Με το Μουσείο Αργοστολίου έχουμε ασχοληθεί πάμπολλες φορές. Τελευταία στις 27 του περασμένου Νοέμβρη όταν σε πρωτοσέλιδο άρθρο του «Η» δημοσιεύαμε το «Mouseum story» με το «Απίστευτο αλαλούμ με το μουσείο».

Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά από τις τελικές αποφάσεις.

Πράγματι την περασμένη Τετάρτη ο βουλευτής Παναγής Καππάτος συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό, τον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον αντιδήμαρχο Ελειού-Πρόννων Νίκο Κουρκουμέλη, επισκέφθηκαν την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, για ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου στην Κεφαλονιά.

Κορυφαία θέση στην ατζέντα της συνάντησης των τοπικών παραγόντων με την υπουργό ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Η θέση της υπουργού (όπως διατυπώθηκε στο δελτίο Τύπου του βουλευτή) ήταν ότι «δεν μπορεί να επισκευαστεί και ότι έχει επιλεχθεί ως λύση η κατεδάφιση και ανακατασκευή του στην ίδια θέση με το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο, με τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής».

Όμως πριν δύο χρόνια στις 16/1/2018 η τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε σχετική με την τύχη του μουσείου Αργοστολίου ερώτηση του (Αχαιού…) Βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου μεταξύ των άλλων αποκάλυπτε:

«Η ΛΕ’ ΕΠΚΑ, αρμόδια στο παρελθόν, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας που την διαδέχθηκε, έχει προτείνει να εξετασθεί η λύση της ανέγερσης νέου μουσείου, με αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήριο και χώρο γραφείων στο ακίνητο του προσεισμικού Κοργιαλένειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου (αρ. πρ. Φ666/Ι2- 03/312/9.2.2010, Φ666/Ι2-03/1671/ 24.6.2010, Φ666/Ι2-03/296/22.2.2013, Φ666/Ι2- 03/2455/2.2.2016, Φ666/Ι1-02/595/11.4.2016 έγγραφα)»!

Η σημερινή υπουργός Πολιτισμού έχοντας και η ίδια ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος, αφού χρημάτισε γενική γραμματέας στο ίδιο Υπουργείο την περίοδο των σεισμών του 2014, προφανώς σήμερα …βιάζεται ώστε να μην χρεωθεί γι’άλλη μία φορά τη μη επίλυση του προβλήματος και έτσι καταφεύγει στη μέθοδο της «μελέτης κατασκευής» η οποία είναι αμφιλεγόμενη στους τεχνικούς κύκλους και γιαυτό εφαρμόζεται από το νόμο μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Κάτι που σήμερα μετά από 6 χρόνια μόνο …έκτακτη δεν λες την περίπτωση.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της Υπουργού όπως και (κυρίως) του βουλευτή να τελειώνουμε με το μουσείο …μιά ώρα αρχήτερα. Γιαυτό και δεν παίρνουν υπόψη την άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας. Προσανατολίζονται στη μέθοδο που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα της μελέτης κατασκευής. Με δυό λέξεις προσανατολίζονται …στην εύκολη λύση!

Όμως αυτή λογική του …«να τελειώνουμε μια ώρα αρχήτερα» ή αλλιώς …«η εύκολη λύση» είναι που κατάστρεψε το Αργοστόλι στην ανοικοδόμησή του μετά τους σεισμούς του 1953!

Αυτή τη λογική που ο αείμνηστος Τρίτσης κατάγγελε σε όλη την πολιτική του διαδρομή λέγοντας πως «το Αργοστόλι έχασε το 1953 τη μεγάλη ευκαιρία να γίνει μια σύγχρονη πόλη διατηρώντας την ιστορική της φυσιογνωμία»!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο προσεισμικό Αργοστόλι ήταν ένα πανέμορφο κτίριο, μέσα και …έξω από το Αργοστόλι, απέναντι από το μετασεισμικό ΞΕΝΙΑ (προσεισμικά ήταν εκεί οι φυλακές του Αργοστολίου), που στη μετασεισμική πόλη βρέθηκε με μια κοντόφθαλμη λογική στο κέντρο της και με ένα σχέδιο ενός αρχιτέκτονα που δεν είχε καμία μα καμία σχέση με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κεφαλονιάς. Οι δημιουργίες του αρχιτέκτονα Καραντινού μπορεί να είχαν (και να έχουν) θέση στη Θεσσαλονίκη, στο Αργοστόλι όμως είναι παράταιρο το δημιούργημά του γιαυτό και εκπλήσσουν οι απόψεις περί του αντιθέτου.

Με λίγα λόγια:

Το Μουσείο Αργοστολίου με τα σημερινά δεδομένα της πόλης και τις διανοιγόμενες προοπτικές της, έχοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα μακράν ως το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα, δεν έχει ΚΑΜΙΑ θέση στο κέντρο της πόλης!!!

Ακόμη και να μην υπήρχε προσεισμικά στον συγκεκριμένο χώρο το Μουσείο, σήμερα επιβάλλεται να κτιστεί στη προσεισμική του θέση!

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ από τις σύγχρονες κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης που δεν αντέχει να κατασκευαστεί ένα δημόσιο κτίριο στο κέντρο της επιβαρύνοντας την ήδη επιβαρημένη κατάσταση.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ από τη λειτουργία του σταθμού των κρουαζιεροπλοίων (μπαστουνιού) που βρίσκεται δίπλα, στα 100 μέτρα και οι τουρίστες θα πηγαίνουν με τα πόδια και από τον περιβάλλοντα χώρο να επιβιβάζονται στα λεωφορεία για τις εκδρομές τους.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ από την ανάγκη έστω και μετά από 70 χρόνια το Αργοστόλι να επανακτήσει στοιχεία της ιστορικής ταυτότητα του.

Και με λίγες λέξεις:

Θάναι έγκλημα αν επιλεγεί η σημερινή θέση για να κατασκευαστεί το νέο Μουσείο!

Έγκλημα για την ιστορία!

Έγκλημα για τη λειτουργία της πόλης!

Έγκλημα για το ίδιο το Μουσείο!

Κύριε βουλευτή Παν. Καππάτε, κύριε αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλέ, κύριε δήμαρχε ΘεόφιλεΜιχαλάτε, η ευθύνη της επιλογής σας είναι τεράστια και θα βαρύνει τις επόμενες γενιές. Με δυό λέξεις σταθείτε στο ύψος της ιστορικής σας ευθύνης!

Το Μουσείο Αργοστολίου πρέπει να πάει στη φυσική προσεισμική του θέση!

Απέναντι από το Ξενία, μια δρασκελιά από το μπαστούνι και τις ορδές των τουριστών, σε μια μεριά που δεν θα δημιουργεί και κανένα πρόβλημα στο ήδη προβληματικό κυκλοφοριακά Αργοστόλι και με αρχιτεκτονικό σχέδιο που θα θυμίζει, έστω και μετά από 7 δεκαετίες, κάτι από το προσεισμικό Αργοστόλι, κάτι από την ιστορία μας.

Υ.Γ. Πληροφορίες από τη συνάντηση λένε ότι η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη περιμένει τις τελικές απόψεις της τοπικής πολιτικής ηγεσίας για να καταλήξει.

Βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος, πήγαν, λέγεται, στη συνάντηση δίχως …επιχειρήματα, δίχως θέση!

Ο «Η» έπραξε το καθήκον του όπως πάντα στην πολύχρονη διαδρομή του!

Το βάρος της ιστορικής ευθύνης είναι πλέον δικό τους!

Το προσεισμικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου στην περιοχή του Ξενία. Θα μπορούσε να μεταφερθεί το Μουσείο στην αρχική του θέση, ώστε να αποσυμφορηθεί το Αργοστόλι…
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου είναι βαριά πληγωμένο από τους σεισμούς του 2014, οδεύει στο μεγάλο «έγκλημα» προς κατεδάφιση και ανακατασκευή…