έργων, καθώς και η επικοινωνία του οράματος του Δικτύου στον ευρύτερο χώρο του ψηφιακού οικοσυστήματος της Χώρας με την άμεση διοργάνωση ανοικτής ημερίδας τεχνολογίας, όπως και την πρόσκληση συνεργασίας με φορείς καινοτομίας πάνω σε ανοιχτά δεδομένα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η διερεύνηση και αξιοποίηση συνεργειών και διεθνώς βέλτιστων πρακτικών και προτύπων καινοτομίας, μεταξύ των Εταιρειών του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ, καθώς και η σύνδεσή τους με τον ιδιωτικό τομέα και την Ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η Ομάδα θα αναλάβει και την οργάνωση ενημερωτικών workshops αναφορικά με θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στην «Ομάδα Καινοτομίας», που συνιστά άτυπο «ψηφιακό επιτελείο» του δημόσιου επιχειρείν, συμμετέχουν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ που διαθέτουν επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση και εμπειρία.

Μέλη της αρχικής ομάδας είναι:

 • Αθανασόπουλος Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΣΑ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Ε.Μ.Π..
 • Αικατερινάρη Ράνια, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Α.Π.Θ. κάτοχος MBA από το City University of London.
 • Αμδίτης Άγγελος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΟΑΣΑ Α.Ε., μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΥΔΑΠ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Ε.Μ.Π..
 • Βαρβαρίγου Θεοδώρα, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Καθηγήτρια σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών ΕΜΠ, με σπουδές στο Ε.Μ.Π. και στο Stanford University σε electrical engineering αnd computer science.
 • Γιουρέλης Στέφανος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός με 25 και πλέον έτη εμπειρίας στην Πληροφορική και σε μεγάλα έργα τεχνολογίας.
 • Κεσεντές Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολόγος Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
 • Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ryerson University, Toronto, Canada, με πολυετή εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής.
 • Μαρκάτος Άκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΕΤΑΔ Α.Ε., Φυσικός ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακά σε Εφαρμοσμένη & Σύγχρονη Οπτική στο Reading University, και πάνω από 30 χρόνια εμπειρία σε ICT, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, fiber optic communications, FTTH και fiber optic sensors, έχοντας επενδύσει με επιτυχία σαν partner σε Venture Capital fund πάνω από 40 εκ ευρώ σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσειςκαι έχει να επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο με πάνω από 40 δημοσιεύσεις.
 • Μαύρος Κωνσταντίνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., πτυχιούχος Οικονομολόγος από το University of Kent και το Imperial College London με σημαντική εμπειρία στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, όπως και στον τομέα της τεχνολογίας.
 • Παπαδόπουλος Άγις, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΥΑΘ Α.Ε. Καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων, τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ.
 • Πατεράκης Αλέξανδρος, μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΗ Α.Ε., πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών και Μαθηματικών από το University of LaVerne, με εμπειρία ως μηχανικός δικτύων και εν συνεχεία ως ανώτερος σύμβουλος πληροφορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.
 • Τζαβάρας Ερρίκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ Courier, διπλωματούχος Πληροφορικής (BSc in Computer Science) από το Queen Mary του Λονδίνου και MScin Business Systems Analysis & Design Πληροφορικής από το CityUniversity του Λονδίνου.