Στη χθεσινή μας παρέμβαση για την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, γράφαμε σχετικά με την περιβόητο (πλέον) πρώτο «μπλόκο» στον Θεόφιλο και τη μη έγκριση του κανονισμού κοινοχρήστων χώρων από το Δ.Σ., η οποία και συμπαρέσυρε στην ανάκληση της απόφασης Θεόφιλου για τον καθορισμό των τελών για το 2020:

Παρά το προφανές της υπόθεσης, ο Θεόφιλος μη αποδεχόμενος την ήττα του και «μέσα στη λογική που διακατέχει την Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον ίδιο τον Δήμαρχο πως …τα ξέρουν όλα, ο Θ. Μιχαλάτος στον ιδιοκτησίας του ραδιοφωνικό σταθμό δήλωνε» («Η» 5/2) πως θα εφαρμόσει τον κανονισμό των κοινοχρήστων χώρων του Παρίση αλλά με τα τέλη που είχαν ψηφιστεί στις 29/1!

Όμως στο προχθεσινό Δ.Σ., ο Θεόφιλος με την προσφιλή του μέθοδο της κυβίστησης (Θεόφιλε έχεις πάρει χαμπάρι ότι …γράφεις ιστορία στο σπορ της κυβίστησης;) εισηγήθηκε και ανακλήθηκε …η απόφαση που αφορούσε τον καθορισμό των τελών των κοινοχρήστων χώρων από την δικιά του Δημοτική Αρχή, οπότε και θα ισχύσουν τα τέλη …του Παρίση, αφού ισχύει και ο δικός του κανονισμός!

Έκανε δηλαδή τελικά ο δήμαρχος το προφανές, αυτό που του λέγαμε εμείς.

Επειδή λοιπόν ο λαλίστατος δήμαρχος Θεόφιλος όταν πρόκειται για συνεντεύξεις στα ιδιοκτησίας του Μέσα Ενημέρωσης και έκδοση δελτίων Τύπου για να ενημερώσει τους πολίτες τι συναντήσεις είχε και που κατάθεσαν οι αντιδήμαρχοί του ανταυτού στεφάνια, είπαμε να ψάξουμε και να ενημερώσουμε εμείς τους επιχειρηματίες και τον κόσμο τι τιμές θα ισχύουν πλέον για του κοινόχρηστους χώρους.

Στις 29/1/2020 λοιπόν, ο Θεόφιλος εισηγείται και εγκρίνεται από το Δ.Σ. η 30/2020 για τον καθορισμό των τελών στους κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με αυτήν:

Διατηρούνται οι ίδιες τιμές που ίσχυαν με την προηγούμενη απόφαση (398/2018) επί Παρίση σε μια σειρά δραστηριότητες και συγκεκριμένα:

Για τα ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Θ. Μιχαλάτος-Αλ. Παρίσης: Οι δύο …παλιόφιλοι που «κατατρίβονται» ο ένας με τον άλλον και όλο βρίσκονται …εντός, εκτός, και επί τα αυτά!..

Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες 10 ευρώ/τ.μ.

Για χρήση κάδου μεγάλου (1,80Χ3,80): 70 ευρώ

Για χρήση κάδου μεσαίου (1,60Χ2,70): 50 ευρώ

Για χρήση κάδου μικρού (1,20Χ2,40): 30 ευρώ

Για τα ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΨΥΓΕΙΑ

  1. Δημοτική ενότητα Αργοστολίου

Α. Πλατεία Π. Βαλλιάνου, Σιτεμπόρων, Παραλιακή, Λιθόστρωτο

Ψυγείο μιας πόρτας 150 ευρώ

Ψυγείο με δύο πόρτες 200 ευρώ

Β. Λοιπές περιοχές

Ψυγείο μιας πόρτας 100 ευρώ

Ψυγείο με δύο πόρτες 150 ευρώ

  1. Λοιπές Δημοτικές Ενότητες

Ψυγείο μιας πόρτας 40 ευρώ

Ψυγείο με δύο πόρτες 60 ευρώ

Για το ΣΤΑΣΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (2,50Χ 1,50τ.μ.): 120 ευρώ/θέση

Η «πλάκα» είναι πως τα παραπάνω τέλη και τις τιμές τους, ο δήμαρχος πριν ένα χρόνο στις 18/12/2018 (απόφαση 398/2018) ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης τις είχε …καταψηφίσει όπως έπραξαν και τα άλλα μέλη της παράταξής του (Αραβαντινός, Θωμάς) αλλά και οι σημερινοί συνεργάτες του Μινέτος και Σαμούρης!!!

Βέβαια, μόνο «πλάκα» (έστω και εισαγωγικά…) δεν είναι κάποιος δήμαρχος (εν προκειμένω ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος), άλλα να λέει και να πράττει ως αντιπολίτευση και άλλα ως δήμαρχος.

Η ασυνέπεια σε όλο της το μεγαλείο και μετά ψάχνουν οι πολιτικοί γιατί οι πολίτες τους γυρίζουν την πλάτη και γιατί έχει ευτελιστεί η πολιτική.

Γιατί πλέον οι θεσμοί (όπως ο Δήμος), λειτουργούν όχι με τη συνεργασία και τη συναίνεση, αλλά με την πολιτική συναλλαγή…

Και για να το πούμε απλά: Σου δίνω μία θεσούλα να παίρνεις ένα πεντακοσαράκι και …είσαι μόνιμα με σηκωμένο το χεράκι, ψηφίζοντας κάθε πρόταση μου!

Τελικά ο Θεόφιλος (το ξαναλέμε) …γράφει ιστορία στο σπορ της κυβίστησης!

Και πάμε λοιπόν στο τι ισχύει σήμερα μετά την (υποχρεωτική) ανάκληση της απόφασης Θεόφιλου (30/2020) στην δραστηριότητα που ενδιαφέρει κυρίως τους επαγγελματίες. Τι θα πληρώνουν για τα τραπεζοκαθίσματα που βγάζουν σε πλατείες, πεζοδρόμια και πεζόδρομους. 

Επισημαίνουμε εξ αρχής, ότι η ειρωνεία της τύχης και …«η εκδίκηση της γυφτιάς» για το Θεόφιλο, είναι ότι θα εφαρμόσει, όχι την δικιά του πρόταση, αλλά την απόφαση (398/2018) του Παρίση, που αυτός και οι συνεργάτες του είχαν …καταψηφίσει!

Ο Θεόφιλος στο Δ.Σ. στις 29/1/2020 είχε προτείνει στο Σώμα, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι σε κάθε σημείο του Αργοστολίου και των χωριών, τουριστικών και μη, να έχουν μία τιμή και συγκεκριμένα 35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Και για να το πούμε απλά, ο Θεόφιλος πρότεινε, ίδια τιμή για την χρήση της καρδιάς της Κεφαλονιάς την Πλατεία Βαλλιάνου στο Αργοστόλι και ίδια για το ….Νύφι και τα Αργίνια αν υπάρχει κάποιο καφενείο του χωριού (που μάλλον δεν υπάρχει)!   

Ο δήμαρχος Θεόφιλος, παρότι του ζητήθηκε να δώσει μια εξήγηση της ισοπεδωτικής πρότασής του και της εξισωτικής αξίας κάθε σημείου του Δήμου, απάντησε με την προσφιλή του μέθοδο όταν στριμώχνεται, με …αοριστολογίες! 

Τελικά, μετά από τα πολλά και την πίεση όλων των συμβούλων (ακόμη και συμβούλων του Θεόφιλου), αποφασίστηκε να μείνει το Αργοστόλι στα 35 ευρώ το τ.μ. και όλες  οι υπόλοιπες περιοχές να κατέβουν στα 17,5 τ.μ. 

Αξίζει να σημειώσουμε για να φανεί ο εμμονικός τρόπος που κυβερνάει ο δήμαρχος Θεόφιλος, ότι ακόμα και με τροποποιημένη την πρότασή του όταν δημοτικοί σύμβουλοι του επεσήμαναν πως αφού δεν πέρασε προηγουμένως η απόφαση για νέο κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους (το πρώτο «μπλόκο» στο Θεόφιλο, όπως εύστοχα έγραψε ό «Η» την επομένη του Δ.Σ.), δεν μπορεί να ισχύουν νέες τιμές τελών, αυτός …επέμενε για την ισχύ της νέας απόφασης! Κάτι που μετά από λίγες ημέρες (στο τελευταίο Δ.Σ.), αναγκάστηκε «με την ουρά στα σκέλια» να παραδεχτεί και να ανακαλέσει την απόφαση!

Και για να γίνει κατανοητό με λίγα λόγια, από τη στιγμή που το Δ.Σ. δεν ψήφισε νέο κανονισμό, άρα και ενοποίηση σε μία ζώνη όλων των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου, δεν είχε νόημα να ψηφιστούν και (νέες) τιμές για μια κατάσταση που …δεν ισχύει!

Κλείνουμε λοιπόν δημοσιεύοντας, τι ισχύει πλέον για τα τραπεζοκαθίσματα, βάση της ισχύουσας σύμφωνα με το νόμο προηγούμενης απόφασης Παρίση 398/2018, αν και αυτό ήταν (και είναι) υποχρέωση του δημάρχου Θεόφιλου:

1) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Α’ ΖΩΝΗ

Κεντρική πλατεία (Π. Βαλλιάνου): 40 ευρώ/τ.μ.

Β’ ΖΩΝΗ

  • Οδός Παναγή Βαλλιάνου: 40€/τ.μ..
  • Πεζοδρόμια περιμετρικά της Πλατείας Π. Βαλλιάνου, οδός Λιθοστρώτου, Λεωφόρος Βεργωτή από Πλατεία Π. Βαλλιάνου μέχρι Α. Χοϊδά (Μητρόπολη), Ανδρέα Παπανδρέου από Πλατεία Π. Βαλλιάνου μέχρι Χαροκόπου και Ηλία Ζερβού, παραλιακή οδό από Γέφυρα De Bosset μέχρι Μαϊστράτο, Πλατεία Καμπάνας, οδός Ριζοσπαστών μέχρι την κάθετη οδό Ιωσήφ Μομφεράτου, οδός 21ης Μαΐου: 30 ευρώ/τ.μ.

Γ’ ΖΩΝΗ

Σιτεμπόρων, Ρ. Βεργωτή, κάθετοι δρόμοι Λιθοστρώτου και της οδού Σιτεμπόρων, Πλατεία Σισσιώτισσας: 26 ευρώ/τ.μ.

Δ’ ΖΩΝΗ

Λοιπά πεζοδρόμια και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι 17,50 ευρώ/τ.μ.

2) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

ΖΩΝΗ Α’

Παραλιακή ζώνη Τοπικών Κοινοτήτων Λειβαθούς 15 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Β’

Λοιπά πεζοδρόμια και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι 10 ευρώ/τ.μ.

3) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΩΝ

ΖΩΝΗ Α’

Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου και Κεντρική Πλατεία Σκάλας 25 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Β’

Κοινόχρηστοι χώροι περιοχής Κατελειού και κεντρική πλατεία Πόρου 20 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Γ’

Λιμάνι Πόρου και παραλιακή από ποτάμι μέχρι θέση «Ράγια» και λοιπά πεζοδρόμια και κοινόχρηστοι χώροι 10 ευρώ/τ.μ.

4) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΜΑΛΩΝ

ΖΩΝΗ Α’

8 ευρώ/τ.μ.