ΕΞΙ χρόνια από τους σεισμούς του 2014 και φέτος λέμε το επετειακό πρωτοσέλιδο του «Η» να αφιερωθεί στις κατά καιρούς ανακοινώσεις και μαζί καταγγελίες του σημερινού δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου.

Τα 5 προηγούμενα χρόνια είχαμε κάνει εκτενή αφιερώματα με το πληρέστερο όλων το 2018 (26/1/2018).

Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια…

ΟΜΩΣ …

Υπάρχει το Μουσείο στο Αργοστόλι, το οποίο ούτε καν δεν έχει αποφασιστεί αν θα κατεδαφιστεί ή όχι και αν ναι αν θα μεταφερθεί στην προσεισμική του θέση (περιοχή ΞΕΝΙΑ που όπως έχει πάρει θέση ο «Η» πρέπει και να γίνει, αποσυμφορίζοντας εκτός όλων των άλλων θετικών και το κέντρο της όλης) ή θα ξαναφτιαχτεί στη θέση που είναι σήμερα.

Υπάρχουν οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι που αν συνεχιστεί η αδιαφορία ΟΛΩΝ στο τέλος θα ήταν προτιμότερο να γίνει Μουσειακός χώρος για να θυμίζει τη …σχέση της Κεφαλονιάς με τους σεισμούς!

Υπάρχει το πολύπαθο οδικό δίκτυο της Παλικής που στωικά οι Παλικισιάνοι 6 χρόνια περιμένουν την αποκατάστασή του και ο μοναδικός δρόμος που πάει στα Κουρουκλάτα που αλλοίμονο και συμβεί κάτι οπότε και θα αποκοπεί (!!!) το χωριό από τον υπόλοιπο κόσμο!

Υπάρχει το Δημαρχείο του Ληξουριού και το εξίσου ταλαίπωρο Θέατρο της Χωροπούλας, για την αποκατάσταση των οποίων οι Ληξουριώτες έχουν δείξει παροιμιώδη υπομονή!

Και, βέβαια, υπάρχουν τα σχολεία στο Ληξούρι και το Αργοστόλι που ναι μεν (κάποια από τα χτυπημένα από το σεισμό του 2014) επισκευάζονται, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αρμοδίων το 2014 και μετέπειτα για νέα κτίρια θα οδηγήσουν σε νέο κύκλο ταραχών με δασκάλους, καθηγητές, μαθητές και γονείς.

Υπάρχουν και κάποια άλλα ανοιχτά ζητήματα από το 2014, όπως αρκετά κοιμητήρια, σε Παλλική και αλλού με τα οποία κανείς δεν ασχολείται και κυρίως ο Δήμος, αφού όλα τους είναι δημοτικά! 

Για φέτος και με αφορμή το γεγονός ότι βρίσκονται στο δημοτικό θώκο οι νέες Δημοτικές Αρχές που προήλθαν από τις εκλογές του περασμένου Μαίου και επειδή στον Δήμο της πρωτεύουσας αυτόν του Αργοστολίου βρίσκεται δήμαρχος ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά προεκλογικά είχε πρωτοστατήσει σε καταγγελίες, ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες, είτε σαν πρόεδρο του Επιμελητηρίου, είτε και κυρίως σαν επικεφαλής του ενιαίου Δήμου, είπαμε να (του) θυμίσουμε τι έλεγε όλα αυτά τα χρόνια και ταυτόχρονα να του επισημάνουμε ότι 8 μήνες από την εκλογή του και πέντε από όταν ανάλαβε τα καθήκοντά του… ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ούτε κατ’ελάχιστον με τις ανοιχτές πληγές των σεισμών του 2014 και ακόμη ΔΕΝ έχει δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη βοήθεια που δόθηκε τότε και κατάγγελνε τον Παρίση πως δεν τα δίνει και τον απειλούσε ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη!!!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Στις 27 Ιανουαρίου 2014, μία μόλις ημέρα μετά τον πρώτο σεισμό, και πριν καν τον δεύτερο μεγάλο σεισμό τις 3 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλος σε δηλώσεις του ζητούσε «τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων από τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς από την κυβέρνηση μετά από επικοινωνία την οποία είχε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του νησιού κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο οποίος και του ανέλυσε διεξοδικά τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς»!!!

Η δικιά μας απορία: Ο κ. Μιχαλάτος είτε ως πρόεδρος του ΕΒΕΚΙ είτε ως δήμαρχος πότε ξανασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς και «τη δυσμενή θέση που περιήλθαν» από τους σεισμούς του 2014;

  • Στις 12 Αυγούστου 2014, ο σημερινός πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αλλά και δεξί χέρι του Μιχαλάτου στο Δήμο όντας πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ως πρόεδρος τότε του Επαγγελματικού Συλλόγου «Η Κράνη» θέτοντας τα προβλήματα των επαγγελματιών της Κεφαλονιάς που προήλθαν από τους σεισμούς, δημόσια ρωτούσε: «Πού είναι το Επιμελητήριο της Κεφαλονιάς και ο πρόεδρος του κ. ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ Θεόφιλος;». Έξι χρόνια μετά το ερώτημα αν και πόσο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του τότε προέδρου της Κράνης ο τότε πρόεδρος του ΕΒΕΚΙ και σημερινός δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος, παραμένει αναπάντητο…
  • 26 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο ο (τότε) δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης κάνει τον απολογισμό του 2014.

Ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης και σημερινός δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών (Ημερήσιος 27/10/2015), μιλώντας με σκληρά λόγια μεταξύ των άλλων και ειδικότερα για το θέμα των σεισμών είπε: «Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν τα πήγε καλά. Στην Αρχή υπήρξε πανικός και μετά η Δ. Αρχή ασχολήθηκε μόνο με τις οικοσκευές», κατηγορώντας τη Δ. Αρχή ότι χρησιμοποίησε τη συγκυρία των σεισμών, για να επηρεάσει προς όφελός της το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ο κ. Μιχαλάτος ζήτησε εκ νέου τον κατάλογο των εταιρειών που βοήθησαν την Κεφαλονιά την περίοδο των σεισμών.

O κ. Μιχαλάτος, επίσης, υποστήριξε ότι: «Δεν κατάφεραν να επουλώσουν ακόμη τις πληγές του Ληξουρίου».

Έκτοτε ο κ. Μιχαλάτος ξέχασε τον περιβόητο «κατάλογο των εταιρειών που βοήθησαν την Κεφαλονιά την περίοδο των σεισμών» για το λόγο που μόνο αυτός γνωρίζει !    

  • 22 Μαίου 2019, 4 ημέρες πριν τις εκλογές, δημοσιεύεται στην πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της συνέντευξη του κ. Μιχαλάτου. Μεταξύ των άλλων ο κ. Μιχαλάτος είπε για τους σεισμούς του 2014: «Δεν είναι δυνατόν μέχρι και σήμερα να μην έχει δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα άτομα που προσέφεραν υλική και χρηματική βοήθεια στους σεισμούς του 2014».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Ιουνίου, ο Θ. Μιχαλάτος εκλέγεται δήμαρχος.

Εκτοτε έχουν περάσει 8 μήνες και απ’ όταν πήρε και τα κλειδιά του Δήμου στα χέρια του την 1η Σεπτεμβρίου έχουν περάσει 5 μήνες. Και όμως… Ο ίδιος σαν αρμόδιος και υπεύθυνος πλέον του Δήμου, ξέχασε τις βαρύγδουπες καταγγελίες και διαμαρτυρίες που έκανε για 5 (και) χρόνια και… ΔΕΝ έχει δημοσιοποιήσει τη λίστα με τα άτομα που προσέφεραν υλική και χρηματική βοήθεια στους σεισμούς του 2014!

Τα περεταίρω σχόλια …περιττεύουν, πολύ περισσότερο που επαυτού υπάρχει μια ακόμη και φοβερότερη όλων καταγγελία-διαμαρτυρία του κ. Μιχαλάτου με μία επί πλέον πτυχή …την ενδεχόμενη προσφυγή του στη δικαιοσύνη.

  • 19 Ιουνίου 2014, ένα μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς από ταις οποίες ο Θ. Μιχαλάτος αναδεικνύεται επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κεφαλονιάς δημοσιοποιεί επιστολή του στο δήμαρχο σύμφωνα με την οποία:

«Σε συνέχεια των πολλαπλών αναπάντητων αιτημάτων μας τόσο σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και μέσω των τοπικών ΜΜΕ, παρακαλούμε για μία ακόμα φορά όπως μας χορηγήσετε τα στοιχεία όσων παρείχαν βοήθεια (υλική και χρηματική) στο νησί μας λόγω των πρόσφατων σεισμών (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014) καθώς και το πώς διανεμήθηκε αυτή.

Η επίμονη άρνηση για χορήγηση των ανωτέρων στοιχείων δημιουργεί εύλογες απορίες σε όλους τους δημότες.

Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας, σε περίπτωση που περάσει άπρακτη η χρονική προθεσμία, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, που έχει θέσει ο νομοθέτης για τη χορήγηση των ανωτέρω»

Τα ερωτήματα από τα προηγούμενα …αυτονόητα:

Τα στοιχεία, το πιθανότερο, δεν δοθήκανε αν θεωρήσουμε ως δεδομένη τη δήλωση του Μιχαλάτου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ μετά από πέντε χρόνια!

Με βάση λοιπόν αυτή την ομολογία ΓΙΑΤΙ ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος ΔΕΝ υλοποίησε την επισήμανση του προς τον (πρώην) δήμαρχο Αλ. Παρίση ότι επιφυλάσσεται «παντός νομίμου δικαιώματός του»; ΓΙΑΤΙ δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη όπως απειλούσε;  

Και -ΚΥΡΙΩΣ- ΓΙΑΤΙ δεν δίνει ο ίδιος, πέντε μήνες τώρα που είναι δήμαρχος, αυτός στη δημοσιότητα τα στοιχεία που δεν του έδινε «επίμονα» ο Παρίσης;

Εν αναμονή…

Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος

ΒΑΡΒΑΤΟ ΑΡΧΕΙΟ «Η»


Οταν ο σημερινός δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος ήταν στην αντιπολίτευση, ζητούσε τα στοιχεία της βοήθειας που δόθηκε στην Κεφαλονιά για τους σεισμούς του 2014 και επειδή δεν του εδίδοντο από τη Δημοτική Αρχή Παρίση …«επιφυλασσόταν παντός νομίμου δικαίωματός του». Σήμερα όμως που είναι δήμαρχος ο ίδιος, γιατί δεν δίνει αυτός τα στοιχεία στη δημοσιότητα;