Ο λόγος για το τι μέλλει γενέσθαι με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Πρώτα το δεδομένο: Έπρεπε να περάσουν …6 ολόκληρα χρόνια από το σεισμό του 2014 για να καταλήξει η Ελληνική Πολιτεία ότι το κτίριο θα πρέπει να κατεδαφιστεί -και δεν μιλάμε για ευθύνες κυβερνήσεων γιατί αλλού …«θα πάει η βαλίτσα» και το ζητούμενο είναι άλλο.

Το ζητούμενο πλέον: Το νέο Μουσείο θα κατασκευαστεί στη μετασεισμική του και σημερινή θέση και μάλιστα στα ίδια σχέδια του αρχιτέκτονα Καραντινού ή θα γίνει στην προσεισμική του θέση απέναντι από το ΞΕΝΙΑ και με την προσεισμική του αρχιτεκτονική μορφή;

Και «η λεπτομέρεια»: Στο σεισμό του 2014 αρμόδιος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που χειριζόταν το θέμα του σμπαραλιασμένου κτιρίου ήταν η τότε γενική γραμματέας του Υπουργείου κ. Μενδώνη. Η ίδια που και σήμερα το χειρίζεται αλλά …ως υπουργός. Η κ. Μενδώνη παρέμεινε στην τότε Κυβέρνηση Σαμαρά ένα χρόνο ακόμη μέχρι που ανέλαβε η Κυβέρνηση Τσίπρα και δεν παρέδωσε παρά μόνο …τα ερείπια του κτιρίου. Γιατί το λέμε; Γιατί σήμερα μετά από 6 χρόνια από το σεισμό και 5 από την αποχώρησή της από το Υπουργείο και όχι μόνο δείχνει βιαστική αλλά βάζει και …«το μαχαίρι στο λαιμό».

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πριν λίγες ημέρες στις 12 Φεβρουαρίου υπήρξε συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη για ζητήματα αρμοδιότητας της με τον βουλευτή του Νομού κ. Παναγή Καππάτο, τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό, τον δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον αντιδήμαρχο Ελειού-Πρόννων κ. Νίκο Κουρκουμέλη.

Στο δελτίο Τύπου που έβγαλε ο βουλευτής την επομένη της συνάντησης μεταξύ των άλλων σημειώνει:

«Σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να επισκευαστεί και ότι έχει επιλεχθεί ως λύση η κατεδάφιση και ανακατασκευή του στην ίδια θέση με το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο, με τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής.

Μετά από πέντε χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, υπάρχει πλέον συγκεκριμένη λύση για τη θετική του έκβαση».

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΠΑΚΟΛΑΤΖΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

1ον) Αν η προηγούμενη Κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) αδράνησε τέσσερα (και κάτι μήνες) χρόνια, η σημερινή Κυβέρνηση (της ΝΔ) έχει αδρανήσει …δύο (παρά κάτι μήνες) χρόνια. Ομως σημασία δεν έχει πόσο αδράνησε η κάθε Κυβέρνηση αλλά ότι η κ. Μενδώνη που γνώριζε το θέμα από την εμφάνισή το 2014, έπρεπε να περάσουν 7 (και…) μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργός τώρα …για να πάρει μπρος!

Γιατί ασχολούμαστε με αυτά και για …το ποιος ευθύνεται και ποιος όχι;

Γιατί αποπροσανατολίζουν!

2ον) Γιατί η κυρία υπουργός, με ευθύνες στη γούνα της για την καθυστέρηση,  δεν μπορεί σήμερα «να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό» στους εκπροσώπους της Κεφαλονιάς και να λέει (σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη συνάντηση) πως η λύση που επιλέγεται είναι η μοναδική: Να κατεδαφιστεί το υπάρχον κτίριο και να κατασκευαστεί το νέο κτίριο στη σημερινή του θέση και μάλιστα με την αμφιλεγόμενη fast track μέθοδο κατασκευής δημοσίων έργων «μελέτη – κατασκευή» προκειμένου να …μην χαθεί χρόνος (τώρα το θυμήθηκε η κ. Μενδώνη) και κυρίως  (λέει) να… «μην χαθούν τα λεφτά του ΕΣΠΑ που τελειώνει»!!!

Ο βουλευτής από τη μεριά του το λέει …κομψά: «Υπάρχει πλέον συγκεκριμένη λύση για τη θετική του έκβαση»!

3ον) Θα το πούμε ευθέως:

Η προκρινόμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού λύση είναι …λύση αρπακολατζίδικη!

Είναι λύση της ίδιας λογικής που έφτιαξε το μετασεισμικό Αργοστόλι και που ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης μέχρι που πέθανε κατάγγελνε!

Στη θέση των πανέμορφων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων φτιάχτηκαν ψυχρά και άσχετα με την ιστορία της πόλης αρχιτεκτονήματα …«πόρτα στη μέση, παράθυρο δεξιά, παράθυρο αριστερά», έλεγε ο αείμνηστος Αντώνης!

Το ίδιο ΕΓΚΛΗΜΑ πάνε και πάλι να κάνουν οι κρατούντες!

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΕΣΗ!

Το πόσο δε αρπακολατζίδικη είναι η σημερινή πρόταση του υπουργείου πολιτισμού φαίνεται και από άλλο ένα γεγονός που αποκαλύφθηκε από την πρώην υπουργό πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κονιόρδου που πριν δύο χρόνια στις 16/1/2018 απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας (!) κ. Νικολόπουλου είπε μεταξύ των άλλων για την τύχη του Μουσείου:

«Τόσο η ΛΕ’ ΕΠΚΑ, αρμόδια στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, έχει προτείνει να εξετασθεί η λύση της ανέγερσης νέου μουσείου, με αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήριο και χώρο γραφείων στο ακίνητο του προσεισμικού Κοργιαλένειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου»!!!

Μάλιστα η υπουργός κατέθεσε ως πειστήρια τα υπηρεσιακά έγγραφα:

αρ. πρ. Φ666/Ι2-03/312/9.2.2010, Φ666/Ι2-03/1671/24.6.2010, Φ666/Ι2-03/296/22.2.2013, Φ666/Ι2- 03/2455/2.2.2016, Φ666/Ι1-02/595/11.4.2016.

Σήμερα και με τις διαστάσεις που πάει να πάρει η υπόθεση οφείλει η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα παραπάνω έγγραφα, πολύ δε περισσότερο αφού τα τρία από τα πέντε έγγραφα είναι …πριν να χτυπηθεί το κτίριο από το σεισμό του 2014, που σημαίνει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες (αρχαιολόγοι κ.λ.π.) ζητούσαν …έτσι κι αλλιώς τη μεταφορά του Μουσείου στην προσεισμική του θέση!

Το πόσο πειστικό είναι το Υπουργείο για την αλλαγή πλεύσης και την απόρριψη της πρότασης για την ανέγερση του νέου Μουσείου στην προσεισμική του θέση, φαίνεται από την «ξεπέτα» απάντηση της κ. Κονιόρδου:

«Ωστόσο, η λύση αυτή δεν προχώρησε καθώς το ακίνητο φέρεται να ανήκει στον ΕΟΤ και έχει χαρακτηρισθεί ως «Ελεύθερος χώρος – Αστικό Πράσινο», σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης».

Δεν μπήκε καν στον κόπο η τότε ηγεσία (το ίδιο και σημερινή) του Υπουργείου να αναρωτηθούν: «Κάτι περισσότερο θα ξέρουν οι αρχαιολόγοι και όλοι οι άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που προτείνουν με …5 έγγραφα εκ των οποίων τα …3 πριν να πληγεί το κτίριο από το σεισμό του 2014 τη μεταφορά του Μουσείου στην προσεισμική του θέση»!

Λοιπόν χωρίς πολλά λόγια…εδώ και τώρα τα πέντε έγγραφα στη δημοσιότητα!

Απ’ότι αποδεικνύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πήρε την απόφαση …με ελαφριά την καρδιά! Γιατί τι σημαίνει ο ισχυρισμός της (τότε) Υπουργού; Πως δεν γίνεται ο αποχαρακτηρισμός και η μεταφορά του ακίνητου στο Υπουργείο Πολιτισμού; Θα ανταλλάσσονταν το σημερινό οικόπεδο με το ακίνητο στο Μέτελα και όλα «όμορφα και ωραία», αρκεί κάποιοι να ενδιαφέρονταν. Στα δύο χρόνια που πέρασαν από τότε όλα θα είχαν τακτοποιηθεί, αλλά …κανένα ενδιαφέρον από την τότε Δημοτική Αρχή, την τότε βουλευτή και την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι οι σημερινοί διάδοχοί τους δίχως να ενδιαφερθούν για την ουσία της πρότασης των υπηρεσιών του Υπουργείου …υιοθετούν ασθμαίνοντας την εγκληματική λύση των προκατόχων τους!!! 

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ 1953 …ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Επιλέγουν λοιπόν δίχως καν να ασχοληθούν με το θέμα, λύση για ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη, άσχετη με την ιστορία και τις ανάγκες της όπως συνέβη στην εποχή της ανοικοδόμησης με το ίδιο πρόσχημα:

Να μην χάσουμε την ευκαιρία, δηλαδή τα λεφτά του ΕΣΠΑ!

Λύση ΔΙΧΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!

Λύση ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!

Λύση ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Για το πρώτο: Να υπάρξει λένε κάποιοι σεβασμός στον αρχιτέκτονα του (σημερινού) Μουσείου Καραντινό. Και ρωτάμε:

Αλήθεια τι σχέση έχει ο αρχιτέκτονας Καραντινός με την αρχιτεκτονική ιστορία της Κεφαλονιάς; Στη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού έφτιαξε κτίρια μπορεί να έχει, εδώ στο Αργοστόλι όμως τι σχέση έχει με την ιστορία και τον πολιτισμό της;

Γιατί θα πρέπει σήμερα να ευλογήσουμε το ανοσιούργημα της δεκαετίας του ‘50 να μην σεβαστούν αυτοί που όφειλαν την αρχιτεκτονική ιστορία και την ιστορική συνέχεια της πόλης;

Γιατί μετά από 67 χρόνια από τους σεισμούς του 1953 θα πρέπει να επαναληφθεί ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΛΗΜΑ στην ιστορική συνείδηση της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, όπου ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ (σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε όλη την Ευρώπη μετά τον πόλεμο) δεν ξαναφτιάχτηκε όπως ήταν;

Για το δεύτερο: Αλήθεια ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και ακούγοντας την πρόταση της κ. Μενδώνη της είπε πως η λύση να φτιαχτεί το Μουσείο στη σημερινή του θέση είναι πρόταση ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ;

Αλήθεια κ. δήμαρχε. Συμφωνήσατε εσείς ο πρώτος δημότης της πόλης να επιβαρυνθεί απροσδιόριστα το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημά της το κυκλοφοριακό και να παθαίνει «έμφραγμα» ολόκληρο το Αργοστόλι καθημερινά με τα λεωφορεία που θα ανεβοκατεβάζουν τους τουρίστες – επισκέπτες του Μουσείου;

Αλήθεια κ. αντιπεριφερειάρχη. Συμφωνήσατε εσείς ως μηχανικός και ως απλός πολίτης με αυτήν την εξόφθαλμα εγκληματική για τη λειτουργία της πόλης λύση;

Αλήθεια κ. βουλευτή. Από πού αντλείτε την ελαφρά τη συνείδηση να συμφωνήσετε μια τέτοια δυσμενή για το Αργοστόλι λύση;

Για το τρίτο: Η λύση να γκρεμιστεί το κτίριο του Μουσείου και να φτιαχτεί και πάλι στη σημερινή του θέση …ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ! Το αντίθετο θα λέγαμε… Βλέπει πίσω! Βλέπει στην εποχή που στο Αργοστόλι κυκλοφορούσαν κάρα και κάποιες δεκάδες αυτοκίνητα! Αντιμετωπίζει το Αργοστόλι του μέλλοντος στενόμυαλα, οπισθοδρομικά και κατά συνέπεια καταστροφικά!

Το Αργοστόλι όχι μόνο των επόμενων δεκαετιών, αλλά και του σήμερα θέλει λύσεις πολεοδομικές, λύσεις που να του δίνουν ανάσα και όχι ασφυξία.

Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ

Η πραγματικά ρεαλιστική και συμβατή με το χαμένο παρελθόν της πόλης και κυρίως το παρόν και το μέλλον της είναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ!

Κατεδαφίζεται το σημερινό κτίριο του Μουσείου και αποδίδεται στην πόλη και τους πολίτες ο χώρος. Και γιατί όχι στο εγγύς μέλλον να μην δημιουργηθεί κάποιο υπόγειο πάρκινκ στο χώρο όπως έχει ακουστεί; 

Το νέο Μουσείο κτίζεται στην προσεισμική του θέση και με το ίδιο σχέδιο της Αγγλικανικής Εκκλησίας για να θυμίζει κάτι από το παλιό πανέμορφο Αργοστόλι καιν ταυτόχρονα να εξυπηρετεί, μια δρασκελιά απόσταση από το μπαστούνι, τους χιλιάδες τουρίστες των κρουαζιεροπλοίων ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ επιβάρυνση της λειτουργίας της πόλης! Το νέο Μουσείο προφανώς και θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες για τη φύλαξη και την προβολή του ανεκτίμητου πλούτου της αρχαιολογικής ιστορίας της Κεφαλονιάς.

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ …ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Κύριε βουλευτή, κύριε αντιπεριφερειάρχη και κύριε δήμαρχε κάντε κάτι πολύ απλό αν επιμένει η κ. υπουργός στην εκ του μακρόθεν επιλογή της.

Φέρτε την στο Αργοστόλι. Βάλτε την στο αυτοκίνητο ενός από εσάς και πηγαίνετε την μια βόλτα στο Αργοστόλι με οδηγό την ίδια …να δει την γλύκα!

Και αν θέλετε να της δείξετε τι πραγματικά εννοούμε βάλτε δύο λεωφορεία να σταματήσουν έξω από το Μουσείο για κανά τέταρτο…

Και μετά πηγαίνετέ την στο λαογραφικό μουσείο να δει τι είχαμε, τι χάσαμε και να καταλάβει …τι Αργοστόλι φτιάχτηκε!

Και τέλος πηγαίνετε την στο Μέτελα στο χώρο του προσεισμικού Μουσείου να καταλάβει γιατί εμείς και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Αργοστολιού ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ για να φτιαχτεί εκεί και όπως ήταν το νέο Μουσείο!

Για να συνεχίζει να έχει τη σημερινή άποψη η κ. υπουργός θα πρέπει να πέσει σε μια μέρα που δεν θα κυκλοφορεί ψυχή στο Αργοστόλι και το λαογραφικό Μουσείο να είναι κλειστό!

Κύριε Καππάτε, κύριε Τραυλέ και κύριε Μιχαλάτε, αντιλαμβάνεστε ότι σας έχει πέσει βαριά η ευθύνη για το μέλλον του Αργοστολιού…

Υ.Γ. Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω έχουν βάση από τη στιγμή που ο επερχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, σύμφωνα δημοσιεύματα αθηναϊκών μέσων, δεν  συμπεριλάβει και …την κ. Μενδώνη! Στην αντίθετη περίπτωση …φτου και εξ αρχής!