Στο χθεσινό φύλλο καταγράψαμε το τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, που έφεραν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Την επαύριον του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/1 το πρωτοσέλιδο του «Η» ήταν «ΠΡΩΤΑ «ΜΠΛΟΚΑ» ΣΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΟ» και με διευκρινιστικό υπέρτιτλο «ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝ. ΧΩΡΩΝ».

Παρά το προφανές της υπόθεσης ο Θεόφιλος μη αποδεχόμενος την ήττα του και «μέσα στη λογική που διακατέχει την Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον ίδιο τον δήμαρχο πως …τα ξέρουν όλα, ο Θ. Μιχαλάτος στον ιδιοκτησίας του ραδιοφωνικό σταθμό δήλωνε» («Η» 5/2) πως θα εφαρμόσει τον κανονισμό των κοινοχρήστων χώρων του Παρίση αλλά με τα τέλη που είχαν ψηφιστεί στις 29/1!

Όμως στο προχθεσινό Δ.Σ. ο Θεόφιλος με την προσφιλή του μέθοδο της κυβίστησης (Θεόφιλε έχεις πάρει χαμπάρι ότι …γράφεις ιστορία στο σπορ της κυβίστησης;) εισηγήθηκε και ανακλήθηκε …η απόφαση που αφορούσε τον καθορισμό των τελών των κοινοχρήστων χώρων από την δικιά του Δημοτική Αρχή οπότε και θα ισχύσουν τα τέλη …του Παρίση αφού ισχύει και ο δικός του κανονισμός.

Έκανε δηλαδή τελικά ο δήμαρχος το προφανές, αυτό που του λέγαμε εμείς.

Και πάμε στο σημαντικότερο των θεμάτων που συζητήθηκαν προχθές.

Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2020.

Καταρχήν υπήρχε η εισήγηση από την Εκτελεστική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του.

Η είδηση είναι η εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε (όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος) από τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων «Ισχυρή Κεφαλονιά» Αλ. Παρίση, «Η επόμενη μέρα» Γερ. Φόρτε και «Κεφαλονιά νησί για όλους» Αλ. Παντελειό. Δικιά της πρόταση κατάθεσε και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η διαφοροποίηση των τριών εστιάστηκε στο γεγονός (με απλά λόγια) ΑΛΛΗ ΜΙΑΣ ΚΥΒΙΣΤΗΣΗΣ του Θεόφιλου.

Στα 9 χρόνια της αντιπολίτευσης στον Παρίση ο Θ. Μιχαλάτος άσκησε σκληρή κριτική στην τότε Δημοτική Αρχή για την «βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων» που είχε στηθεί!

Σήμερα λοιπόν που ο ίδιος είναι Δημοτική Αρχή κάνει ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΜΑ αυτό που χθες κατηγορούσε τον Παρίση!

Το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Θεόφιλος ήταν γεμάτο μικροέργα των 5 των 3 των 2 ακόμη και του …ενός χιλιάρικου, προφανώς σαν ρουσφέτια σε κάποιους προέδρους.

Η πρόταση των «τριών» όπως παρουσιάστηκε από τον Αλ. Παντελειό ήταν τα ομοειδή έργα να ομαδοποιηθούν σε ένα κωδικό κάθε κατηγορία έτσι ώστε αφενός να αποφευχθεί να κριθεί ενδεχόμενα ως μη νόμιμο το πρόγραμμα οπότε και να μπει σε περιπέτειες ο Δήμος και αφετέρου θα επωφεληθεί ο Δήμος με τις εκπτώσεις που θα πάρει.

Το φαιδρό στην υπόθεση ήταν ότι ο Θεόφιλος και οι δικοί του υποστήριζαν με θέρμη και φανατικά αυτό που …χθες ως αντιπολίτευση κατάγγελαν!

ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ ΝΑΙ στις απευθείας αναθέσεις όταν ΧΘΕΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΧΙ !

Άλλη μία κυβίστηση του Θεόφιλου καταγράφεται στο ενεργητικό του. Γιαυτό και είπαμε πιο πάνω ότι την έχει αναγάγει σε …σπορ.

Κάθε συμβούλιο και …μία κυβίστηση !

Τελικά ο Θεόφιλος αναγκάστηκε να αποδεχτεί στο τεχνικό πρόγραμμα να ενοποιηθούν σε ένα κωδικό τα έργα των παιδικών χαρών και σε άλλο έναν τα έργα της δημοτικής οδοποιίας.

Ο Παρίσης, ο Ανουσάκης και ο Δ. Λυκούδης από την μεριά της πρώην Δημοτικής Αρχής σε απευθείας αναθέσεις ήταν νόμιμη η ενέργειά τους γιαυτό και οι καταγγελίες που τους είχαν γίνει έπεσαν στο κενό.

Ο Μ. Φόρτες υποστήριξε φυσικά την κοινή πρόταση των τριών αλλά και ήταν αποκαλυπτικός.

Αποκάλυψε λοιπόν ότι από την Δημοτική Ενότητα Αργοστολίου αφαιρέθηκαν λεφτά …μόνο από τα Φαρακλάτα και μάλιστα 12.000 ευρώ για να δοθούν ακόμα και στο Αργοστόλι και στον Ελειό-Πρόννους αφαιρέθηκαν μόνο από …τον Πόρο γύρω στα …3.000 ευρώ.

Η μεγάλη όμως αποκάλυψη που έφερε αμηχανία στον δήμαρχο Θ. Μιχαλάτο και οργή στον Ματιάτο, ήταν ότι τα Ομαλά ήταν η μοναδική (!) Δημοτική Ενότητα που δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ για νέο έργο και ότι τα 32.000 ευρώ που προβλέπονται αφορούν…τρία έργα του Παρίση.

Η αποκάλυψη του Φόρτε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ματιάτου οποίος είπε πολλά και διάφορα όπως (σε ελεύθερη απόδοση) ότι «είχε σκοπό να ψηφίσει το πρόγραμμα γιατί είχε διαβεβαιώσεις για τρία νέα έργα στα Ομαλά αλλά δεν το είχε διαβάσει, ενώ τώρα που αποκαλύπτεται η αλήθεια αλλάζει άποψη και δεν μπορεί να το ψηφίσει» για να συμπληρώσει πως «δεν ξέρει τι να πει στους συγχωριανούς του πλέον»!

Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νικόλας Βαλλιανάτος κατά την προχθεσινή συνεδρίαση.

Η τοποθέτηση Ματιάτου βάρυνε το κλίμα και ανάγκασε το δήμαρχο να πάρει το λόγο και να αποδείξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του Δήμου. Υποσχέθηκε λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να πάρουν τα Ο-μαλά …20.000 ευρώ τα οποία στην πορεία έγιναν …30.000, λες και μοιράζει …δικά του λεφτά.

Όταν μάλιστα του ειπώθηκε ότι αυτά από κάποιον άλλο κωδικό πρέπει να αφαιρεθούν έδειξε αμηχανία και φυσικά…δεν απάντησε!

Η τοποθέτηση επίσης που προκάλεσε εντύπωση ήταν του πρώην προέδρου της ΚΕΔΗΚΕ Άγγελου Κωνσταντάκη, ο οποίος αφού κατέδειξε τη συνέπεια του δημάρχου με τα όσα προεκλογικά έταζε μέσω του «πράγματι εντυπωσιακού φυλλαδίου του» και των όσων σήμερα υλοποιεί πέταξε την δικιά του «βόμβα» αποκαλύπτοντας την προχειρότητα της δημοτικής πρότασης για το τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας πως «η Δημοτική Αρχή δίνει για τον χλοοτάπητα του γηπέδου των Διλινάτων 220.000 ευρώ, όταν η δικιά τους Δημοτική Αρχή είχε εξασφαλίσει από το Υπουργείο 500.000 ευρώ όχι μόνο για τον χλοοτάπητα αλλά και άλλες εργασίες»!

Κάλεσε δε την Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει την παλιά απόφαση και να αποδοθούν τα 220 χιλιάρικα κάπου αλλού!

Το κορυφαίο σημείο όμως της συζήτησης ήταν αδιαμφισβήτητα «η κρίση ειλικρίνειας» που στιγμιαία εμφάνισε σε κάποια στιγμή ο δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος ο οποίος αφοπλιστικά ομολόγησε πως «Εχουμε προϋπολογισμό μίζερο, φτωχό κ.λ.π κ.λ.π. γιατί δεν έχουμε λεφτά…»!

Μόνο που δεν είπε τίποτα πως στην διάρκεια της εξάμηνης θητείας του όχι μόνο ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ κανένα πρόγραμμα και τα εκατομμύρια που τρέχουν στην Περιφέρεια και τα Υπουργεία με το ΕΣΠΑ και τα άλλα προγράμματα, αλλά και αυτά που ήταν εξασφαλισμένα, όπως τα 500 χιλιάρικα για το γήπεδο Διλινάτων τα έχασε !

Οπότε και η μιζέρια και η φτώχια είναι αγαπητέ Θεόφιλε καθαρά δικό σου δημιούργημα και γι’ αυτό και ευθύνεται!