Πρώτο βραβείο πήρε πρόσφατα ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας, ως «συλλογική προσπάθεια» από την 9μελή Επιτροπή Αξιολόγησης που εξελεξε τους νικητές του διαγωνισμού «Αγρότης της Χρονιάς», που διοργάνωσε για 11η συνεχή χρονιά η Agrenda.

Οπως αναφέρει το Agrenda:

Συλλογική προσπάθεια τη Χρονιάς: ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ: Συνδυάζοντας αµπελουργική παράδοση µε σύγχρονες πρακτικές, ο Συνεταιρισµός «Ορεάλιος Γη» έχει δηµιουργήσει µια γκάµα εκλεκτών και πιστοποιηµένων ΠΟΠ προϊόντων, εξάγει στο εξωτερικό και υποδέχεται 100.000 επισκέπτες το χρόνο στο ειδικά διαµορφωµένο οινοποιείο του.

Ενας μαγικός τόπος όπου η φύση σε ξαφνιάζει με το αέναο παιχνίδι των εναλλαγών της που καλύπτει με πελώρια νέφη τα ελατοδάση και τους ορεινοούς αμπελώνες και πότε τους τυλίξει με τη λαμπρότητα του ήλιου, ενώ η θάλασσα του Ιονίου δροσίζει την αύρα της ότι ζει και αναπνέει στη σκιά του Αίνου. Σε αυτή τη γη αμάγαλμα ορεινής φύσης και θαλάσσιας ομορφιάς 300 Κεφαλονίτες αμπελουργοί, γενιά τη γενιά, καλλιεργούν τους αμπελώνες τους.

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισµός Παραγωγών Ροµπόλας µε τον διακριτικό τίτλο «Ορεάλιος Γη» (από το Όρος και Αλς, που σηµαίνει θάλασσα) εδρεύει στην εντυπωσιακή κοιλάδα των Οµαλών Κεφαλονιάς, η οποία συναρπάζει µε τις έντονες εναλλαγές απότοµων βουνών και ευφόρων πεδιάδων και µε τους αµπελώνες σε υψόµετρο από 400 έως 800 µέτρα. Είναι µια από τις κυριότερες µονάδες στον πρωτογενή τοµέα και η κορυφαία αµπελοοινική.

∆Διαχειρίζεται και καθετοποιεί από το 1982, ένα από τα κύρια γεωργικά προϊόντα του νησιού, την λευκή ποικιλία Ροµπόλα, καθιστώντας τον αµπελουργικό τοµέα ως τοµέα αιχµής στην κοινωνική, οικονοµική ευηµερία και προκοπή του τόπου, αλλά και στον πολιτισµό και την προβολή του νησιού και της χώρας ευρύτερα.ςς

∆Διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 2.450 τ.µ, µε εφαρµογή συστηµάτων ποιότητας και ασφάλειας τροφίµων, µε εξειδικευµένο ανθρώπινο δυναµικό, µε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και µε πρατήριο των προϊόντων του στο Αργοστόλι. Το οινοποιείο είναι επισκέψιµο και υποδέχεται τους περίπου 100.000 επισκέπτες το χρόνο, στον ειδικά διαµορφωµένο οινοτουριστικό χώρο γευσιγνωσίας και εστίασης µε κτίριο 300 τ.µ και υπαίθριο χώρο 600 τ.µ, όπου οι επισκέπτες εκτός από τα κρασιά µπορούν να γευτούν τοπικά προϊόντα και πιάτα της κεφαλονίτικης κουζίνας.

Η ετήσια παραγωγή του Συνεταιρισµού ξεπερνά τους 500 τόνους σταφυλιών απορροφώντας σχεδόν το 80% της σταφυλικής παραγωγής της Κεφαλονιάς. Την Ροµπόλα που αποτελεί το κυριότερο σταφύλι του νησιού συµπληρώνουν ποικιλίες όπως το Τσαούσι, το Βοστιλίδι, το Μοσχάτο, το Ζακυνθινό και η Μαυροδάφνη.

Στην γκάµα των προϊόντων του Συνεταιρισµού περιλαµβάνονται 4 οίνοι Π.Ο.Π. Ροµπόλα Κεφαλληνίας. Η Κλασική Ροµπόλα, το San Gerasimo, η Βιολογική Ροµπόλα και η Ροµπόλα µε ωρίµανση 6 µηνών σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αυτά τα κύρια προϊόντα συµπληρώνουν ένας οίνος ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου και άλλοι 9 επιτραπέζιοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί οίνοι.

Ο κύριος όγκος των πωλήσεων του Συνεταιρισµού πραγµατοποιείται στο νησί, στην κάθε χρόνο αναπτυσσόµενη τουριστική του αγορά, ενώ σηµαντικές είναι οι πωλήσεις του στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Η τελευταία αγορά αναπτύσσει αξιοσηµείωτο ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης πωλήσεων και θα αποτελέσει αιχµή του δόρατος στο µέλλον.

Από το 2015, ο Συνεταιρισµός ξεκίνησε µια νέα δραστηριότητα, τη δηµιουργία αυτοτελούς γραφείου αγροπεριβαλλοντικών µέτρων στο Αργοστόλι, βάζοντας ως στόχο το ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣ∆Ε). Σε αυτό το γραφείο εξασφαλίζει την ορθή και έγκαιρη ενηµέρωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ασχολούµενων µε τη γεωργική δραστηριότητα, αλλά και την υποστήριξή τους σε ευρωπαϊκά και εθνικά µέτρα και προγράµµατα ώστε να µπορούν να αξιοποιούν στο µέγιστο βαθµό τις δυνατότητες χρηµατοδότησης των δραστηριοτήτων τους.

Ο ρόλος της Επιτροπής Αξιολόγησης

Τα µέλη της εννεαµελούς επιτροπής Αξιολόγησης που εξέλεξε τους νικητές του διαγωνισµού Αγρότης της Χρονιάς 2020, συνήλθε για τρίτη κατά σειρά χρονιά στις 16/12/19 στην Αθήνα.

Τα κρασιά «Ορεάλιος Γη» για τα οποία ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό «Αγρότης της Χρονιάς»
Ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Κώστας Μπαζίγος